Γιατί να αποφεύγουμε το γάλα πώς να το αντικαταστήσουμε υγιεινά!

Γιατί να αποφεύγουμε το γάλα και πώς να το αντικαταστήσουμε υγιεινά!

Το γάλα που από παιδιά μας πίεζαν να πίνουμε, για να μεγαλώσουμε σωστά και να αναπτυχθούμε, αποκτά όλο και περισσότερους εχθρούς τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα…

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, επιβεβαιώνουν τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος στην υγεία μας. Τα αποτελέσματα αυτά φέρνουν τους καταναλωτές σε διάφορα διλήμματα, που έχουν να κάνουν αφ’ ενός με την συνήθεια κι αφ’ ετέρου με το τι θα αντικαταστήσει το «αγαπημένο» σε όλους- αγελαδινό γάλα.

Πρέπει να τονίσουμε βέβαια τα εξής… Το αγελαδινό γάλα, είναι όντως απαραίτητο… όχι όμως για τον άνθρωπο, αλλά για τα μικρά μοσχαράκια στα πρώτα στάδια της ζωής τους! Η σύσταση του γάλακτος αυτού διαφέρει απόλυτα από τη σύσταση του ανθρώπινου, μητρικού γάλακτος. Επίσης όπως κανένα θηλαστικό ον δεν θηλάζει για όλη τη διάρκεια της ζωής του, έτσι και ο άνθρωπος, σε μικρή ηλικία παύει να παράγει λακτάση, το ένζυμο που ευθύνεται για την πέψη της λακτόζης που περιέχουν τα ζωικά γάλατα. Έτσι μπορεί να προκληθεί δυσανεξία στο γάλα και στα υποπροϊόντα του, κακή εικόνα του δέρματος, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.

Θα πείτε «και τι θα γίνει με το ασβέστιο; Πώς θα έχουμε γερά οστά και αρθρώσεις;». Έτσι φτάνουμε σε έναν δεύτερο μύθο για το αγελαδινό γάλα. Ο ισχυρισμός ότι το γάλα είναι απαραίτητο για το ασβέστιο είναι ψευδής . Στην πραγματικότητα, η μεγάλη κατανάλωση λιπαρών και παστεριωμένου γάλακτος κάνουν το Ph του σώματος ιδιαίτερα όξινο, γεγονός που σύμφωνα με τις μελέτες, οδηγεί τα οστά να αποβάλλουν ασβέστιο , προκειμένου να ρυθμιστεί η τοξικότητα / οξέωση του αίματος .Οι καλύτερες πηγές απορροφόμενου ασβεστίου είναι φυτικές! Ξηροί καρποί και σπόροι ( σουσάμι , chia , αμύγδαλα ) , τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά , τα φασόλια και τα όσπρια , τα λαχανάκια Βρυξελλών , το μπρόκολο , ακόμη και ορισμένα φρούτα όπως τα πορτοκάλια και οι σταφίδες, μας παρέχουν όλο το ασβέστιο που μπορεί να χρειαστούμε .

Τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με την απάνθρωπη μεταχείριση των ζώων που χρησιμοποιούνται σε όλη τη ζωή τους για την παραγωγή γάλακτος φτάνουν και περισσεύουν για να αλλάξουμε αυτή την κακή συνήθεια που καταστρέφει και την υγεία μας και το περιβάλλον.

Φτιάξτε εύκολα φυτικό γάλα, για να συνοδέψετε τον καφέ, τα γλυκά ή τα δημητριακά σας!

Γάλα Κάσιους

Υλικά

1 φλ. ωμά κάσιους

4 φλ. νερό

1-2 κουταλιές γλυκαντικό (μέλι ή σιρόπι αγαύης)

(προαιρετικά εκχύλισμα βανίλιας)

Εκτέλεση

Χτυπάμε σε ένα δυνατό μπλέντερ όλα τα υλικά, μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός. Αν θέλουμε μπορούμε να περάσουμε το υγρό από ένα σουρωτήρι για να κρατήσουμε τυχόν κομμάτια που δεν έλιωσαν. Καταναλώνουμε αμέσως ή διατηρούμε σε αεροστεγές βάζο το γάλα μας, για 3-4 ημέρες στο ψυγείο.

Ιδιότητες

Τα κάσιους είναι πλούσια σε μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σίδηρο.

Γάλα ηλιόσπορων

Υλικά

1 φλ. ηλιόσποροι

3 φλ. νερό

1κγλ σιρόπι αγαύης, μέλι ή 1 δαμάσκηνο

Εκτέλεση

Χτυπάμε σε δυνατό μπλέντερ όλα τα υλικά. Έπειτα χρησιμοποιούμε ένα φίλτρο καφετιέρας και αφήνουμε το μίγμα να στραγγίξει μέσα σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Διατηρούμε στο ψυγείο για 3 μέρες το πολύ.

Ιδιότητες

Οι ηλιόσποροι είναι μία από τις σούπερ τροφές! Περιέχουν Βιταμίνη Ε, Σελήνιο, Μαγνήσιο και πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

Γάλα Αμυγδάλου

Υποκατάστατο που αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς και το βρίσκουμε στις αγορές, αλλά η τιμή του είναι αρκετά υψηλή. Μπορείτε με τη συνταγή αυτή να το φτιάξετε εύκολα μόνοι σας!

Υλικά

1 φλ. ωμά αμύγδαλα

3 φλ. νερό

2 Δαμάσκηνα

(προαιρετικά 1 κγλ εκχύλισμα βανίλιας και ½ κγλ αλάτι)

Εκτέλεση

Χτυπάμε σε δυνατό μπλέντερ όλα τα υλικά. Έπειτα χρησιμοποιούμε ένα φίλτρο καφετιέρας και αφήνουμε το μίγμα να στραγγίξει μέσα σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Διατηρούμε στο ψυγείο για 3 έως 4 μέρες.

Ιδιότητες

Τα αμύγδαλα μας εφοδιάζουν με ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, Βιταμίνη Β-6, Βιταμίνη Ε και πολλά άλλα χρήσιμα συστατικά για την υγεία μας!

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα