Δημιουργώντας Ψυχολογικά Ώριμα Παιδιά | Ταινία και εκπαιδευτικό εργαστήριο

Προβολή της βραβευμένης ταινίας ντοκιμαντέρ Parents’ School (Elternschule) των Jörg Adolph, Ralf Bücheler, 2019, 120΄ στα γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους και δίωρο διαδραστικό online εργαστήριο με τη Μαριαλένα Σπυροπούλου, Ψυχολόγο, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια, Συγγραφέα

Σε ποιους απευθύνεται

  • Το εργαστήριο είναι ανοικτό σε όλους, και ιδιαίτερα σε:
  • Επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, παιδοψυχίατρους, σχολικούς ψυχολόγους, κοινωνικούς ψυχολόγους
  • Επαγγελματίες υγείας με κατεύθυνση στα παιδιά, παιδίατρους, μαίες, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές
  • Σύμβουλους και εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, δάσκαλους, παιδαγωγούς, σχολικούς σύμβουλους
  • Επαγγελματίες κοινωνικών επιστημών, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς
  • Φοιτητές όλων των παραπάνω ειδικοτήτων
  • Γονείς με βρέφη/παιδιά έως 7 ετών

Οφέλη από το εργαστήριο

Όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Parents’ School, που προσφέρει, κατά τη διάρκεια δύο ωρών, σπάνια πρόσβαση σε μια κλινική ψυχικής υγείας, συγκεκριμένα στην Κλινική Παιδιών & Εφήβων του Gelsenkirchen στη Γερμανία, υπό την επίβλεψη του εφευρέτη της «γονεϊκής άδειας» ψυχολόγου Dietmar Langer, όπου διερευνώνται οι δυναμικές που αναπτύσσονται στις σχέσεις παιδιών και γονέων. Στη συνέχεια, με αφορμή την ταινία, θα δουλέψουμε σε ένα δίωρο online εργαστήριο με τη Μαριαλένα Σπυροπούλου, όπου θα αναλύσουμε θέματα όπως διαταραχές ύπνου και διατροφής (χωρίς ιατρική αιτία) καθώς και χρόνιο στρες. Αντίστοιχα, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να υποβάλουν ερωτήματα και να λάβουν απαντήσεις για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τις προσωπικότητες “ανθεκτικών” παιδιών.

Τι θα λάβετε

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν τον κωδικό για να δουν δωρεάν ιδιωτικά τη βραβευμένη ταινία ντοκιμαντέρ Parents’ School. Θα έχουν τη δυνατότητα να δουν την ταινία όσες φορές θέλουν εντός 48 ωρών.

Επίσης θα λάβουν τον κωδικό για την αποκλειστική τους συμμετοχή στο κλειστό online εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 20/7 από τις 19.00-21.00.

Επιπλέον, θα έχουν στη διάθεσή τους επί πέντε ημέρες τον σύνδεσμο τoυ μαγνητοσκοπημένου εργαστηρίου για να ανατρέξουν σε σημεία της συζήτησης στα οποία θέλουν να εμβαθύνουν.

Η Κλινική Παιδιών & Εφήβων του Gelsenkirchen

Η Κλινική Παιδιών & Εφήβων του Gelsenkirchen, στη Γερμανία, μετράει πάνω από 85 χρόνια παράδοσης στον τομέα της ψυχικής υγείας. Υπό την επίβλεψη του εφευρέτη της “γονεϊκής άδειας” ψυχολόγου Dietmar Langer, κάθε χρόνο 4.300 ασθενείς και περισσότεροι από 23.000 εξωτερικοί ασθενείς φροντίζονται από ομάδα γιατρών, παιδιάτρων, νοσοκόμων και θεραπευτών.

Κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος 21 ημερών, οι γονείς καθοδηγούνται στο να μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους και τα παιδιά τους, με μια ολιστική προσέγγιση κατά την οποία οι θεραπευτές ασχολούνται όχι μόνο με τα κλινικά συμπτώματα του παιδιού αλλά με ολόκληρη τη δυναμική των σχέσεων μέσα στην οικογένεια.

Οι σκηνοθέτες της ταινίας Parents’ School (Elternschule), της οποίας η παραγωγή χρηματοδοτήθηκε από τη Γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, παρατηρεί και μεταφέρει στον θεατή επί έναν χρόνο τα προγράμματα θεραπείας μέσα στην κλινική.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.

Tη συζήτηση θα συντονίσει η Δήμητρα Κουζή, δημοσιογράφος, καλλιτεχνική διευθύντρια KinderDocs (kinderdocs.com).

Μαριαλένα Σπυροπούλου

Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια, Συγγραφέας
Γεννήθηκε στην Αθήνα (1977) όπου ζει και εργάζεται. Ψυχολόγος, ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας και αρθρογράφος. Έχει εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση, συνεργαστεί με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, καθώς και με κέντρα ημέρας. Συνεργάζεται με την Καθημερινή της Κυριακής, για θέματα ψυχανάλυσης και λογοτεχνίας. Το 2016 κυκλοφόρησε η νουβέλα της, Ρου, υποψήφια για τα λογοτεχνικά βραβεία της χρονιάς. Το 2018 κυκλοφόρησε το ψυχαναλυτικό παραμύθι Ο μαγικός καθρέφτης. Το 2020 αναμένεται το δεύτερο μυθιστόρημά της, Τάισέ με, όλα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Συνεργάζεται με τη Vogue σε θέματα ψυχολογίας και «τέχνης» της ζωής. Στηρίζει από την αρχή της ύπαρξής του το KinderDocs. Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια. Είναι παντρεμένη, με μία κόρη.

ΚinderDocs Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά & Νέους

Το KinderDocs Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά & Νέους είναι ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα, το οποίο διοργανώνεται για 5η χρονιά, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα) και το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), καθώς και με δύο από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, IDFA (Ολλανδία) και DOXS! (Γερμανία). Απευθύνεται σε παιδιά και νέους από Δ΄ Δημοτικού έως Γ΄ Λυκείου, εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές, καθώς και όλους εκείνους που αγαπούν την τέχνη του ντοκιμαντέρ. Περιλαμβάνει προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ για σχολεία και για όλη την οικογένεια, συζητήσεις με ειδικούς προσκεκλημένους, εκπαιδευτικές δράσεις, εργαστήρια/webinars, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, καθώς και τα προγράμματα KinderDocs Art Lab (παιδιά 9-12 ετών) και KinderDocs Art Lab Junior (για παιδιά 4-6 ετών) όπου το ντοκιμαντέρ συνδυάζεται με τις εικαστικές τέχνες. Όλες οι ταινίες του προγράμματος κάθε χρόνο συνοδεύονται από το εκπαιδευτικό KinderDocs ToolKit με προτάσεις για δράσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση των ντοκιμαντέρ. Το KinderDocs διαθέτει έγκριση ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού European Children’s Film Association.

Μέχρι σήμερα, 30.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει 142 προβολές του φεστιβάλ για σχολεία και για το ευρύ κοινό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα δύο μουσεία συνεργάτες του, ενώ το πρόγραμμα Το KinderDocs ταξιδεύει έχει φτάσει σε 3,000 μαθητές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Τον Μάρτιο 2020 το KinderDocs ξεκίνησε και τις Online προβολές του σε Ελλάδα και Κύπρο με 20 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους που προβάλλονται on demand μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Κόστος συμμετοχής: 20€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)

Εγγραφή: Συμπληρώστε την παρακάτω αίτηση για να λάβετε τις οδηγίες και τα στοιχεία που θα χρειαστείτε.


Διοργανωτές: KinderDocs και Alternative Media

Send this to a friend