Θα αναφερθούν δέκα είδη διαταραχών της προσωπικότητας, τα οποία μπορούν ομαδοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες με βάση κοινά χαρακτηριστικά για την κάθε κατηγορία.
Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει την παραξενιά, την εκκεντρικότητα (παρανοειδής, σχιζοειδής, σχιζότυπη).
Η δεύτερη την εκδραμάτιση τη συναισθηματική ένταση, την προκλητικότητα.
Η τρίτη κατηγορία το άγχος, τη φοβικότητα.
Επιπλέον, θα αναφερθούν τέσσερα γνωστά πλέον σύνδρομα, όπως αυτά μας προσφέρονται μέσα από κοινωνικά γεγονότα, με σαφή αναφορά και στον συμβολισμό τους, όπως αυτός αποτυπώνεται μέσα από την μικροκλίμακα των σχέσεων μας.
Το σύνδρομο της Στοκχόλμης, όπου χαρακτηρίζεται από την συμπάθεια και την αφοσίωση που νιώθει ένα άτομο για τον απαγωγέα του, με έντονες συναισθηματικές εμπλοκές, σε σημείο που να αρνείται ακόμα και να καταθέσει εναντίον του κακοποιού του.
Σε αντίθεση με το σύνδρομο αυτό, έρχεται το σύνδρομο της Λίμα, όπου οι απαγωγείς καταλήγουν να φέρονται με ιδιαίτερη συμπάθεια στα θύματα και εν τέλει να καταλήγουν να υποκύπτουν στις ανάγκες τους.
Το σύνδρομο Μινχάουζεν, κατά το οποίο ο πάσχον προκαλεί ή επινοεί ασθένειες στον εαυτό του, και σε μια ακόμα μεγαλύτερη εκδραμάτιση, το άτομο-φροντιστής προκαλεί ακόμα και τον θάνατο του οικείου του.
Τέλος, το σύνδρομο Τζέκιλ Χάιντ, όπου εδώ προκύπτει μια ιδιαίτερη ερωτική προσκόλληση προς κάποιον κακοποιό, αγνοώντας την ηθική διάσταση των πράξεων του αλλά ταυτόχρονα αγνοώντας την επικινδυνότητα μιας τέτοιας σχέσης.
Add a review