Βιωματικό Σεμινάριο Ψυχικής και Καλλιτεχνικής Ενδυνάμωσης

Βιωματικό Σεμινάριο Ψυχικής και Καλλιτεχνικής Ενδυνάμωσης

Βιωματικό Σεμινάριο Ψυχικής και Καλλιτεχνικής Ενδυνάμωσης: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας και δημιουργικότητας προς έναν πιο πλήρη καλλιτεχνικό εαυτό

Ο καλλιτέχνης είναι από τη φύση του ένα ευαίσθητο πλάσμα με ελεύθερο πνεύμα και ανήσυχη ψυχή, που τρέφεται από τη δημιουργικότητά του και διαρκώς αναζητά έμπνευση για περισσότερη.

Ο Henri Matisse είχε πει ότι η δημιουργικότητα χρειάζεται θάρρος!

Ίσως αυτή η φράση αποτελεί τον πυρήνα και ταυτόχρονα τον στόχο αυτού του σεμιναρίου.

Η κεντρική ιδέα είναι να φέρει τον συμμετέχοντα (δηλαδή, κάθε άτομο που έχει ενασχόληση με οποιαδήποτε μορφή τέχνης, επαγγελματική ή ερασιτεχνική) σε επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο και να τον ενδυναμώσει.

Προσφέρει μια βιωματική εμπειρία και αποτελεί ευκαιρία για κάθε συμμετέχοντα να εργαστεί σε μικρή ομάδα, με σκοπό να προσεγγίσει τα πραγματικά του συναισθήματα, να μοιραστεί βιώματα και μέσω αυτών να συνδεθεί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Απώτερος στόχος είναι να ενδυναμωθεί ψυχικά ο καλλιτέχνης, να εντοπίσει τις ρωγμές του, να επουλώσει τα τραύματά του και να επιστρέψει δριμύτερος στην καλλιτεχνική «αρένα».

Υπάρχουν στιγμές ή και μακροχρόνιες περίοδοι καλλιτεχνικής ξηρασίας στην πορεία ενός καλλιτέχνη. Στιγμές που κάποια εμπόδια μπλοκάρουν την έκφρασή του ή ακόμα αναδύεται η ανάγκη για στροφή της ματιάς του προς μια άλλη δημιουργική κατεύθυνση, εγγύτερη στον αληθινό εαυτό του.

Σ’ αυτό το σημείο ο καλλιτέχνης χρειάζεται στήριξη, φροντίδα και προσοχή, ώστε μέσα από την επώδυνη αυτή διαδικασία να βγει πιο δυνατός και με περισσότερη αυτοεκτίμηση, ελεύθερος από πεποιθήσεις που δεν του είναι πλέον χρήσιμες.

Με μια νέα οπτική τόσο για τον εαυτό του όσο και για την τέχνη του.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το σεμινάριο αυτό αποσκοπεί στο να αφυπνίσει τη δημιουργικότητα του συμμετέχοντα, διεγείροντας τις αισθήσεις και τη φαντασία του.

Ακόμη, στοχεύει στο να συναντήσει το παιδί που κρύβει μέσα του, ένα παιδί ελεύθερο και εκφραστικό, που τολμά, δοκιμάζει, γνωρίζει καινούρια πράγματα και φτιάχνει τον κόσμο όπως τον θέλει. Ο δρόμος για τη δημιουργικότητα είναι συχνά ένας δρόμος δύσκολος.

Γι’ αυτό, ο καλλιτέχνης έχει ανάγκη από νέα ερεθίσματα και δεδομένα. Μόνο έτσι μπορεί να δομήσει τη δική του ξεχωριστή καλλιτεχνική ταυτότητα και να αφήσει ένα δικό του στίγμα μέσα από την τέχνη του, η οποία δεν είναι άλλη από την ψυχή του.

Πρόκειται για έναν κύκλο 8 τρίωρων ομαδικών συναντήσεων, που απευθύνεται σε όλους εκείνους που έχουν καλλιτεχνική ενασχόληση, είτε ως επαγγελματίες, είτε ως ερασιτέχνες και δομείται βάσει θεματικών όπως: η ανακάλυψη της καλλιτεχνικής ταυτότητας, η ανάδειξη των προσωπικών τραυμάτων και η διαδικασία της θεραπείας μέσω της δημιουργίας, η εμπιστοσύνη στον εαυτό και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, η εστίαση στη σημασία των ορίων με σκοπό την αυτοπροστασία και την αυτοφροντίδα κ.ά.

Με τη χρήση ψυχοθεραπευτικών εργαλείων και βιωματικών δημιουργικών ασκήσεων, μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας και αποδοχής, στοχεύουμε στην ενδυνάμωση των συμμετεχόντων τόσο σε ψυχικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Συντονίστριες: Μαρία Μεράντζα – Μαριέτα Βέττα

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Kάθε Κυριακή από 25/2-22/4 (εκτός 8/4)
Ώρες: 11.00 – 14.00

Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ/μήνα (+ ΦΠΑ)
*(Απαραίτητη η κράτηση θέσης έως 16/2)

Τόπος διεξαγωγής: Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας Μαρία Μεράντζα – Λεωφόρος Μεσογείων 398 & Αιγαίου Πελάγους 2Α, Αγία Παρασκευή

Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής:
Κιν.: 6936743636, 6938600022
Email: merantza.m@gmail.com, maarjeta@yahoo.gr
www.psychologosmerantza.gr

Μαριέτα Βέττα
Απέκτησε πτυχίο Καθηγήτριας χορού από την επαγγελματική σχολή της «Ραλλού Μάνου» και στη συνέχεια εργάστηκε ως χορεύτρια, συμμετέχοντας σε παραστάσεις χορού και θεάτρου. Μελέτησε την πρακτική και φιλοσοφία της Hatha yoga δίπλα στη Στέλλα Μπάστα-Ουζούνη και στη συνέχεια ξεκίνησε να διδάσκει. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία από το ICPS και το Strathclyde...
Μαρία Μεράντζα
Είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και απόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Παιδοψυχολογίας (M.Sc. in the Psychology of Child Development) του Πανεπιστημίου του Central Lancashire. Εξειδικεύτηκε επίσης στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία αποκτώντας τον τίτλο του Postgraduate Diploma in Person Centered Counselling /Psychotherapy, στο Κολλέγιο ICPS σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκώβης. Το 2015 συμμετείχε στο...
Αναλυτικές Πληροφορίες
168 Shares
Share
Tweet
WhatsApp
Share
Email