Τα 3 “χρυσά ζεύγη” κατά της χοληστερίνης

Οι παρακάτω συνδυασμοί τροφών μπορούν να μειώσουν την “κακή” χοληστερίνη αλλά και τα τριγλυκερίδια:

1. Ντομάτες και παρθένο ελαιόλαδο
Από πρόσφατες έρευνες μαθαίνουμε για παράδειγμα ότι ο συνδυασμός της βιταμίνης Ε (περιέχεται στα δημητριακά ολικής άλεσης, στο ελαιόλαδο και σε μερικά λαχανικά όπως το σπανάκι) και της λυκοπένης (ένζυμο που υπάρχει στις ντομάτες, στο κόκκινο γκρέιπφρουτ και στο πεπόνι) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός για τη μείωση της χοληστερίνης στο αίμα αλλά και για τις εκφυλιστικές ασθένειες.

Η σάλτσα ντομάτας αρταίνοντάς την με ωμό, παρθένο ελαιόλαδο είναι ένας εξαίρετος σύμμαχος για να νικήσουμε την “κακή” χοληστερίνη, αλλά και να βοηθήσουμε τη μείωση των τριγλυκεριδίων και του σωματικού λίπους γενικότερα, ιδιαίτερα μάλιστα αν τη φάμε μαζί με ένα πιάτο ζυμαρικών ολικής άλεσης!

2. Μανιτάρια Αγαρικά (Champignon) και μπρόκολο
Ένας ακόμα συνδυασμός που καταπολεμά τη χοληστερίνη και προστατεύει τον οργανισμό από εκφυλιστικές ασθένειες είναι: σελήνιο (βρίσκεται στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα μανιτάρια, στους ελαιώδεις ξηρούς καρπούς κλπ.) με σουλφοραφάνη (περιέχεται στο μπρόκολο, στα λαχανάκια Βρυξελλών κλπ.)

Ένα παράδειγμα; Ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης στο οποίο θα προσθέσουμε μπρόκολο και μανιτάρια Champignon που θα περάσουμε γρήγορα με λίγο λάδι από το τηγάνι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τη χοληστερίνη.

3. Περγαμόντο και ίνες
Ο χυμός του περγαμόντου έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσφέρει βιταμίνες, είναι πλούσιος σε μεταλλικά άλατα, και προστατεύει τη μικροκυκλοφορία.
Πρόσφατες μάλιστα έρευνες απέδειξαν ότι δρα ενάντια στο λίπος αφού είναι σε θέση να ελαττώνει τα επίπεδα της “κακής” χοληστερίνης (LDL) και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Μία άλλη χρήσιμη σύνθεση που μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, η οποία αποτελείται όχι πλέον από δύο αλλά από τρία συστατικά, είναι αυτή που προβλέπει την ένωση χυμού από περγαμόντο με κόκκινο ρύζι, που έχει υποστεί ζύμωση, και ωμέγα 3.

Αυτά τα συστατικά συμβάλλουν στην ελάττωση της απορρόφησης του λίπους και των σακχάρων που προήλθαν από τις τροφές, οπότε μειώνουν την αύξηση του βάρους αν εισαχθούν σε μία δίαιτα που έχει σκοπό την απώλεια βάρους.

Πιο συγκεκριμένα, το κόκκινο ρύζι αναστέλλει την ενδογενή σύνθεση χοληστερίνης, δηλαδή με πιο απλά λόγια μειώνει την χοληστερίνη που παράγεται από τον οργανισμό.

Απόσπασμα από το βιβλίο “Συνδυασμοί τροφών” από τις εκδόσεις ΠΟΡΦΥΡΑ

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα