Τί μας διδάσκει η ταπεινοφροσύνη της καρδιάς

Η ταπεινοφροσύνη της καρδιάς – δηλαδή το να γνωρίζουμε ποιοί είμαστε πραγματικά και να αποδεχόμαστε τα δυνατά μας σημεία με ευγνωμοσύνη, τα μειονεκτήματά μας χωρίς επικριτική διάθεση και τον κόσμο γύρω μας με εκτίμηση – είναι ένα προσόν ισχυρό και εφικτό. Η ταπεινοφροσύνη της καρδιάς μας θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε σε αυτόν τον κόσμο με αυτοπεποίθηση, ακεραιότητα και σοφία.

Η ταπεινοφροσύνη της καρδιάς δεν απαιτεί επιφυλακτικότητα ή δειλία στις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους, αλλά μάλλον μια ηρεμία στην ύπαρξή μας, μια αθόρυβη γνώση του ποιοί είμαστε. Η ταπεινοφροσύνη της καρδιάς σημαίνει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και τους άλλους και να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μας απέναντι σε όλους.

Συχνά, όταν οι άνθρωποι σκέφτονται την έννοια της ταπεινοφροσύνης, το μυαλό τους πάει στους μοναχούς, τις μοναχές ή άλλα πρόσωπα της θρησκείας που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να είναι ταπεινοί και μετριόφρονες. Μπορεί αυτό να συμβαίνει σε εκείνους που επιλέγουν τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής, αλλά στις μέρες μας η ταπεινοφροσύνη έχει λάβει διαφορετικό νόημα. Λίγοι άνθρωποι στην καθημερινή ζωή τους προσπαθούν να θεωρούνται ταπεινοί, διότι κάτι τέτοιο σχετίζεται με την αδυναμία και την κατωτερότητα, η θεωρία αυτή όμως αλλάζει. Υπάρχουν αμέτρητα επιχειρηματικά άρθρα που αναφέρουν επιστημονικές μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι εκείνοι που διαχειρίζονται τον εαυτό τους και τους άλλους καλύτερα είναι όσοι διαθέτουν την αρετή της ταπεινοφροσύνης.

Η ταπεινοφροσύνη εκφράζεται με τους εξής τρόπους στις τρέχουσες επιχειρηματικές αναφορές:

1. Αναγνωρίζετε ότι δεν έχετε απαντήσεις για όλα.
2. Ζητάτε συμβουλές ή ιδέες από τους άλλους.
3. Συζητάτε και αποδέχεστε διαφορετικές απόψεις.
4. Είστε πρόθυμοι να παραδεχτείτε τα ελαττώματά σας.
5. Παραμερίζετε το εγώ σας και αναλαμβάνετε δράση.
6. Είστε ανοιχτοί σε σχόλια που προέρχονται από την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας.
7. Ακούτε τους άλλους χωρίς να τους κρίνετε ή να τους διακόπτετε.
8. Κάνετε τους άλλους να νιώθουν ότι έχουν αξία, ότι τους εκτιμούν κι ότι είναι σημαντικοί.

Το όφελος από την άσκηση αυτής της μορφής ταπεινοφροσύνης είναι ο σεβασμός των φίλων, της οικογένειας και των συναδέλφων, καθώς και περισσότερη δημιουργικότητα και ηρεμία στο τέλος της ημέρας. Γιατί; Διότι όσοι τη διαθέτουν, αναγνωρίζουν ότι ένας εγωκεντρικός εαυτός δεν είναι αυτό που χρειάζεται κάποιος για να επιτύχει σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον σήμερα είτε στον χώρο εργασίας, είτε στο κοινωνικό περιβάλλον είτε στο σπίτι.

Η καθοδήγηση της καρδιάς μας

Μια σημείωση από τον Doc Childre, ιδρυτή του Ινστιτούτου HeartMath: «Το εγώ μας δεν είναι κανένα τέρας, και με τη βοήθεια της υπομονής και της εσωτερικής καθοδήγησης μπορεί να μεταμορφωθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο δόνησής του. Η κατάλληλη ζωή που ζούμε μέσα από την καρδιά μας μεταμορφώνει τη συχνότητα της φύσης του εγώ μας και την ευθυγραμμίζει με τη δόνηση του πραγματικού εαυτού μας. Στους περισσότερους από εμάς, το εγώ μας με τις χαμηλότερες δονήσεις δημιουργεί προβλήματα για όσο κατηγορούμε τους άλλους και τη ζωή. Η καθοδήγηση της καρδιάς μας βοηθά στην επίτευξη μιας φυσικής διαδικασίας ωρίμανσης της φύσης του εγώ μας σε κάθε στάδιο της αυξημένης μας επίγνωσης.

«Καθώς δεσμευόμαστε να συμφιλιωθούμε με το εγώ μας χωρίς να το καταδικάζουμε, η καθοδήγηση της καρδιάς μας θα το μεταμορφώσει τελικά με τρόπους οι οποίοι θα μας ωφελήσουν όσο τον δυνατόν περισσότερο την καταλληλότερη χρονική στιγμή. Μην απορρίψετε το εγώ σας. Το εγώ μεταμορφώνεται καθώς προχωρά μέσα από τα στάδια της μείωσης του εγωκεντρισμού. Όλες οι πτυχές της φύσης μας, συμπεριλαμβανομένου και του εγώ μας, αποτελούν μέρος της θεϊκής μας φύσης και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο να μάθουμε πώς να γίνουμε ο καλύτερος εαυτός μας».

Η εύρεση της ισορροπίας ανάμεσα στην ταπεινοφροσύνη και την αυτοπεποίθηση στις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους είναι ένας τρόπος ζωής που αξίζει να καλλιεργηθεί. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η προσέγγιση της δικής σας αυτοαξιολόγησης με ταπεινοφροσύνη και συμπόνια. Αυτό σημαίνει να χειρίζεστε ό,τι συμβαίνει μέσα σας όχι με επικριτική διάθεση, αλλά με αποδοχή. Ο θυμός, η κατάκριση, οι κατηγορίες, η πικρία κ.λπ. – όλα είναι στρεσογόνα συναισθήματα που μπορούν να αμβλυνθούν, να κατανοηθούν και να διαλυθούν με μια ταπεινή προσέγγιση. Η ταπεινοφροσύνη είναι μια υψηλότερη δόνηση που μαγνητίζει τη διαισθητική διαύγεια στις διαδικασίες διάκρισης και μας ενθαρρύνει να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.

Η ταπεινοφροσύνη της καρδιάς διαθέτει ένα δυναμικό στοιχείο

Όσοι διαθέτουν ταπεινοφροσύνη είναι άνθρωποι βολικοί, ανεκτικοί, καταδεκτικοί, ευγενικοί και νοιάζονται για τους άλλους. Οι άνθρωποι με ταπεινό χαρακτήρα υπηρετούν έναν σκοπό ανώτερο από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Δεν θεωρούν τον εαυτό τους ως το κέντρο του σύμπαντος, αλλά επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε επιρροή έχουν για το καλό των άλλων.

Κάθε μέρα εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν ενεργά στην καλλιέργεια της επιθυμίας τους να κάνουν τη διαφορά συμβάλλοντας ταυτόχρονα σε ένα μεγαλύτερο αγαθό. Πολλοί από τους πιο αξιοσημείωτους ηγέτες που συνέβαλλαν σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αλλαγές στον πλανήτη επέδειξαν πραγματική ταπεινοφροσύνη. Ο δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Νέλσον Μαντέλα, ο Δαλάι Λάμα και άλλοι σημαντικοί άνθρωποι, αν και βίωσαν την κακομεταχείριση από πολλές απόψεις, κράτησαν το όραμα της καρδιάς τους με ταπεινοφροσύνη, θάρρος και σταθερότητα.

Η πρόσβαση στη διάκριση και την καθοδήγηση της καρδιάς μας μας δίνει τη δυνατότητα να προχωράμε μπροστά όσον αφορά την προσωπική εξέλιξη και ευτυχία. Κάποιες φορές, όταν παγιδευόμαστε από το άγχος και την απώλεια ενέργειας, νιώθουμε σαν να πηγαίνουμε προς τα πίσω. Όσο εξασκούμαστε στο να βάζουμε περισσότερη καρδιά και συνειδητή φροντίδα στις αλληλεπιδράσεις μας και να διατηρούμε την ταπεινοφροσύνη μας αναλλοίωτη, προχωράμε με περισσότερη ηρεμία, ευκολία και πολύ λιγότερο άγχος.

Το Ινστιτούτο HeartMath είναι αφιερωμένο στο να ενισχύει την αύξηση της αγάπης, της καλοσύνης, της ταπεινοφροσύνης και της συμπόνιας ως έναν τρόπο ζωής που θα φέρει ηρεμία και ευτυχία στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική μας ζωή. Πιστεύουμε σταθερά ότι οι άνθρωποι θα βρουν τον δικό τους δρόμο για να πραγματοποιήσουν τον σκοπό τους και να ενισχύσουν την ολοκλήρωσή τους καθώς συνδέονται με την καθοδηγητική σοφία της καρδιάς τους όταν διακρίνουν τις επιλογές, τις προθέσεις και τις πράξεις τους. Αναγνωρίζουμε τον συντονισμό μας μαζί σας στις κοινές μας επιθυμίες να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Ο μεμονωμένος ρόλος που παίζετε είναι εξίσου σημαντικός με όλους τους άλλους.

Related Posts
Το βιβλίο
Κλείσε θέση
Άλλα άρθρα
1η Ημερίδα HeartMath
Δωρεάν εκπαίδευση HeartMath σε φροντιστές ασθενών με νόσο Alzheimer
Δείτε δωρεάν το καταπληκτικό εκπαιδευτικό και βιωματικό πρόγραμμα The HeartMath Experience
Όσα μάθαμε από την επίσκεψη του Howard Martin στην Αθήνα. Φωτογραφίες
Οδηγίες για την εγκατάσταση της εφαρμογής Global Coherence App
Tο βιβλίο “Η Νοημοσύνη της Καρδιάς” στα Ελληνικά
Συνέντευξη του Howard Martin στην Εναλλακτική Δράση
Η νοημοσύνη της καρδιάς μπορεί να μας προσφέρει πολύτιμη καθοδήγηση
5 πράγματα που δεν γνωρίζατε οτι μπορεί να κάνει η καρδιά σας
Oι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η καρδιά έχει τη δική της “νοημοσύνη”
Το δευτερογενές τραυματικό στρες ίσως επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό, τι νομίζουμε
Πώς ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να σώσει την ημέρα σας
Πως να μετατρέψτε τις στρεσογόνες αντιλήψεις και αντιδράσεις σας σε εσωτερική γαλήνη
Πώς καταφέραμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που βίωσαν έναν καταστροφικό σεισμό ύστερα από μια αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής
Μια απλή τεχνική για να συνεισφέρουμε στην παγκόσμια ειρήνη

Μείνετε συντονισμένοι με την κοινότητα του HeartMath σε Ελλάδα και Κύπρο

* indicates required

Παρακαλούμε επιλέξτε τον τρόπου που θα θέλατε να επικοινωνήσουμε μαζί σας

Μπορείτε να διαγραφείτε από τη λίστα αυτή ανά πάσα στιγμή πατώντας απλά το unsebscribe που θα βρείτε στο τέλος κάθε e-mail

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

34 Shares
Share
Share
Tweet
Pin