
Κατά καιρούς, όλοι πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα, ένα σύντομο χρονικό διάστημα ηρεμίας, μια στιγμή για να αναθεωρήσουμε «…την αρχική μας αντίδραση ώστε να μπορέσουμε να μετακινηθούμε σε εκείνο το μέρος όπου γεννιέται μια ήρεμη, προσεκτική αντίδραση». (L.R. Knost)
Εκ των υστέρων, συνειδητοποιούμε συχνά πόσο άγχος θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να επανεξετάσουμε τις επιλογές μας πριν δράσουμε. Πολλοί από εμάς έχουμε πάρει αυτό το μάθημα αρκετές φορές: για παράδειγμα, μερικές φορές η καρδιά μας ωθεί να σταματήσουμε και να σκεφτούμε πριν δώσουμε μια οργισμένη απάντηση σε ένα μέιλ, αλλά εμείς δεν την ακούμε. Μηχανικά πατάμε το κουμπί της αποστολής και συχνά το ξανασκεφτόμαστε τη στιγμή που πατάμε το κουμπί του ποντικιού στον υπολογιστή.
Τότε αγχωνόμαστε, προβλέποντας το στρες που θα βιώσουμε από την αρνητική μας αντίδραση και συνήθως έχουμε δίκιο – μερικές φορές περνούν μέρες προτού επανέλθει η ηρεμία. Ένα σύντομο διάλειμμα με σκοπό να επανεξετάσουμε τα συναισθήματά μας, θα μπορούσε να είχε αποτρέψει αυτή την περίπτωση εξάντλησης της ενέργειάς μας. Υπάρχουν χιλιάδες καταστάσεις στις οποίες θυσιάζουμε την ευημερία μας επειδή αφήνουμε τη βιασύνη μας να μπλοκάρει τη διαίσθησή μας που μας παροτρύνει να σταματήσουμε πριν αποκτήσουμε μεγαλύτερη εμπλοκή.
Εφαρμογή σύντομων διαλειμμάτων ανάπαυσης και ηρεμίας
Όταν κάνουμε ένα διάλειμμα προκειμένου να αφήσουμε την καρδιά μας να μας καθοδηγήσει, μπορούμε να αποτρέψουμε πολλές συγκρούσεις με τους άλλους που θα εξαντλήσουν την ενέργειά μας και μάλιστα με τους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Μπορούμε να αποφύγουμε προληπτικά αυτές τις επαναλαμβανόμενες, δυσάρεστες καταστάσεις και τα λάθη. Η εφαρμογή σύντομων διαλειμμάτων ανάπαυσης και ηρεμίας γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής ως μια αξιοσέβαστη πρακτική αυτοφροντίδας, ειδικά σε αυτές τις γρήγορες εποχές αλλαγής, αβεβαιότητας και πίεσης.
Πολλοί από εμάς μάθαμε την αξία της σύντομης ανάπαυσης από τους γονείς μας και την περάσαμε ως ένα είδος σοφίας στα παιδιά μας. Ωστόσο, καθώς οι απαιτητικοί ρυθμοί της ζωής συνεχώς αυξάνονται, συχνά θυμόμαστε όλο και λιγότερο να κάνουμε ένα διάλειμμα όταν βρισκόμαστε υπό πίεση για γρήγορες επιλογές και ενέργειες. Η ταχύτητα μπορεί να επιταχύνει τη δράση, όμως μια σύντομη παύση για αναθεώρηση κάνει την πραγματική διαφορά όσον αφορά τις πράξεις μας.
Αυτό το άρθρο δεν γράφτηκε με σκοπό να επανεφεύρουμε τη σοφία των σύντομων διαλειμμάτων και της αναθεώρησης. Σκοπός είναι να εμπνεύσουμε έναν καινούριο τρόπο σύνδεσης, αν χρειάζεται, με αυτή την αποτελεσματική συνήθεια της προληπτικής σοφίας μέσα στη χαοτική και περιπετειώδη εποχή που ζούμε.
Προτάσεις σχετικά με τις σύντομες παύσεις:
1. Όταν αναπνέετε έχοντας το συναίσθημα της ηρεμίας κι ενώ κάνετε μια σύντομη παύση, ενισχύετε την οξυδέρκειά σας.
2. Οι ήρεμες δονήσεις σας βοηθούν να προλάβετε μια τυχόν τοξική αντίδραση έχοντας συνειδητές αντιδράσεις.
3. Κάντε ένα διάλειμμα για να δημιουργήσετε χώρο για πιο έξυπνες επιλογές και λιγότερο στρεσογόνα αποτελέσματα.
4. Κάντε ένα διάλειμμα και σκεφτείτε τι θα σας έλεγε η καρδιά σας. Αφουγκραστείτε αυτό που θα έκανε η καρδιά σας και εφαρμόστε το.
5. Για να θυμάστε να κάνετε διαλείμματα κατά περιόδους, δώστε μεγάλη προτεραιότητα για μια εβδομάδα ακόμα και αν το παρακάνετε. Αυτό θα κάνει τη διαίσθησή σας να σας προειδοποιεί όποτε μια σύντομη παύση είναι αποτελεσματική.
6. Η εφαρμογή σύντομων διαλειμμάτων αυξάνει γρήγορα την αυτοπροστασία σας ώστε να κάνετε λιγότερα λάθη, αποτυχίες και επαναλήψεις. Η αυτοπροστασία αυξάνει αυτόματα την ανθεκτικότητά σας.
7. Αν κάνετε σύντομα διαλειμματα και ακούτε τους άλλους μέσα από την καρδιά σας, θα καταφέρετε να διατηρήσετε τους φίλους σας έχοντας καλές σχέσεις.
8. Τα σύντομα διαλειμματα επιτρέπουν μια πιο καθολική αξιολόγηση των συνεπειών πριν δράσετε. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της συγκεκριμένης πρακτικής.
9. Πάρτε την απόφαση να μην συνεχίσετε να μαθαίνετε την αξία της σύντομης παύσης εκ των υστέρων και με δυσάρεστο τρόπο. Όλοι διαθέτουμε ήδη αρκετή εμπειρία από αυτό.
10. Χρησιμοποιήστε τα σύντομα διαλείμματα παύσης και ηρεμίας ως έναν τρόπο για να ανοίξετε περισσότερο την πόρτα την λογικής σας ικανότητας. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που λέμε στα παιδιά μας να κάνουν διαλειμματα.
Τι προκαλεί εμπόδια στη λήψη των εσωτερικών σας σημάτων;
Η βιασύνη είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που χάνουμε τα εσωτερικά μας σήματα τα οποία μας υποδεικνύουν να σταματήσουμε όταν χρειαστεί. Το υπερβολικό στρες εμποδίζεται κάνοντας σύντομες παύσεις κατά περιόδους με σκοπό να προσαρμόσουμε τον ρυθμό λειτουργίας μας στην ταχύτητα ροής. Όταν επιταχύνουμε πέρα από την ταχύτητα ροής – διανοητικά, συναισθηματικά ή σωματικά – γινόμαστε ευάλωτοι και μειώνουμε την απόδοσή μας. Σκεφτείτε πώς η προσπάθεια να περάσουμε την κλωστή σε μια βελόνα υπερβολικά γρήγορα μπλοκάρει τη διαδικασία, καταλήγοντας σε πολλές επαναλήψεις μέχρι να κατανοήσουμε την ταχύτητα ροής που ταιριάζει με το επίπεδο των δεξιοτήτων και της εμπειρίας μας. Όταν οι νοητικές και συναισθηματικές ενέργειες μπλοκάρουν από το άγχος, την απογοήτευση ή την πίεση, είναι αποτελεσματικό να σταματάμε και να ζητάμε από τη διαίσθηση της καρδιάς μας να μας πει ποιά στάση ή αντίληψη θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη ροή για την αποκατάσταση της εσωτερικής ισορροπίας και της ξεκάθαρης κατεύθυνσης.
«Το να σταματάμε για λίγο πριν αντιδράσουμε σε σημαντικά θέματα και επιλογές, μας δίνει μια ακόμη ευκαιρία να είμαστε υπεύθυνοι αντί να βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση». (Doc Childre)
Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να μην ξεχνάτε να αναζωογονείτε τον εαυτό σας με την αξία και τα πολλά οφέλη αυτού του εργαλείου, όταν το έχετε ανάγκη.
Συντάκτης του άρθρου είναι ο Doc Childre, Ιδρυτής του Ινστιτούτου HeartMath, και ο Del Walker, Διευθυντής του Τμήματος Μελών του Ινστιτούτου HeartMath.