Γείωση: Τι είναι και πώς μας ωφελεί

Γείωση: Τι είναι και πώς μας ωφελεί

Είτε βρίσκεστε πάνω στο χαλάκι σας κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος yoga, είτε απλά επιστρέφετε από τη δουλειά, δεν είναι ασυνήθιστο να ακούτε τη φράση «να γειωθείτε». Είναι ομολογουμένως μια περίεργη φράση που είναι και δύσκολο να εξηγηθεί. Θέτοντάς το απλά, προσδιορίζεται ως μια ανάγκη να ξαναβρίσκουμε την ισορροπία μας και να συνδεόμαστε ξανά με τη γη και την εσωτερική και εξωτερική μας φύση.

Στην πράξη, η γείωση είναι ένας μηχανισμός που λειτουργεί σε τρία επίπεδα:

1. Μια σωματική σύνδεση με τη γη από κάτω μας
2. Μια στροφή στην πνευματική εστίαση, επιτρέποντάς μας να επικεντρωθούμε στις σκέψεις που θέλουμε.
3. Ο νους και το σώμα μας έρχονται στο εδώ και τώρα.

Η γείωση του εαυτού μας είναι ένας μηχανισμός μέσω του οποίου σταθεροποιούμε τις ενέργειές μας, φέρνουμε το νου και την εστίασή μας στη στιγμή. Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να παίρνουμε μια βαθιά αναπνοή, να πατάμε pause για λίγο και να εστιάζουμε στο ΕΓΩ για εκείνη τη στιγμή (ασχέτως της ώρας και του μέρους).

Η ενσωμάτωση της πρακτικής της γείωσης στη ζωή σας μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, αλλά μία από τις πιο αναγνωρισμένες και αποτελεσματικότερες μεθόδους είναι μέσω της πρακτικής της yoga. Ορισμένες στάσεις της φέρνουν την αίσθηση της γείωσης, επιτρέποντας στο σώμα και το νου μας να απελευθερώσουν τα άγχη και να συνδεθούν βαθιά με το κέντρο και τη γη.

Το κέντρο, ή το Sacral chakra, βασίζεται εξ ολοκλήρου στο πώς το σώμα μας συνδέεται με τη γη και δρα ως ένα φυσικό, ενεργειακό μονοπάτι. Τοποθετημένο στη βάση της σπονδυλικής στήλης κοντά στον κόκκυγα το κέντρο του τσάκρα μας λειτουργεί ως σημείο εισόδου όλων των ενεργειών και αποτελεί μια υγιή βάση για τις σωματικές λειτουργίες μας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μέσω αυτής της έννοιας, η Κινέζικη παράδοση εστιάζει κατά πολύ στην ενδυνάμωση και διατήρηση αυτού του κέντρου. Το τσι αναπαριστά τα μοτίβα της ενέργειας και το μαγνητικό πεδίο της γης από το οποίο περιβαλλόμαστε. Πολλές από τις ασκήσεις που ενδυναμώνουν το σώμα και το νου (όπως στη yoga) γίνονται όταν είμαστε ξυπόλυτοι.

Μια σημαντική πρακτική στα πλαίσια της κινεζικής παράδοσης περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός κέντρου. Το σημείο KD 1 στο βελονισμό περιλαμβάνει το άνοιγμα ενός αγωγού και μιας σύνδεσης ανάμεσα στην επιφάνεια της γης και στα πόδια και το σώμα ενός ατόμου.

Με τη yoga ως μηχανισμό γείωσης, αναγκαζόμαστε να βασιζόμαστε στην πνευματική συγκέντρωση και στη σύνδεση με τη γη, ώστε να διατηρηθεί ισορροπία νου και σώματος. Στη yoga, τέσσερις στάσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα βοηθητικές στη γείωση:

1. Η στάση του βουνού (Tadasana)
2. Η στάση του δέντρου (Vrksasana)
3. Ο κάτω σκύλος (Adho Mukha Svanasana)
4. Η στάση του παιδιού (Balasana) — Η αγαπημένη όλων!

Αλλά υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές μέσω των οποίων μπορείτε να γειωθείτε. Αν και η γείωση είναι κατά ένα μέρος ψυχολογική, με τη σωματική έννοια μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, απλά βγαίνοντας σε εξωτερικό χώρο και παίρνοντας μια βαθιά ανάσα καθαρού αέρα.

Το σώμα μας λαχταρά απεγνωσμένα μια υγιή σύνδεση με τη φύση και τη γη. Αυτή η σύνδεση είναι που μας θρέφει, μας κρατά ζωντανούς και μας προσφέρει ενέργεια. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η σύνδεση με τη φύση μας υπενθυμίζει πόσο υπέροχος και αρμονικός είναι ο κόσμος γύρω μας.

Ως άνθρωποι, περνάμε πολύ χρόνο απομονωμένοι σε τεχνητά περιβάλλοντα και αποσυνδεδεμένοι από τον εξωτερικό κόσμο. Αυτή η αποσύνδεση θέτει σημαντικά ρίσκα στη συνολική υγεία και στην ευεξία μας.

Η γείωση οδηγεί σε πολλά οφέλη για την υγεία μας και υπάρχει μια αναπτυσσόμενη κουλτούρα γύρω από τις διάφορες πρακτικές και τα προϊόντα που είναι σχεδιασμένα να βοηθούν το σώμα μας να ανακτά τη φυσική του ισορροπία και σταθερότητα.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα