Σύροι πρόσφυγες βρίσκουν και πάλι τη γαλήνη με τις τεχνικές του HeartMath

Σύροι πρόσφυγες βρίσκουν και πάλι τη γαλήνη με τις τεχνικές του HeartMath

Εν μέσω χάους, Σύριοι πρόσφυγες βρίσκουν και πάλι τη γαλήνη

Το ακόλουθο άρθρο αφορά την παρηγορητική φροντίδα που ο Majd Kam-Almaz και το προσωπικό του παρέχουν στους Σύριους πρόσφυγες στον Λίβανο. Πάνω από 1 εκατομμύριο Σύριοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν καταφύγει στον Λίβανο μόνο μέσα στα τελευταία 5 χρόνια.

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη Συρία την άνοιξη του 2011, ο Majd Kam-Almaz, εκπαιδευτής του Ινστιτούτου HeartMath, επισκέφτηκε την περιοχή για να μελετήσει τη γενική κατάσταση των ανθρώπων που έφυγαν από τη χώρα. Το σημείο του ήταν γνώριμο, αφού είχε δουλέψει προηγουμένως με πρόσφυγες στη Βοσνία, το Κόσοβο, την Τυνησία και την Ελλάδα.

«Έκανα αρκετές επισκέψεις σε διάφορες χώρες – την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία – για να ελέγξω την κατάσταση των προσφύγων», ανέφερε ο Kam-Almaz σε πρόσφατη τηλεφωνική του συνέντευξη. «Έχω πραγματοποιήσει αρκετά προγράμματα κατάρτισης σε αυτές τις περιοχές, και έχω μελετήσει το πού βρίσκονται οι μεγαλύτερες ανάγκες. Συνειδητοποίησα πραγματικά ότι ο Λίβανος έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη…και οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν βιώσει αγριότητες πριν φύγουν από τα σπίτια τους ή πριν αυτά καταστραφούν».

Σήμερα, ο Kam-Almaz επικεντρώνεται αποκλειστικά στην παροχή εκπαίδευσης από το Ινστιτούτο HeartMath σε πρόσφυγες στον Λίβανο κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου άνοιξε 2 κέντρα το 2012 και ένα τρίτο το 2013. Από αυτά τα 3 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων εκτιμά ότι πέρασαν περίπου 11.000 άτομα».

Μέχρι στιγμής, ο ίδιος και το προσωπικό του, περίπου 14 ή 15 άτομα σε κάθε κέντρο, πραγματοποίησαν γύρω στις 50.000 αξιολογήσεις αναγκών προκειμένου να καθορίσουν τη φύση και το επίπεδο της απαιτούμενης παρέμβασης.

Τα παιδιά

Ο Kam-Almaz εξηγεί: «Μια πτυχή της προσέγγισής μας ήταν να κάνουμε μια (ψυχοκοινωνική) αξιολόγηση των αναγκών, μια αξιολόγηση πεδίου. Αυτό γίνεται στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, στα σπίτια – σε κάθε σπίτι που έχει οικογένεια προσφύγων. Κάνουμε αξιολογήσεις για τα παιδιά, καθώς και για τους ενήλικες και για όλους τους ανθρώπους στην οικογένεια».

Κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών των αξιολογήσεων, ο ίδιος και οι συνεργάτες του κατάλαβαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών αντιμετώπιζε δυσκολία ελέγχου των ούρων.

Το πρόβλημα αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα διαδεδομένο σε όλους τους πρόσφυγες στα 3 κέντρα. Τα ουρολογικά προβλήματα και ιδιαίτερα η νυχτερινή ενούρηση και το βρέξιμο του κρεβατιού που προκλήθηκαν από τραυματικές εμπειρίες, επηρέασαν ολόκληρες οικογένειες που ζούσαν σε σκηνές. Όπως είπε, εκείνη την εποχή οι σκηνές στέγαζαν 10 περίπου μέλη της οικογένειας.

Ο Majd-Almaz έδωσε τη συνέντευξη ενώ πήγαινε με λεωφορείο στο Τέξας με μέλη της οικογένειας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης 2 εβδομάδων, μετά την οποία επέστρεψε στον Λίβανο. Ανέφερε τα εξής: «Από τότε, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».

Ο ίδιος και οι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες και διοργανωτές επικεντρώθηκαν στη συναισθηματική βελτίωση των παιδιών χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Early HeartSmarts του Ινστιτούτου HeartMath. «Διαπιστώσαμε ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στο να μαθαίνουν τα παιδιά τη διαφορά μεταξύ φόβου, ασφάλειας, θλίψης, άγχους – όλων των διαφορετικών συναισθημάτων».

«Η εκπαίδευση περιελάμβανε επίσης βαθιά χαλάρωση των μυών, ενώ παράλληλα διδάσκαμε στις μητέρες την προσέγγισή μας στα παιδιά ώστε όλοι να μετατραπούν σε ένα είδος κοινωνικής στήριξης για τα παιδιά τους. Η επιτυχία μας είναι ότι το 85% των παιδιών έχουν σταματήσει εντελώς να έχουν πλέον ουρολογικά προβλήματα».

Λόγω του τεράστιου αριθμού προσφύγων στα κέντρα, ο Kam-Almaz δήλωσε ότι εκείνος και οι άλλοι προσπαθούν να δουλέψουν με παιδιά και ενήλικες σε μικρές ομάδες από 5 έως 10 άτομα. «Κάποια παιδιά (και ενήλικες) όμως χρειάζονται ατομικές συνεδρίες εξαιτίας της τεράστιας έκθεσης ή τον βαθμό του τραύματος που βίωσαν. Έχουμε μεμονωμένους επαγγελματίες που δουλεύουν μαζί τους κατ’ ιδίαν».

Στις συνεδρίες των παιδικών ομάδων εστιάζουν πολύ στη διευκρίνιση των συναισθημάτων, τις αλλαγές του προσώπου που σχετίζονται με τα διαφορετικά συναισθήματα και τη συμπεριφορά που σχετίζεται με διάφορα συναισθήματα. Στη συνέχεια, όποιο συναίσθημα κι αν αντιμετωπίζουν τα παιδιά, τους λένε να σταματήσουν, να ελέγξουν τι συμβαίνει εσωτερικά όταν νιώθουν αυτό το συναίσθημα και «ζεσταίνουν τις καρδιές τους, αλλάζουν το συναίσθημα».

Μέχρι στιγμής η προσέγγιση ήταν επιτυχημένη, δήλωσε ο Kam-Almaz, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να στείλει «πολλές φωτογραφίες παιδιών με όμορφα χαμόγελα, χαμόγελα εσωτερικής γαλήνης που δεν μπορούν να προκύψουν παρά μόνο αν τα παιδιά έχουν καρδιακή συνοχή και νιώθουν τη γαλήνη και την ηρεμία μέσα στην καρδιά τους».

Οι μητέρες

«Εφαρμόσαμε επίσης τα εργαλεία του Ινστιτούτου HeartMath (καθώς και τη συσκευή emWave) στις γυναίκες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη διαχείριση των συναισθημάτων τους, αδυναμία αντιμετώπισης του άγχους της απώλειας μελών της οικογένειας, της απώλειας του σπιτιού τους, την κατάσταση προσφυγιάς, αλλά και που είχαν πολλές τραυματικές εμπειρίες χάνοντας βίαια μέλη της οικογένειάς τους», δήλωσε ο Kam-Almaz.

«Είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα βοηθώντας αυτές τις γυναίκες και τις μητέρες να ξαναποκτήσουν την ικανότητα για αυτο-φροντίδα και αυτοεκτίμηση, καθώς και όλες τις απαραίτητες συνθήκες που θα τους βοηθούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους αλλά και τη ζωή των ανθρώπων που φροντίζουν».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Τονίζουμε (την ανάγκη των μητέρων) για την προσωπική τους αξία, για την ανάκτηση της προσωπικής τους αξίας, της προσωπικής τους υγείας και της προσωπικής τους ευημερίας. Διαπιστώσαμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό, σχεδόν το 67% των προσφύγων, είναι γυναίκες και μόνο το 33% είναι άνδρες….αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πραγματικά μεγάλη πίεση σε όλες τις γυναίκες γενικά να διαχειριστούν τη ζωή τη δική τους καθώς και τη ζωή των άλλων».

Οι άνδρες

Οι άνδρες με τους οποίους δουλεύουν ο Kam-Almaz και το προσωπικό του περιλαμβάνουν ιδιαίτερα εκείνους που έχουν φυλακιστεί. «Αυτοί είχαν τα χειρότερα (τραύματα). Έχουν βασανιστεί κι έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα», λέει.

Ο Kam-Almaz λέει ότι η αρχική ομαδική συνεδρία με τους άνδρες, που επίσης περιλαμβάνει συνήθως από 5 έως 10 άτομα, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης και συνοχής μεταξύ των μελών της ομάδας. Πρώτα, χρησιμοποιείται η προσέγγιση του Ινστιτούτου HeartMath που προκαλεί μια αντίδραση ηρεμίας και αρχικής γαλήνης. Στο τέλος, συζητούν την αντίδραση του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος σε σχέση με τις αναδρομές που μπορεί να έχουν ή τα γεγονότα που έζησαν και τις αναμνήσεις αυτών των γεγονότων. Μιλούν για το πώς κάποια προσέγγιση του Ινστιτούτου HeartMath θα μπορούσε να μετριάσει τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις στις αναδρομές και τις τραυματικές αναμνήσεις τους.

Όπως αναφέρει ο Kam-Almaz, συζητούν επίσης για τη νοημοσύνη της καρδιάς. Σε κάποιο σημείο διέκοψε τη συζήτηση για να εξηγήσει κάτι που θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Όπως ίσως γνωρίζετε, το ζήτημα της καρδιάς είναι πρωταρχικής σημασίας στον πολιτισμό της Μέσης Ανατολής. Η καρδιά και το συναίσθημα είναι έννοιες πολύτιμες, αλλά δεν έχουν εξερευνηθεί ή χρησιμοποιηθεί με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται από το Ινστιτούτο HeartMath. Πρόκειται απλώς για έννοιες με φιλοσοφική ή κοινωνική βάση».

Πριν πάει στον Λίβανο, ο Majd Kam-Almaz εργάστηκε με παρόμοιο τρόπο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εγκατέλειψε το έργο του εκεί με σκοπό να επικεντρωθεί αποκλειστικά στα καταφύγια μεταναστών στον Λίβανο, όπου προβλέπει ότι θα περάσει τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια εφαρμόζοντας την εκπαίδευση του Ινστιτούτου HeartMath.

Related Posts
Το βιβλίο
Κλείσε θέση
Άλλα άρθρα
1η Ημερίδα HeartMath
Δωρεάν εκπαίδευση HeartMath σε φροντιστές ασθενών με νόσο Alzheimer
Δείτε δωρεάν το καταπληκτικό εκπαιδευτικό και βιωματικό πρόγραμμα The HeartMath Experience
Όσα μάθαμε από την επίσκεψη του Howard Martin στην Αθήνα. Φωτογραφίες
Οδηγίες για την εγκατάσταση της εφαρμογής Global Coherence App
Tο βιβλίο “Η Νοημοσύνη της Καρδιάς” στα Ελληνικά
Συνέντευξη του Howard Martin στην Εναλλακτική Δράση
Η νοημοσύνη της καρδιάς μπορεί να μας προσφέρει πολύτιμη καθοδήγηση
5 πράγματα που δεν γνωρίζατε οτι μπορεί να κάνει η καρδιά σας
Oι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η καρδιά έχει τη δική της “νοημοσύνη”
Το δευτερογενές τραυματικό στρες ίσως επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό, τι νομίζουμε
Πώς ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να σώσει την ημέρα σας
Πως να μετατρέψτε τις στρεσογόνες αντιλήψεις και αντιδράσεις σας σε εσωτερική γαλήνη
Πώς καταφέραμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που βίωσαν έναν καταστροφικό σεισμό ύστερα από μια αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής
Μια απλή τεχνική για να συνεισφέρουμε στην παγκόσμια ειρήνη

Μείνετε συντονισμένοι με την κοινότητα του HeartMath σε Ελλάδα και Κύπρο

* indicates required

Παρακαλούμε επιλέξτε τον τρόπου που θα θέλατε να επικοινωνήσουμε μαζί σας

Μπορείτε να διαγραφείτε από τη λίστα αυτή ανά πάσα στιγμή πατώντας απλά το unsebscribe που θα βρείτε στο τέλος κάθε e-mail

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

40 Shares
Share
Share
Tweet
Pin