Πώς καταφέραμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που βίωσαν έναν καταστροφικό σεισμό ύστερα από μια αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής

Σε μια αποστολή βοήθειας προς τους επιζώντες μετά τον σεισμό του Μεξικού τον Σεπτέμβριο του 2017, η Margarita Jasso, Πιστοποιημένη Coach & Mentor του Ινστιτούτου HeartMath, βρέθηκε ξαφνικά σε μια τρομακτική κατάσταση. Διαβάστε τον τρόπο με τον οποίο διατήρησε την ψυχραιμία της κατά τη διάρκεια αυτής της απροσδόκητης κατάστασης.

Αφήγηση της Margarita Jasso – Πιστοποιημένης Coach & Mentor του Ινστιτούτου HeartMath

Ως Πιστοποιημένη Coach & Mentor του Ινστιτούτου HeartMath, με προσκάλεσαν από την Ιατρική Ταξιαρχία να ταξιδέψω στο Μεξικό με μια αποστολή βοήθειας αμέσως μετά τον εφιάλτη του καταστροφικού σεισμού τον Σεπτέμβριο του 2017. Ήταν νωρίς το πρωί της Παρασκευής μετά τον σεισμό όταν προσγειωθήκαμε στο Μεξικό. Γνωρίζαμε ότι επρόκειτο να αντικρύσουμε μια φρικτή σκηνή καταστροφής, αλλά γίναμε στόχος ενός εγκλήματος που δεν περίμενε κανείς.

Καθώς φεύγαμε από το αεροδρόμιο, συνειδητοποιήσαμε ξαφνικά ότι είχαμε στοχοποιηθεί. Άρχισε να μας κυνηγά μια ομάδα ανθρώπων με πρόθεση να απαγάγει ολόκληρη την ομάδα μας ώστε να κλέψει τα φάρμακα που μεταφέραμε για να βοηθήσουμε τα θύματα του σεισμού.
Σε μια τέτοια κατάσταση, πολλά πράγματα περνούν από το μυαλό σου – από τον φόβο τυχόν βασανιστηρίων μέχρι τον φόβο για το αν θα βγεις ζωντανός και θα ξαναδείς την οικογένειά σου. Η «αντίδραση μάχης ή φυγής» βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά και το μυαλό μου αγωνιζόταν να σκεφτεί τι θα μπορούσα να κάνω ή πώς θα μπορούσα να βοηθήσω την κατάσταση.

Καθώς οι φόβοι προσπαθούσαν να υπερισχύσουν της λογικής, θυμήθηκα κάτι που θα μπορούσα να κάνω για να βοηθήσω τον εαυτό μου και την ομάδα μου. Ακούτε συνέχεια τους επαγγελματίες υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης να λένε ότι η διατήρηση της ψυχραιμίας είναι το καλύτερο πράγμα που θα σας βοηθήσει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Είπα στον εαυτό μου: κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να παραμείνεις ψύχραιμη. Θα πρέπει βέβαια να σας πω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο όταν έχετε σχεδόν παραλύσει από τον φόβο.

«Παραδέχομαι ότι φοβήθηκα περισσότερο παρά ποτέ στη ζωή μου. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερα να διατηρήσω το επίπεδο του στρες μου αρκετά ελεγχόμενο, ώστε να μπορέσω να αξιολογήσω τις συνθήκες κάθε στιγμή που περνούσε».

Άρχισα να αναπνέω εστιάζοντας στην καρδιά μου. Καθώς επιβράδυνα την αναπνοή μου, η καρδιά μου άρχισε να χτυπά λίγο πιο αργά, ενώ το σφιγμένο μου σώμα άρχισε να χαλαρώνει ελαφρώς. Καθώς συνέβη αυτό, άρχισα να θυμάμαι αποσπάσματα από την εκπαίδευσή μου στο Ινστιτούτο HeartMath. Προσπάθησα να απομακρύνω τον φόβο και να επικεντρωθώ στην καρδιά μου. Ήταν το μόνο πράγμα που θα μπορούσα να κάνω ήσυχα. Κανείς δεν θα το καταλάβαινε, κι έτσι δεν θα επιδείνωνα την κατάσταση.

Παραδέχομαι ότι φοβήθηκα περισσότερο παρά ποτέ στη ζωή μου. Ωστόσο, μπόρεσα να κρατήσω το επίπεδο του στρες μου αρκετά ελεγχόμενο ώστε να μπορέσω να αξιολογήσω τις συνθήκες κάθε στιγμή που περνούσε. Επειδή δεν άφησα τον φόβο να με καταβάλλει, κατάφερα να διατηρήσω την ψυχραιμία μου και να μην πανικοβληθώ. Παρ’ όλο που ο πανικός πραγματικά προσπαθούσε να με καταβάλει, συνέχισα απλώς να αντιστέκομαι και υπενθύμιζα στον εαυτό μου να παραμείνει ήρεμος και να αναπνέω εστιάζοντας στην καρδιά μου.

Μετά από ώρες έντονων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους κακοποιούς και σε μερικά από τα μέλη της ομάδας μας, μια άλλη ομάδα διάσωσης κατάλαβε τι συνέβαινε και ήρθε να μας σώσει. Οι άγγελοι βρίσκονταν στο πλευρό μας εκείνη την ημέρα και νιώθαμε ευλογημένοι. Τα μέλη αυτής της ηρωικής ομάδας κατάφεραν με κάποιο τρόπο να μεσολαβήσουν κι έτσι μας πήγαν σε μια ασφαλή τοποθεσία και έσωσαν τα φάρμακα που προορίζονταν για τους ανθρώπους που θα βοηθούσαμε.

Μόλις φτάσαμε στον προορισμό μας στο Μεξικό, ένιωσα τελικά ότι μπορούσα πραγματικά να αναπνεύσω. Αφέθηκα να καθίσω λίγο και να νιώσω τεράστια ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που μας βοήθησαν. Η παρέμβασή τους έσωσε εμένα και την ομάδα μου.
Εκ των υστέρων κατάλαβα ότι επειδή παρέμεινα όσο το δυνατόν πιο ήρεμη ήμουν σε θέση να βοηθήσω και τους συνεργάτες μου να παραμείνουν ήρεμοι, επειδή έδωσα το καλύτερο παράδειγμα που θα μπορούσα. Πιστεύω ότι ένιωθαν την ενέργεια που εξέπεμπε η καρδιά μου και νομίζω ότι ίσως αυτό βοήθησε στη δημιουργία ενός λίγο πιο καθησυχαστικού περιβάλλοντος γι’ αυτούς.

Μόλις κατάφερα να ανασυνταχτώ, άρχισα να δουλεύω ως Πιστοποιημένη Coach & Mentor του Ινστιτούτου HeartMath. Μοιράστηκα αγάπη και ενσυναίσθηση με τους άλλους ανθρώπους: με μια μητέρα με 3 κόρες, μια μητέρα και τον γιο της, έναν άνδρα 50 ετών, μια άστεγη γυναίκα, τους διασώστες και τους πυροσβέστες από άλλες πολιτείες του Μεξικού, και ακόμη και με τα μέλη της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας που πάντα έχουν τεράστιο στρες. Σίγουρα έχω ένα διαφορετικό επίπεδο εκτίμησης για τις δύσκολες καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Δεν μπορώ καν να αρχίσω να λέω πόσο ευγνώμων νιώθω για τα εργαλεία του Ινστιτούτου HeartMath και το πώς μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση μπόρεσα να βρω κάποια ισορροπία μέσα μου, τόση ώστε να παραμείνω προσηλωμένη στο παρόν και να μην καταρρεύσω στην αγκαλιά του φόβου.

Επίσης, ένιωσα ευγνώμων και ικανοποιημένη που αγκάλιασα τόσους πολλούς άγνωστους ανθρώπους που υπέφεραν από τον τεράστιο σεισμό. Τα εργαλεία HeartMath τους βοήθησαν να βρουν λίγη συναισθηματική ανακούφιση και έναν τρόπο να διατηρήσουν την εσωτερική τους ισορροπία άθικτη καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν μια πραγματικότητα με μεγάλες απώλειες: από μέλη της οικογένειας και φίλους τους, μέχρι τα σπίτια και την πόλη τους.

Καθώς δούλευα με τους ανθρώπους εκεί, έβλεπα λάμψεις ελπίδας. Αισθανόμουν ότι ένιωθαν λίγο πιο ασφαλείς και συνδεδεμένοι με την καρδιά τους. Πίστευαν λίγο περισσότερο ότι θα μπορούσαν να καταφέρουν να το ξεπεράσουν. Νομίζω ότι όταν προσφέρεις σε κάποιους τα εργαλεία για να τους βοηθήσεις να αντιμετωπίσουν την αγωνία και τον πόνο μιας τόσο μεγάλης απώλειας, αρχικά νιώθουν ότι τους φροντίζεις, και παρ’ όλο που είναι σοκαρισμένοι, τους κάνει καλό απλώς το να νιώθουν τη φροντίδα και την αγάπη να τους πλησιάζει. Αργότερα, όταν το σοκ αρχίζει να περνά και βουλιάζουν στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν και τότε βοηθούν πραγματικά τα εργαλεία HeartMath. Οι άνθρωποι έχουν στα χέρια τους κάτι απτό που μπορούν να εφαρμόσουν για να διατηρήσουν την αποφασιστικότητά τους.

Στη δουλειά μου έχει αποδειχτεί πολύ χρήσιμος ο σύνδεσμος HeartMath Free Emotional Support Resources ως ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να βρουν οι άνθρωποι εργαλεία που μπορούν να εξασκήσουν και να μοιραστούν.

Έζησα μια προσπάθεια προσφοράς βοήθειας που δύσκολα θα ξεχάσω. Τώρα συζητώ για τρόπους με τους οποίους θα μπορέσω στο μέλλον να μοιραστώ τα οφέλη των εργαλείων HeartMath με μέλη της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Το γεγονός ότι κατάφερα να εφαρμόζω και να μοιράζομαι τη γνώση μου από το Ινστιτούτο HeartMath ήταν μια εκπληκτική εμπειρία και μια επιβράβευση!

Margarita Jasso, Πιστοποιημένη Coach & Mentor του Ινστιτούτου HeartMath Ολιστική Ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ερευνήτρια Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης . Εξειδικευμένη στη Συναισθηματική Ψυχοβιολογία APENB (Επαγγελματική Ένωση Φυσικοπαθητικής και Βιοθεραπείας της Βαρκελώνης)

Related Posts
Το βιβλίο
Κλείσε θέση
Άλλα άρθρα
1η Ημερίδα HeartMath
Δωρεάν εκπαίδευση HeartMath σε φροντιστές ασθενών με νόσο Alzheimer
Δείτε δωρεάν το καταπληκτικό εκπαιδευτικό και βιωματικό πρόγραμμα The HeartMath Experience
Όσα μάθαμε από την επίσκεψη του Howard Martin στην Αθήνα. Φωτογραφίες
Οδηγίες για την εγκατάσταση της εφαρμογής Global Coherence App
Tο βιβλίο “Η Νοημοσύνη της Καρδιάς” στα Ελληνικά
Συνέντευξη του Howard Martin στην Εναλλακτική Δράση
Η νοημοσύνη της καρδιάς μπορεί να μας προσφέρει πολύτιμη καθοδήγηση
5 πράγματα που δεν γνωρίζατε οτι μπορεί να κάνει η καρδιά σας
Oι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η καρδιά έχει τη δική της “νοημοσύνη”
Το δευτερογενές τραυματικό στρες ίσως επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό, τι νομίζουμε
Πώς ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να σώσει την ημέρα σας
Πως να μετατρέψτε τις στρεσογόνες αντιλήψεις και αντιδράσεις σας σε εσωτερική γαλήνη
Πώς καταφέραμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που βίωσαν έναν καταστροφικό σεισμό ύστερα από μια αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής
Μια απλή τεχνική για να συνεισφέρουμε στην παγκόσμια ειρήνη

Μείνετε συντονισμένοι με την κοινότητα του HeartMath σε Ελλάδα και Κύπρο

* indicates required

Παρακαλούμε επιλέξτε τον τρόπου που θα θέλατε να επικοινωνήσουμε μαζί σας

Μπορείτε να διαγραφείτε από τη λίστα αυτή ανά πάσα στιγμή πατώντας απλά το unsebscribe που θα βρείτε στο τέλος κάθε e-mail

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

12 Shares
Share
Share
Tweet
Pin