Εργαστήριο εκμάθησης και δημιουργίας των mandalas με την ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Μαρκεζίνη

Εργαστήριο: Η τέχνη των Mandalas

ΕΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ MANDALA

Απομένουν 5 θέσεις για τα γκρουπ του Φεβρουάριου.

Εάν θέλετε να δηλώσετε συμμετοχή για το τμήμα του Φεβρουαρίου επικοινωνείστε με email στο master.ayurveda2020@gmail.com

Λόγω της μεγάλης ζήτησης, δημιουργούνται και άλλες ομάδες στο κέντρο της Αθήνας από τον Μάρτιο

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο 

Τα mandalas κατάγονται από την Ινδία. Στα Σανσκριτικά η λέξη mandala σημαίνει ” κύκλος”, “κέντρο”. Το σύμπαν, ο κόσμος, η φύση, σε όλη τους την έκφραση έχουν μορφή κύκλου. Από την γη την ίδια και την πορεία των πλανητών, μέχρι τα κύτταρά μας, τα μόρια και τα άτομα, όλα εμπεριέχουν ένα κέντρο και υπακούν σε μια κυκλική μορφή και κίνηση αποτελώντας μια ενότητα.

Με τον όρο mandala αναφερόμαστε σε ένα κυκλικό σχήμα, συμμετρικό ως προς το κέντρο του, που ταυτόχρονα εμπεριέχει άλλα σχήματα, οργανικά ενωμένα μεταξύ τους, που στην ολότητά τους βρίσκονται σε μια απόλυτη αρμονία. Ο κύκλος των mandalas εμπεριέχει τα υπόλοιπα σχήματα – σύμβολα, κατά συνέπεια διαφορετικές εκφράσεις του συλλογικού ασυνείδητου.

mandalas

Ο γνωστός ψυχίατρος και ψυχολόγος Carl Gustav Jung, γοητευμένος από τη δύναμη των συμβόλων, μελέτησε και ερεύνησε επί πολλά χρόνια τη σημασία των mandalas, υποστηρίζοντας ότι κάθε mandala αντικατοπτρίζει την ενότητα και ολότητα της ανθρώπινης ψυχής, αντιπροσωπεύει έναν κοσμικό χάρτη, του οποίου-ως ανθρώπινα όντα- είμαστε μέρη. Η δημιουργία του είναι ένα ταξίδι με προορισμό την ουσία της ύπαρξης. Τα mandalas είναι σύμβολα μετατροπής της ψυχικής ενέργειας, αρχέτυπο του πραγματικού εαυτού, κατά συνέπεια είναι ένα ζωντανό σύμβολο, τόσο μοναδικό όσο και ο δημιουργός του. Γι’αυτό και για τον Jung, τα mandalas είναι ένα αποτελεσματικό και ισχυρό θεραπευτικό μέσο αυτογνωσίας και προσωπικής εξέλιξης.

Τα οφέλη της ζωγραφικής των Mandalas

Η επιστήμη στις μέρες μας δεν παύει να αποδεικνύει ότι η ενασχόληση με μια καλλιτεχνική και απολαυστική δραστηριότητα, λειτουργεί θεραπευτικά. Μας επιτρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο έργο μας, στο εδώ και το τώρα, να την αποσπάσουμε από τις καθημερινές ανησυχίες και τα προβλήματα. Η ηρεμία και η ευχαρίστηση που αισθανόμαστε ζωγραφίζοντας ένα mandala, μας φτιάχνει τη διάθεση, ξυπνάει θετικά συναισθήματα και σκέψεις και κατά συνέπεια συμβάλει στη δημιουργικότητα.

Δημιουργικότητα ως η ανώτερη έκφραση της νόησης, άρα η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, συνώνυμο της επίτευξης στόχων και διαρκούς εξέλιξης.

Άλλα οφέλη που μας προσφέρει αυτή η πανάρχαια πρακτική είναι η καλλιέργεια της υπομονής, η εξάσκηση της μνήμης, το ξύπνημα των αισθήσεων και της διαίσθησης, η ενδυνάμωση της συγκέντρωσης, η ανακάλυψη ικανοτήτων. Επίσης συμβάλει στη μείωση και τον έλεγχο του άγχους, τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της αίσθησης της θλίψης. Με την κατασκευή και επιμέλεια των mandalas μπορούμε να φτάσουμε σε μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού, σταδιακά γινόμαστε ικανότεροι να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα μας και να εξελισσόμαστε.

Εργαστήριο: Η τέχνη των Mandalas

Που απευθύνεται;

Όλοι μας μπορούμε να σχεδιάσουμε και να ζωγραφίσουμε mandalas. Δε χρειάζεται να είμαστε καλλιτέχνες, ούτε να έχουμε καμιά απολύτως τεχνική γνώση. Αρκεί μια σωστή καθοδήγηση, όρεξη, αρκεί να εμπιστευτούμε την φαντασία μας και να την αφήσουμε ελεύθερη.

Περιγραφή σεμιναρίου

Στα μαθήματά μας εξηγούμε πολύ απλά τη συμβολική διάσταση των σχημάτων, μαθαίνουμε να σχεδιάζουμε τα δικά μας mandalas, τα ζωγραφίζουμε, καθώς επίσης φτιάχνουμε zendalas. Τα zendalas, είναι mandalas που εμπεριέχουν σχέδια και γίνονται μόνο με μελάνι.

Η τέχνη των mandalas, εκτός από τα εξαιρετικά οφέλη και αισθητική μας φέρνει σε μια κατάσταση διαλογισμού.

 Η τέχνη των mandalas απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, δόγματος ή ταλέντου. Ακόμα και παρατηρώντας ένα ζωγραφισμένο mandala, μπορούμε να φτάσουμε σε επίπεδα διαλογισμού, αν και η εξ ολοκλήρου δημιουργία τους είναι αυτή που μας παρέχει τα προαναφερόμενα οφέλη.

Πληροφορίες διεξαγωγής

Τα εργαστήρια θα γίνονται με εβδομαδιαία συχνότητα. 

Κόστος: €80/μήνα (στην τιμή συμπεριλαμβάνονται τα υλικά)

Λόγω της αυξημένης ζήτησης, θα δημιουργηθούν επιπλέον ομάδες εκμάθησης των mandalas και στο κέντρο της Αθήνας

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο

email: master.ayurveda2020@gmail.com

Ψυχοθεραπεία και εκπαίδευση στη ζωγραφική των Mandalas με την ψυχολόγο Μαρία Μαρκεζίνη
Η Μαρία Μαρκεζίνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Αθηνών, έζησε ένα χρόνο στη Βαρκελώνη – όπου ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη Γιόγκα – και 14 χρόνια στο Μπουένος Άιρες. Εκεί βρήκε την ευκαιρία να συναντήσει ξεχωριστούς δασκάλους και καταπιάστηκε με μεγάλη αφοσίωση με τη Γιόγκα, το διαλογισμό, την Αγιουρβέδα. Σπούδασε Ψυχολογία και ασχολήθηκε...
Αναλυτικές Πληροφορίες
424 Shares
Share
WhatsApp
Vibe
Share
More