Στη μεσογειακή διατροφή δεν χρειάζεται να κάνεις καταμέτρηση θερμίδων ή να ξεγράψεις από τη ζωή σου μεγάλες ομάδες τροφίμων. Προχωράς σε μικρές αλλαγές που κάνουν τη διαφορά στη ζωή και την υγεία σου.
Καταναλώνεις ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, ψάρι ή πουλερικά αντί για κόκκινο κρέας, απολαμβάνεις φρέσκα φρούτα αντί για ζαχαρούχα επιδόρπια. Ενισχύεις τη γεύση κα την εικόνα των γευμάτων σου με λαχταριστά λαχανικά αλλά και όσπρια. Οι ξηροί καρποί είνα μια καθημερινή απόλαυση (μια χούφτα την ημέρα).
Και το καλύτερο: μπορείς να τρως ψωμί ολικής άλεσης και να πίνεις κρασί με μέτρο.
Διαβάστε παρακάτω, τους λόγους για τους οποίους είναι καλό να επιμένουμε «ΕΛΛΗΝΙΚΑ» στη διατροφή μας:
1.Είναι πιο κοντά στη φύση
Στην παραδοσιακή ελληνική διατροφή δεν συναντάμε επεξεργασμένες τροφές. Όλες οι πρώτες ύλες είναι φυσικές, ντόπιες, τα φαγητά μας είναι φρεσκομαγειρεμένα, με υπέροχες μυρωδιές και γεύσεις.
2. Σώζει το μυαλό σου
Η ελληνική διατροφή, πλούσια σε φυτικά έλαια, έλαια ψαριών, μη αμιλούχα λαχανικά και φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει επίσης σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, άνοιας και Αλτσχάιμερ.
3. Μπορείς να τρως ψωμί
Προτίμησε δημητριακά ολικής άλεσης που είναι βασικά στην ελληνική και κριτική διατροφή. Το ψωμί (και τα ζυμαρικά) που γίνονται με δημητριακά ολικής άλεσης έχουν περισσότερες πρωτεΐνες και ανόργανα άλατα.
Διαβάστε επίσης: 8 κινήσεις ματ για να νικήσουμε το στρες που μας φορτώνει με περιττά κιλά
4. Δεν απαγορεύεται το λίπος
Το λίπος που είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής είναι καλό για την καρδιά σου. Θα το βρεις στα καρύδια, στις ελιές και στο ελαιόλαδο.
5. Η ποικιλία των τροφών είναι τεράστια
Η ελληνική διατροφή προσφέρει απίστευτη ποικιλία πρώτων υλών. Διάλεξε τις γεύσεις που σου ταιριάζουν από τη μεγάλη ποικιλία ψαριών, θαλασσινών αλλά και κρεάτων, υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ελιές και δημητριακά ολικής άλεσης.
6. Έχει μπαχαρικά πολύ νόστιμα
Τα βότανα όπως η δάφνη, ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, το πιπέρι, ο κρόκος Κοζάνης και η κανέλα προσθέτουν ιδιαίτερη και έντονη γεύση στα φαγητά σου και μάχονται διάφορες ασθένειες και τη φλεγμονή του οργανισμού.
7. Τα φαγητά γίνονται εύκολα
Τα ελληνικά πιάτα είναι εύκολα και οι κάθε λογής μεζέδες εξιτάρουν τους γευστικούς μας κάλυκες και το μυαλό μας. Μία σαλάτα όπως ο κρητικός ντάκος ή μια απλή χωριάτικη είναι πολύ καλή γρήγορη λύση και συνθέτουν ένα πλήρες γεύμα.
8.Μπορείς να πίνεις κρασί
Μελέτες δείχνουν ότι ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες μπορεί να κάνουν καλό στην καρδιά. Το κόκκινο είναι η αγαπημένη επιλογή των περισσότερων και δείχνει να είναι πιο υγιεινό από το λευκό κρασί.
9.Δεν θα πεινάς
Η μεσογειακή διατροφή σου εξασφαλίζει την πλούσια γεύση τροφών όπως ψητό κρέας ή ψάρι, πάστα ελιάς, άγρια σπαράγγια, κάππαρη, γευστικά τυριά, ψωμί από χαρούπι ή σιτάρι ολικής άλεσης κλπ, οι οποίες σου δημιουργούν πληρότητα και δεν πεινάς.
10. Θα χάσεις βάρος
Ενώ θα τρως ξηρούς καρπούς, ξηρά φρούτα, τυρί και ελαιόλαδο θα χάσεις βάρος. Αυτές οι ελληνικές αδυναμίες μπορούν να σου προσφέρουν χαρά και ικανοποίηση.
11.Η καρδιά σου θα είναι ευχαριστημένη
Οι περισσότερες τροφές στην ελληνική διατροφή κάνουν καλό στην καρδιά. Το ελαιόλαδο και τα καρύδια βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια κρατούν τις αρτηρίες σου σε καλή κατάσταση. Τα ψάρια βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης.
12. Σε κρατά σε φόρμα για πάντα
Η ίδια μαγική δύναμη που προστατεύει την καρδιά σου προστατεύει και τον εγκέφαλό σου. Επιμένοντας στην ελληνική διατροφή καθημερινά παίρνεις πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και διατηρείς σε ισορροπία το βάρος σου.
13. Σε βοηθά να αλλάξεις τρόπο ζωής
Εάν σκόπευες να αλλάξεις τρόπο ζωής, είναι το καλύτερο όχημα, επειδή σου δίνει ευχάριστες λύσεις αλλά και ρεαλιστικούς τρόπους να το πετύχεις.
14. Σε φέρνει κοντά με τους ανθρώπους που αγαπάς
Οι αρχαίοι Έλληνες δεν έτρωγαν μόνοι τους, το θεωρούσαν δυστυχία. Το φαγητό με παρέα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες παραμέτρους στις διατροφικές συνήθειες των προγόνων μας αλλά και σπουδαίο δείγμα πολιτισμού.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Άννας Μαρίας Παπίρη «Η δίαιτα…αλλιώς!» από τις εκδόσεις Οξυ