Εύκολοι τρόποι για να κόψετε τα λιπαρά

Εύκολοι τρόποι για να κόψετε τα λιπαρά
  1. Μειώστε τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή σας. Το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αβγά συμβάλλουν πολύ στα λιπαρά.
  2. Ψήστε τα φαγητά στη σχάρα ή στο φούρνο αντί να τα τηγανίζετε.
  3. Επιλέξτε τις ψητές εκδόσεις των τηγανητών τροφών, όπως ψητά νάτσος, πατατάκια και πρέτσελ.
  4. Αποφεύγετε τις τροφές με βαθύ τηγάνισμα, όπως τα ντόνατς. Προτιμήστε ένα φρατζολάκι.
  5. Χρησιμοποιήστε αντικολλητικά σκεύη, με τα οποία μπορείτε να μαγειρέψετε με λίγο ή καθόλου λίπος.
  6. Να “σοτάρετε” σε υγρό αντί σε λίπος. Ζεστάνετε 1/2 φλιτζάνι υγρού (νερού, ζωμού λαχανικών, κρασιού, ξηρού λικέρ) σε μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι. Προσθέστε τα λαχανικά που θα σοταριστούν και μαγειρέψτε τα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  7. Όταν είναι απολύτως απαραίτητο να σοτάρετε ή να τηγανίσετε σε λάδι, κάντε το με αντικολλητικά φυτικά σπρέι μαγειρέματος που έχουν ελάχιστα λιπαρά.
  8. Το αρωματικό ρυζόξιδο και το μπαλσάμικο ξίδι είναι ιδανικά για τις σαλάτες.
  9. Να τρώτε τα μαγειρεμένα λαχανικά σκέτα ή με λίγο ρυζόξιδο ή χυμό λεμονιού.
  10. Αντικαταστήστε το λάδι στις συνταγές σάλτσας σαλάτας με αρωματικό ρυζόξιδο, ζωμό λαχανικών, ζωμό από βρασμένα φασόλια ή με νερό.
  11. Χρησιμοποιήστε μείγμα από αλεύρι καλαμποκιού (κορν φλάουρ) και νερό για να κάνετε πιο πηχτή τη σάλτσα της σαλάτας. Αναμείξτε 1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ με 1 φλιτζάνι νερό. Ζεστάνετε σε μικρή κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει και να γίνει διάφανο. Βάλτε το στο ψυγείο.
  12. Χρησιμοποιήστε το αντί για λάδι σε οποιαδήποτε συνταγή σάλτσας σαλάτας. Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι 3 εβδομάδες.
  13. Φτιάξτε πηχτές και κρεμώδεις σούπες, προσθέτοντας μια λιωμένη βραστή πατάτα ή νιφάδες στιγμιαίου πουρέ.
  14. Αντικαταστήστε το παγωτό με γρανίτες φρούτων ή ρόφημα κατεψυγμένων φρούτων.
  15. Η περιεκτικότητα λιπαρών στα μαγειρεμένα φαγητά μπορεί συχνά να μειωθεί χωρίς να επηρεάσει τη γεύση ή την υφή του τελικού προϊόντος.
  16. Πειραματιστείτε με τις συνταγές σας: αρχίστε μειώνοντας το λίπος στο μισό. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον υγρό για να επιτύχετε την επιθυμητή πυκνότητα.
  17. Η σάλτσα μήλου, η λιωμένη μπανάνα, ο πουρές δαμάσκηνων ή η κολοκύθα σε κονσέρβα μπορούν να αντικαταστήσουν το λίπος σε πολλά μαγειρευτά φαγητά.

Απόσπασμα από το βιβλίο “Τροφές που σας κάνουν να χάνετε βάρος” από τις εκδόσεις Στίγμα ΕΠΕ

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα