Διαδικτυακό σεμινάριο: Ψυχογενής βουλιμία – νευρική ανορεξία

Διαδικτυακό σεμινάριο: Ψυχογενής βουλιμία - νευρική ανορεξία

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΘΡΕΨΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

(ψυχογενής ανορεξία, ψυχογενής βουλιμία)

Η ψυχογενής ανορεξία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό νεαρές εφήβους. Το 40% όλων των περιπτώσεων είναι γυναίκες ηλικίας 15 – 25 ετών.
1 – 3% των νεαρών γυναικών παρουσιάζει ψυχογενή βουλιμία.

Ο όρος ψυχογενής ή νευρική ή νευρογενής βουλιμία περιγράφει μια διαταραχή στην πρόσληψη τροφής. Η νευρογενής βουλιμία χαρακτηρίζεται από επεισοδιακή υπερφαγία (κατανάλωση πολύ μεγάλης ποσότητας φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα ), η οποία ακολουθείται από την προσπάθεια απαλλαγής από τις περιττές θερμίδες συνήθως μέσω εμετού, καθαρτικών, διουρητικών και υπερβολικής άσκησης.
Οι γυναίκες έχουν εννέα φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν νευρική βουλιμία από τους άντρες. Τα αντικαταθλιπτικά, ιδιαίτερα τα SSRIs (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης) χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της νευρικής βουλιμίας.

Η νευρική ανορεξία πιο γνωστή ως ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους που μπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα, το φαγητό και την διατροφή τους.

Τα άτομα με νευρική ανορεξία συνεχίζουν να νιώθουν πείνα αλλά επιτρέπουν στους εαυτούς τους μόνο πολύ μικρές ποσότητες φαγητού. Η μέση ημερήσια πρόσληψη θερμίδων για άτομα με ανορεξία είναι 600-800 θερμίδες αλλά υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις ολικής αθρεψίας. Είναι μια σοβαρή ψυχική αρρώστια με υψηλό ποσοστό παρενεργειών και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις ψυχικές ασθένειες.

Η νευρική ανορεξία εκδηλώνεται συνήθως στην εφηβεία και είναι πιο συχνή στους έφηβους. Παρόλο που μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας, φύλου και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης η νευρική ανορεξία επηρεάζει τις γυναίκες 10 φορές περισσότερο από τους άντρες.

Ο όρος νευρική (ανορεξία) καθιερώθηκε το 1873 από τον Σερ Γουίλλιαμ Γκαλ Sir William Gull έναν από τους προσωπικούς γιατρούς της Βασίλισσα Βικτωρίας. Ο όρος έχει ελληνική προέλευση από το ἀν -( πρόθεμα που δηλώνει άρνηση) και το ὄρεξις (όρεξη) άρα σημαίνει έλλειψη της επιθυμίας του ατόμου να τραφεί.

  • Ελάτε να μάθουμε τα συμπτώματα της κάθε διαταραχής, όπως εμφανίζονται σε κάθε ηλικία.
  • Πως μπορούμε να βοηθήσουμε το άτομο που εμφανίζει ψυχογενή ανορεξία ή βουλιμία
  • Ποιες άλλες διαταραχές θρέψης και λήψης τροφής υπάρχουν, σε ποια ηλικία εμφανίζονται και πως αντιμετωπίζονται.

Διάρκεια: 2 ώρες
Κόστος: 20 ευρώ

Απαραίτητη η κράτηση θέσης

Δηλώσετε συμμετοχή:  http://bit.ly/2LC1fVE

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ: 215 5151681, Κηφισίας 125-127, Αμπελόκηποι

Αναλυτικές Πληροφορίες
Ετικέτες
10 Shares
Share
WhatsApp
Vibe
Share
More