Θεραπευτική Θεατρική Αναπαράσταση Ανθρώπινων Βιωμάτων

Θεραπευτική Θεατρική Αναπαράσταση Ανθρώπινων Βιωμάτων

Θεραπευτική Θεατρική Αναπαράσταση Ανθρώπινων Βιωμάτων

Στις συναντήσεις μας θα αφηγούμαστε ιστορίες από τη ζωή μας και κάποιοι από την ομάδα θα τις αναπαριστούν άμεσα και αυθόρμητα, με τρόπο θεατρικό, με ή χωρίς λόγια, με ή χωρίς κίνηση, ρεαλιστικά ή συμβολικά.

Και όλο αυτό θα έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα σε αυτόν που τόλμησε να αφηγηθεί μια προσωπική ιστορία του.

Έτσι λειτουργεί το Playback Theater σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας μέσα από θεατρικό παιχνίδι.

Ακολουθεί η αφήγηση μιας πολύ όμορφης εμπειρίας που είχα πέρυσι από τη συμμετοχή μου σε μια τέτοια ομάδα, μαζί με ένα κάλεσμα που είχα κάνει τότε, που βρήκε μεν ανταπόκριση αλλά εγώ δεν ήμουν ακόμα έτοιμος και έτσι δεν έδωσα τότε συνέχεια

Themistocles Lykiardopoulos

2 Ιουλίου 2017
Θεατρική Αναπαράσταση Ανθρώπινων Βιωμάτων

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την ευγνωμοσύνη.
Μεγαλειώδεις στιγμές ανθρώπινης συνύπαρξης.

Πριν λίγες μέρες συμμετείχα για πρώτη φορά σε μία παράσταση της ερασιτεχνικής ομάδας θεατρικού αυτοσχεδιασμού για την αναπαράσταση ανθρώπινων βιωμάτων Playback Nuevo.

Η παράστασή μας είχε τον τίτλο “Αντανακλάσεις” και έγινε σε μία αίθουσα όπου είχαν συγκεντρωθεί για ένα σεμινάριο περίπου 70 θεραπευτές διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι αναλαμβάνουν ναρκομανείς, κακοποιημένα παιδιά και άλλες περιπτώσεις ατόμων με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Μερικοί από τους θεατές μας εμπιστεύθηκαν μερικές πολύ προσωπικές ιστορίες τους, εκθέτοντας μας ανοικτά τα συναισθήματά τους σχετικά με το θέμα της αφήγησής τους.

Στη συνέχεια, μετά από κάθε τέτοια αφήγηση, οι 4 ερασιτέχνες ηθοποιοί που ήμασταν επάνω στη σκηνή αναπαριστούσαμε με λόγο και με κίνηση, ή με σιωπή και ακινησία, με ή χωρίς συμβολισμούς, με ή χωρίς μεταξύ μας διάδραση, το βίωμα που μας είχε μόλις εμπιστευθεί ο αφηγητής της ιστορίας.

Τόσο κατά τη διάρκεια της παράστασης όσο και μετά το τέλος της, αυτό που με συγκίνησε πολύ ήταν τα μάτια ευγνωμοσύνης που ήταν καρφωμένα πάνω μας.

Δεν θυμάμαι να έχω εισπράξει ποτέ τόσο πολλή ευγνωμοσύνη από τόσο πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα.

Ανείπωτη χαρά ένιωσα για το γεγονός ότι ήμουνα σε θέση με αυτό το τόσο απλό πράγμα που έκανα εκείνη την ώρα να προσφέρω κάτι το τόσο πολύτιμο σε τόσο πολλούς ανθρώπους.

Μετά την παράσταση ερχόντουσαν οι θεατές και μας έλεγαν ότι ήταν γι’ αυτούς πολύτιμη και ιδιαίτερα λυτρωτική εμπειρία το να βλέπουν τον εαυτό τους σε καθρέφτη, επειδή έτσι ξεκαθάριζαν μέσα τους τα πράγματα, και τα προβλήματα απλοποιούνταν. Τη θέση της θλίψης ή της απογοήτευσης την έπαιρνε η κατανόηση και η συγκίνηση για τον ίδιο τους τον εαυτό και η ευγνωμοσύνη για εμάς που τους προσφέραμε αυτό το ανέλπιστο δώρο με όλη μας την καρδιά.

Μας ρωτούσαν ξανά και ξανά “μα πώς το κάνετε αυτό” και η απάντησή μου ήταν ότι κι εγώ είχα την ίδια απορία όταν είδα πριν από 3 μήνες για πρώτη μου φορά μία παράσταση της ομάδας Playback Nuevo, μετά από την οποία ζήτησα αμέσως και έγινα ενεργό μέλος, και έτσι τώρα ξέρω την απάντηση, που είναι η εξής:

Η δύναμη της ομάδας, μαζί με το ειλικρινές ενδιαφέρον γι’ αυτό που μας καταθέτει ο αφηγητής, και μαζί με την εσωτερική ανάγκη μας να του προσφέρουμε ότι πιο πλούσιο και λυτρωτικό μπορούμε, αυτά είναι τα στοιχεία που μας κάνουν να γινόμαστε ξαφνικά ικανοί να εμβαθύνουμε σε αυτό που εκείνος βιώνει και να του το παρουσιάζουμε ολοζώντανο μπροστά στα – συνήθως δακρυσμένα – μάτια του.

Δεν χρειάζεται, άρα, να έχει κανείς καμία ιδιαίτερη ικανότητα αντίληψης, το μόνο που χρειάζεται είναι να ακούει με ειλικρινές ενδιαφέρον τον άλλο άνθρωπο και να τον αφουγκράζεται, και στη συνέχεια να εκφράζει αυθόρμητα, με όποιον τρόπο θέλει, λεκτικό ή μη, το συναίσθημα που του γεννά αυτή η επικοινωνία.

Αυτό και μόνο αρκεί για να βγει μία μαγευτική παράσταση, που δεν είναι από εκείνες που ξεχνιούνται με τον καιρό, αλλά είναι, αντίθετα, ένα αποκαλυπτικό βίωμα που συνοδεύει τους θεατές για μια ζωή και που μπορεί να τους χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς σε πολλές δύσκολες περιστάσεις της καθημερινότητάς τους.

Εισηγητές Εκδήλωσης

  • Ξανθή Μήτσου
  • Θεμιστοκλής Λυκιαρδόπουλος

Ημερομηνία διεξαγωγής, 20/11/2018
Ώρες διεξαγωγής, 7.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ

Επικοινωνία & Δηλώσεις συμμετοχής

  • 6937712704
  • xanthissecrets@gmail.com
Αναλυτικές Πληροφορίες
7 Shares
Share
Tweet
WhatsApp
Share
Email