- Μειώστε τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή σας. Το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αβγά συμβάλλουν πολύ στα λιπαρά.
- Ψήστε τα φαγητά στη σχάρα ή στο φούρνο αντί να τα τηγανίζετε.
- Επιλέξτε τις ψητές εκδόσεις των τηγανητών τροφών, όπως ψητά νάτσος, πατατάκια και πρέτσελ.
- Αποφεύγετε τις τροφές με βαθύ τηγάνισμα, όπως τα ντόνατς. Προτιμήστε ένα φρατζολάκι.
- Χρησιμοποιήστε αντικολλητικά σκεύη, με τα οποία μπορείτε να μαγειρέψετε με λίγο ή καθόλου λίπος.
- Να “σοτάρετε” σε υγρό αντί σε λίπος. Ζεστάνετε 1/2 φλιτζάνι υγρού (νερού, ζωμού λαχανικών, κρασιού, ξηρού λικέρ) σε μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι. Προσθέστε τα λαχανικά που θα σοταριστούν και μαγειρέψτε τα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Όταν είναι απολύτως απαραίτητο να σοτάρετε ή να τηγανίσετε σε λάδι, κάντε το με αντικολλητικά φυτικά σπρέι μαγειρέματος που έχουν ελάχιστα λιπαρά.
- Το αρωματικό ρυζόξιδο και το μπαλσάμικο ξίδι είναι ιδανικά για τις σαλάτες.
- Να τρώτε τα μαγειρεμένα λαχανικά σκέτα ή με λίγο ρυζόξιδο ή χυμό λεμονιού.
- Αντικαταστήστε το λάδι στις συνταγές σάλτσας σαλάτας με αρωματικό ρυζόξιδο, ζωμό λαχανικών, ζωμό από βρασμένα φασόλια ή με νερό.
- Χρησιμοποιήστε μείγμα από αλεύρι καλαμποκιού (κορν φλάουρ) και νερό για να κάνετε πιο πηχτή τη σάλτσα της σαλάτας. Αναμείξτε 1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ με 1 φλιτζάνι νερό. Ζεστάνετε σε μικρή κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει και να γίνει διάφανο. Βάλτε το στο ψυγείο.
- Χρησιμοποιήστε το αντί για λάδι σε οποιαδήποτε συνταγή σάλτσας σαλάτας. Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι 3 εβδομάδες.
- Φτιάξτε πηχτές και κρεμώδεις σούπες, προσθέτοντας μια λιωμένη βραστή πατάτα ή νιφάδες στιγμιαίου πουρέ.
- Αντικαταστήστε το παγωτό με γρανίτες φρούτων ή ρόφημα κατεψυγμένων φρούτων.
- Η περιεκτικότητα λιπαρών στα μαγειρεμένα φαγητά μπορεί συχνά να μειωθεί χωρίς να επηρεάσει τη γεύση ή την υφή του τελικού προϊόντος.
- Πειραματιστείτε με τις συνταγές σας: αρχίστε μειώνοντας το λίπος στο μισό. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον υγρό για να επιτύχετε την επιθυμητή πυκνότητα.
- Η σάλτσα μήλου, η λιωμένη μπανάνα, ο πουρές δαμάσκηνων ή η κολοκύθα σε κονσέρβα μπορούν να αντικαταστήσουν το λίπος σε πολλά μαγειρευτά φαγητά.
Απόσπασμα από το βιβλίο “Τροφές που σας κάνουν να χάνετε βάρος” από τις εκδόσεις Στίγμα ΕΠΕ