Κόκινο κρασί για καλή καρδιαγγειακή υγεία; Η ανατροπή ενός μύθου

Marios-Dimopoulos33_pp

Γράφει ο διατροφολόγος Μάριος Δημόπουλος

Το αλκοόλ είναι μια τοξίνη και ένα ισχυρό καρκινογόνο που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Το αλκοόλ σκοτώνει

Οι γιατροί μας λένε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, και ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, κάνει καλό στην καρδιαγγειακή υγεία και μειώνει τη γενική θνησιμότητα. Στο άρθρο αυτό θα αποδείξουμε ότι η άποψη αυτή δεν ευσταθεί.

Παρά τη διαδεδομένη χρήση και τη γενική αποδοχή του, το αλκοόλ είναι μια από τις δέκα κύριες αιτίες θανάτου και βλάβης στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με το Institute for Alcohol Studies στο Cambridgeshire στην Αγγλία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το αλκοόλ προκαλεί 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

«Το αλκοόλ έχει υπολογιστεί ότι προκαλεί παγκοσμίως το 20-30% των καρκίνων του οισοφάγου, ασθένειες του ήπατος, επιληψία, αυτοκινητιστικά ατυχήματα, ανθρωποκτονίες και άλλες βλάβες», ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην αναφορά του στο World Health το 2002. Ο αθεράπευτος αλκοολισμός υπολογίζεται ότι μειώνει την επέκταση της ζωής γύρω στα 15 χρόνια. Στις ΗΠΑ η σχετιζόμενη με το αλκοόλ θνησιμότητα είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου, αφαιρώντας σχεδόν 110.000 ζωές κάθε χρόνο – τέσσερις φορές περισσότερο από τον αριθμό θανάτων από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών (1).

Οι άνθρωποι συνδέουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με κίρρωση του ήπατος και βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων. Το αλκοόλ, ωστόσο, προξενεί μια πιο ύπουλη ζημιά. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυτοί που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ έχουν αυξημένο κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί καρκίνο του οισοφάγου και του εγκεφάλου. Στις γυναίκες, ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με υψηλότερη εμφάνιση καρκίνου.

Το Τμήμα Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (US Department of Health and Human Services) σε μια αναφορά του για τα καρκινογόνα κατέταξε το αλκοόλ ως ένα γνωστό καρκινογόνο στους ανθρώπους που προκαλεί καρκίνους στο στόμα, στο φάρυγγα, στον λάρυγγα και στον οισοφάγο. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος ανάμεσα στους καπνιστές και στους πότες. Η ίδια αναφορά αναφέρει σύνδεση κατανάλωσης αλκοόλ και καρκίνου του ήπατος και του μαστού.

Η αρνητική δράση του αλκοόλ δεν περιορίζεται στον καρκίνο και στην κίρρωση του ήπατος. Μια μελέτη του 2003 έδειξε ότι Χιλιανοί που έπιναν πολύ αλκοόλ (περισσότερο από 404 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα) είχαν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν αιμορραγικό εγκεφαλικό, μια μεγάλη αιτία ανικανότητας και θανάτου παγκοσμίως (2). Το αλκοόλ προκαλεί επίσης περιφερική νευροπάθεια. Η αλκοολική νευροπάθεια προκαλείται είτε από τις τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ στους νευρικούς ιστούς είτε σχετίζεται με τις διατροφικές ελλείψεις που προκαλούνται από το αλκοόλ.

Πόσο ασφαλείς είναι οι επίσημες ιατρικές οδηγίες για την καθημερινή ποσότητα αλκοόλ που πρέπει να καταναλώνουμε;

Οι επίσημες ιατρικές αρχές μας λένε ότι είναι καλό για την υγεία οι άνδρες να πίνουν δυο ποτήρια κρασί την ημέρα και οι γυναίκες ένα ποτήρι κρασί την ημέρα. Είναι όμως σωστές αυτές οι συμβουλές; Σε μια αναφορά με τίτλο Alcohol-Related Morbidity and Mortality (Σχετιζόμενη με αλκοόλ νοσηρότητα και θνησιμότητα), Αμερικανοί, Καναδοί και Σουηδοί ερευνητές πραγματοποίησαν μια επιθεώρηση της βιβλιογραφίας με σκοπό να αξιολογήσουν τον κίνδυνο διαφόρων προβλημάτων υγείας που συμβαίνουν σε διάφορα επίπεδα πρόσληψης αλκοόλ. Εκτός από λίγες χαρακτηριστικές εξαιρέσεις της καρδιαγγειακής ασθένειας, του εγκεφαλικού και του διαβήτη, περισσότερο από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο για κάθε άλλη σημαντική ασθένεια, όπως καρκίνους του στόματος και του φάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος καθώς και άλλων μορφών καρκίνου, της επιληψίας και της κίρρωσης του ήπατος. Ο αυξημένος αυτός κίνδυνος ισχύει και για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, οι συγγραφείς βρήκαν ότι ένα ποτήρι αλκοολούχου ποτού αυξάνει τον κίνδυνο 14%, ενώ δύο και τρία ποτήρια την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού 40 και 49% αντίστοιχα. Η πιο σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε για την κίρρωση του ήπατος, του οργάνου που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση των τοξινών στο αλκοόλ και την αφαίρεσή τους από το σώμα. Σε σύγκριση με αυτούς που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ, αυτοί που πίνουν κατά μέσο όρο δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα έχουν σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για κίρρωση (3).

Λάθη στις μελέτες που δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τη γενική θνησιμότητα

Παρά τον αυξημένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, μερικές μελέτες έχουν συνδέσει τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με χαμηλότερα επίπεδα γενικής θνησιμότητας (θνησιμότητας από όλες τις αιτίες). Αυτή η επιδημιολογική σύνδεση εξηγείται από τη μείωση στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακή ασθένεια, και αυτή είναι η παρατήρηση που έχει οδηγήσει στην πίστη ότι το αλκοόλ μπορεί να προστατεύει από την καρδιαγγειακή ασθένεια.

Μια μεγάλη επιθεώρηση της βιβλιογραφίας που αφορά στη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και στη γενική θνησιμότητα συμπεριέλαβε 20 μεγάλες μελέτες, μερικές από τις οποίες παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για πάνω από 23 χρόνια. Συνολικά, αυτές οι μελέτες συμπεριέλαβαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια συμμετέχοντες και μόνο 135.000 θανάτους. Η πλειοψηφία αυτών των μελετών πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, και ανάμεσα στους Αμερικανούς άνδρες το επίπεδο της κατανάλωσης αλκοόλ που συνδέθηκε με τη χαμηλότερη γενική θνησιμότητα ήταν 69 γραμμάρια την εβδομάδα – ποσότητα ισοδύναμη με τέσσερα ποτήρια αλκοόλ κάθε εβδομάδα. Στις γυναίκες, οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 26 γραμμάρια αλκοόλ – το ισοδύναμο ενάμιση ποτηριού αλκοόλ την εβδομάδα. Αντίθετα, ο κίνδυνος θνησιμότητας άρχισε να αυξάνεται (σε σύγκριση με αυτούς που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ) στα 135 γραμμάρια αλκοόλ (οκτώ ποτήρια) την εβδομάδα (4).

Πριν συζητήσουμε την εγκυρότητα αυτών των ευρημάτων, πρώτα απ’ όλα να παρατηρήσουμε, ότι αυτή η μελέτη ανατρέπει την άποψη των γιατρών ότι οι άνδρες είναι καλό να πίνουν δυο ποτήρια κρασιού την ημέρα και οι γυναίκες ένα ποτήρι, αφού 135 γραμμάρια αλκοόλ (8 ποτήρια) την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας. Το δεύτερο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι αυτά τα ευρήματα ισχύουν μόνο για ανθρώπους άνω των 50 ετών. Στους νεότερους ανθρώπους ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται ακόμα και στα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ και εξακολουθεί να αυξάνεται με γραμμικό τρόπο με τις αυξημένες προσλήψεις αλκοόλ (5). Το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα βλαβερό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, διότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτων από ατυχήματα και βίαια γεγονότα.

Τι θα λέγατε όμως, αν μαθαίνατε ότι όλα αυτά είναι λάθος; Όπως μια ομάδα ερευνητών για ναρκωτικά και αλκοόλ από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία έδειξε πρόσφατα, πολλές μελέτες απέτυχαν να ξεχωρίσουν τους πρώην πότες (τους ανθρώπους που δεν είχαν καταναλώσει αλκοόλ τον προηγούμενο χρόνο) από αυτούς που δεν πίνουν ποτέ αλκοόλ. Σε μερικές περιπτώσεις, οι άνθρωποι που δεν είχαν καταναλώσει αλκοόλ για περισσότερο από 30 μέρες συμπεριληφθήκαν σε αυτούς που δεν καταναλώνουν ποτέ αλκοόλ! Άλλες μελέτες απέτυχαν να ξεχωρίσουν τους περιστασιακούς πότες (αυτούς που πίνουν αλκοόλ μια φορά τον μήνα ή λιγότερο) από αυτούς που δεν πίνουν ποτέ αλκοόλ. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι συχνά απέχουν ή μειώνουν σημαντικά τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ για λόγους υγείας. Αυτοί οι λόγοι θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν μια ιατρική αποτίμηση, ότι ένας είναι σε υψηλό κίνδυνο για συγκεκριμένη ασθένεια, την ανικανότητα και αδυναμία που συχνά συνοδεύει τη γεροντική ηλικία ή τη χρήση φαρμάκων. Αν τέτοια άτομα συμπεριλαμβάνονται ως «άτομα που δεν πίνουν ποτέ αλκοόλ» σε αυτές τις μελέτες, τότε αυτοί οι «πλήρως απέχοντες» θα εμφανίζονται ότι είναι λιγότερο υγιείς από ό, τι αυτοί που πίνουν λίγο αλκοόλ και ότι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.

Πράγματι, όταν οι ερευνητές ανέλυσαν ξεχωριστά τις μελέτες που δεν μπέρδευαν τους πλήρως απέχοντες από τους περιστασιακούς πότες και με αυτούς που πρόσφατα σταμάτησαν το ποτό, η προστατευτική σύνδεση της ελαφριάς κατανάλωσης αλκοόλ με τη γενική θνησιμότητα και τη θνησιμότητα από καρδιοπάθεια εξαφανίστηκε! (6). Δηλαδή η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει καμμιά προστατευτική δράση.

Κρασί χωρίς φαγητό; Ξανασκεφτείτε το!

Λίγοι έχουν σκεφτεί ποια είναι η διαφορά στην επίπτωση της υγείας ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ με ή χωρίς φαγητό. Η τροφή καθυστερεί σημαντικά την απορρόφηση του αλκοόλ, και έτσι μετριάζει τις φυσιολογικές επιδράσεις της κατανάλωσης ποτών. Μια μεγάλη ιταλική μελέτη βρήκε ότι αυτοί που έπιναν κρασί μακριά από τα γεύματα είχαν μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από όλες τις αιτίες από ό, τι αυτοί που έπιναν κρασί με τα γεύματα. Αυτή η επίδραση ήταν πιο έκδηλη στις γυναίκες (7). Αυτή η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι το κρασί είναι βλαβερό για την ανθρώπινη υγεία, και απλώς η κατανάλωση του κρασιού με το φαγητό μειώνει τις βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ.

Η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού προστατεύει την καρδιά σας; Ο μεγάλος μύθος

Οι υποστηρικτές του αλκοόλ ισχυρίζονται ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά. Φέρουν ως παράδειγμα το κόκκινο κρασί, και θεωρούν ότι η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί μας προστατεύει από έμφραγμα. Έφεραν ως παράδειγμα τους Γάλλους, οι οποίοι, αν και τρώνε πολλά κορεσμένα λίπη, έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά εμφράγματος Αυτό το αποδίδουν στο ότι οι Γάλλοι πίνουν κόκκινο κρασί. Δυστυχώς για τους υποστηρικτές του αλκοόλ και του κρασιού, η άποψη αυτή απορρίφθηκε από νεότερους μελετητές. Στο BBC News δημοσιεύθηκε στις 13 Μαΐου δημοσίευμα με τίτλο “Red wine health benefits overhyped” (Τα οφέλη υγείας του κόκκινου κρασιού έχουν διογκωθεί). Το δημοσίευμα λέει ότι επιστήμονες δεν βρήκαν αποδείξεις ότι η ρεσβερατρόλη προτατεύει από καρδιοπάθεια και ότι αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής (8). Το κόκκινο κρασί περιέχει πολύ λίγη ρεσβερατρόλη, οπότε η ρεσβερατρόλη που περιέχεται στο κόκκινο κρασί δεν μπορεί να έχει κάποια θετική επίδραση στην υγεία μας. Η Dr. Emma Smith του κέντρου Έρευνας Καρκίνου της Μεγάλης Βρετανίας λέει ότι είναι λάθος να πίνουμε κόκκινο κρασί και να πιστεύουμε ότι μας κάνει καλό. «Το κόκκινο κρασί περιέχει μόνο πολύ μικρές ποσότητες ρεσβερατρόλης και οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να πίνουν κρασί με σκοπό να έχουν οφέλη για την υγεία τους. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμα και σε μέτριες ποσότητες το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορους καρκίνους και έχει εκτιμηθεί ότι προκαλεί γύρω στις 12.500 περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία», είπε η εν λόγω επιστήμονας (9).

Σε ένα άλλο δημοσίευμα του BBC με τίτλο “Alcohol: Is it really good for you?” (Αλκοόλ: Είναι πράγματι καλό για σας;) (10) μπορείτε να δείτε ότι η μελέτη Million Women ανέφερε ότι έστω και ένα ποτήρι την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του φάρυγγα και του ήπατος. Η καθηγήτρια Valerie Beral του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Million Women ανέφερε: «Είναι εντελώς μύθος ότι το κόκκινο κρασί είναι καλό για σας». Ο καθηγητής Roger Corder, συγγραφέας του βιβλίου “The Red Wine Diet”, ο οποίος τρέφει εκτίμηση στο κόκκινο κρασί, επειδή περιέχει πολυφαινόλες και το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη, συστατικά που κάνουν καλό στην καρδιά, παραδέχεται ότι: «Η ρεσβερατρόλη σε υψηλές δόσεις φαίνεται ότι αυξάνει το χρόνο ζωής των ποντικιών, αλλά απαιτούνται υψηλές δόσεις». Αυτές οι δόσεις είναι αδύνατο να ληφθούν μέσα από το κρασί, διότι τόσο μεγάλη ποσότητα κρασιού θα κατέστρεφε την υγεία μας. Τόσο μεγάλες ποσότητες ρεσβερατρόλης μπορούν να ληφθούν από διατροφικά συμπληρώματα. Το εμπορικό επίσης κρασί εκτός του ότι περιέχει ελάχιστη ποσότητα ρεσβερατρόλης, περιέχει ένα σωρό χημικά συντηρητικά και άλλα συστατικά, με αποτέλεσμα το κρασί να είναι ένα αρκετά τοξικό ποτό.

Το κόκκινο κρασί προστατεύει τους Γάλλους από την καρδιοπάθεια; Η ανατροπή ενός μεγάλου μύθου

Είναι γνωστό ότι οι Γάλλοι τρώνε μεγάλη ποσότητα κορεσμένου λίπους (αυγά βούτυρο και τυριά) και παρ’ όλα αυτά έχουν χαμηλά επίπεδα καρδιαγγειακής ασθένειας. Οι επιστήμονες παγιδευμένοι στον επιστημονικό μύθο ότι η χοληστερίνη και τα κορεσμένα λίπη (τα λίπη που βρίσκονται στο κρέας, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο λάδι της καρύδας και στο φοινικέλαιο) μπλοκάρουν τις αρτηρίες και προκαλούν έμφραγμα και εγκεφαλικό, προσπάθησαν να βρουν τι ήταν αυτό στη διατροφή τους που τους προστάτευε από την καρδιοπάθεια. Και τελικά το βρήκαν (έτσι φαντάστηκαν τουλάχιστον): το κόκκινο κρασί. Αλλά είναι απορίας άξιον, πώς οι επιστήμονες αυτοί θεωρούν ότι αυτή είναι η αιτία που τους προστατεύει από την καρδιαγγειακή ασθένεια. Οι Γάλλοι τρώνε και μεγάλη ποσότητα σκόρδου και μαγειρεύουν ελαφρά τα λαχανικά τους. Το σκόρδο είναι γνωστό από επιστημονικές μελέτες ότι ασκεί πολύπλευρη ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τα ελαφρώς μαγειρεμένα λαχανικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, και τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν την καρδιά μας. Γιατί λοιπόν να μην είναι το σκόρδο ή τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών η αιτία για την οποία οι Γάλλοι έχουν καλή καρδιαγγειακή υγεία; Η θεωρία τους πάντως ότι το κόκκινο κρασί ασκεί προστατευτική δράση στους Γάλλους είναι αστεία. Είναι δυνατόν να θεωρούν ότι τα κορεσμένα λίπη είναι τόσο βλαβερά για την υγεία, και ότι τάχα το κόκκινο κρασί προστατεύει τους Γάλλους από την καρδιοπάθεια; Και γιατί το κόκκινο κρασί προστατεύει μόνο τους Γάλλους και όχι άλλους λαούς; Μόνο οι Γάλλοι πίνουν κόκκινο κρασί; Η όλη αυτή θεωρία τους ξεκινάει από λανθασμένη βάση: Στο ότι θεωρούν τα κορεσμένα λίπη βλαβερά για την καρδιαγγειακή υγεία. Αλλά τα κορεσμένα λίπη και η διατροφική χοληστερίνη δεν προκαλούν αθηροσκλήρωση, όπως εσφαλμένα πολλοί επιστήμονες πιστεύουν. Οι Ελβετοί έχουν τη δεύτερη (μετά τους Γάλλους) μεγαλύτερη κατανάλωση κορεσμένου λίπους στην Ευρώπη και είναι το μόνο έθνος της Ευρώπης που έρχεται κοντά στα πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιοπάθειας. Αλλά αν ισχύει η θεωρία τους για τους Γάλλους, πώς εξηγούν το γεγονός ότι οι Ελβετοί καταναλώνουν πολύ κορεσμένο λίπος και όμως έχουν χαμηλά ποσοστά καρδιοπάθειας; Πώς δικαιολογούν το γεγονός ότι οι Μασάι έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση χοληστερίνης και κορεσμένου λίπους (η τροφή τους αποτελείται αποκλειστικά από λιπαρό κρέας και από λιπαρό γάλα από τα κοπάδια τους) και ωστόσο τα ποσοστά καρδιοπάθειας σε αυτούς είναι μηδενικά;.Μήπως λοιπόν κάτι άλλο άσχετο από τη διατροφή είναι αυτό που προσφέρει στους Γάλλους άριστη καρδιαγγειακή υγεία;

Ο Σκωτσέζος γιατρός Dr. Malcolm Kendrick, ο οποίος πιστεύει ότι η καρδιαγγειακή ασθένεια δεν σχετίζεται με τη χοληστερίνη αλλά με το στρες, απορρίπτει την άποψη ότι το κόκκινο κρασί είναι αυτό που προστατεύει τους Γάλλους από την καρδιοπάθεια. Γράφει: «Βρίσκω τις επικρατούσες εξηγήσεις για τις προστατευτικές επιδράσεις της κατανάλωσης σκόρδου, κόκκινου κρασιού και του ελαφρού μαγειρέματος των λαχανικών εντελώς αστήρικτες. Αλλά τι άλλο θα μπορούσε να εξηγήσει το χαμηλό ποσοστό καρδιοπάθειας στη Γαλλία; Καθώς είμαι από τη Σκωτία – όπου το ποσοστό καρδιοπάθειας τη στιγμή που άρχιζα να ενδιαφέρομαι με το ζήτημα της αιτίας αυτής της νόσου ήταν το υψηλότερο παγκοσμίως – το μυαλό μου στράφηκε στον τρόπο με τον οποίο οι Γάλλοι τρώνε, και τη σημασία της τροφής και της διατροφής στην κουλτούρα τους. Στη Σκωτία το φαγητό μοιάζει κατά κάποιο τρόπο με το γέμισμα του αυτοκινήτου με πετρέλαιο. Μια σπατάλη δέκα λεπτών. Για τη Γαλλία το φαγητό είναι το κεντρικό μέρος της ζωής. Οι ώρες των γευμάτων είναι σημαντικές κοινωνικές περιστάσεις. Οι άνθρωποι ξοδεύουν αρκετό χρόνο αγοράζοντας τρόφιμα, προετοιμάζοντας τα γεύματα και έπειτα τρώγοντας. Στη Σκωτία δεν κάνουν κάτι τέτοιο. Θα μπορούσε αυτή η στάση στο φαγητό να αποτελεί την αιτία για τη διαφορά στα ποσοστά καρδιοπάθειας ανάμεσα στις δύο χώρες;» (11). Και παραθέτει επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι το στρες σχετίζεται με την πρόκληση καρδιοπάθειας.

Άλλοι λόγοι να αποφύγετε το αλκοόλ:

1. Το κρασί και άλλα αλκοολούχα ποτά προκαλούν καρκίνο του μαστού στις γυναίκες

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer βρήκε ότι ανάμεσα στις γυναίκες που είχαν μητέρα ή αδερφή με καρκίνο του μαστού, αυτές που έπιναν αλκοόλ καθημερινά είχαν 2,5 φορές τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έπιναν αλκοόλ καθόλου (12). Μια άλλη μελέτη ανέφερε ότι οι γυναίκες των οποίων οι δίαιτες ήταν χαμηλότερες σε φολικό οξύ και δεν κατανάλωναν αλκοόλ δεν είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο από ό, τι οι γυναίκες με τα υψηλότερα ποσοστά φολικού οξέος στη δίαιτά τους. Αλλά αν έπιναν περισσότερα από δύο αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού αυξανόταν σχεδόν 60% (13) Άρα ανατρέπεται η επίσημη ιατρική άποψη ότι οι γυναίκες είναι καλό να πίνουν ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, γιατί τους κάνει καλό στην υγεία. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας βρήκε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που πίνουν πάρα πολύ κρασί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες που έπιναν μέτρια ποσότητα κρασιού είχαν λιγότερο (12%) κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine έχει αναφέρει ότι η κατανάλωση μόνο τριών αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού 50%. Η American Cancer Society υπολογίζει ότι οι γυναίκες που πίνουν 2-5 αλκοολούχα ποτά την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού1,5 φορές από ό, τι οι γυναίκες που δεν πίνουν αλκοόλ.

2. Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη

Σε μια 17-χρονη μελέτη σε 6581 άνδρες στη Χαβάη παρατηρήθηκε ότι η πρόσληψη τουλάχιστον 700 γραμμαρίων αλκοόλ κάθε μήνα συνδέθηκε άμεσα με τη διάγνωση καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Η σύνδεση ήταν πιο σημαντική για τη μπύρα και το κρασί (τα ποτά που θεωρούνται πιο «υγιεινά» και λιγότερο για αποσταγμένα οινοπνευματώδη (14).

2. Το αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει το έμβρυο

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη βλάβη σε γυναίκες που είναι έγκυες. Το πιο διαδεδομένο δηλητήριο για ένα έμβρυο είναι το αλκοόλ. Η κατανάλωση μόνο πέντε ποτηριών κρασιού την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει περισσότερο από το τριπλάσιο τις πιθανότητες μιας γυναίκας για αποβολή, σύμφωνα με μια επτάχρονη μελέτη στο πανεπιστήμιο Arhus της Δανίας. Το αλκοόλ επιδρά επίσης στη νοητική ανάπτυξη και στη συμπεριφορά. Τα βρέφη που γεννιώνται με «εμβρυικό σύνδρομο αλκοόλ» είναι συχνά υπερκινητικά, νευρικά και έχουν δυσκολία στον ύπνο – ακριβώς όπως οι ενήλικες που αποσύρονται από το αλκοόλ. Τα βρέφη που εκτίθενται σε αλκοόλ στη μήτρα και παθαίνουν αυτό το σύνδρομο έχουν μικρότερους εγκέφαλους με λιγότερα και διαφορετικά διανεμημένα εγκεφαλικά κύτταρα, και αυτό προκαλεί διάφορους βαθμούς νοητικής έλλειψης – από ήπια προβλήματα συμπεριφοράς μέχρι φανερή νοητική αναπηρία.

3. Το αλκοόλ βλάπτει τον εγκέφαλό σας

Το αλκοόλ είναι οι χειρότερος εχθρός του εγκεφάλου σας. Είναι μια νευροτοξίνη. Ο εγκέφαλος είναι ανίκανος να αποτοξινώνει το αλκοόλ, έτσι όταν η ικανότητα του ήπατός σας ξεπεραστεί, το αλκοόλ απελευθερώνεται και διακόπτει τα φυσιολογικά σήματα επικοινωνίας στον εγκέφαλο, χειροτερεύοντας τη μνήμη.

4. Το αλκοόλ προκαλεί άνοια

Σύμφωνα με τον Dr. Thomas Truelsen του Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής της Κοπεγχάγης στη Δανία, οι άνθρωποι που πίνουν μπύρα, ακόμα και σπάνια, όπως μια φορά τον μήνα, έχουν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια μετά την ηλικία των 65 από ό, τι αυτοί που δεν πίνουν καθόλου μπύρα (15).

Marios-Dimopoulos33Ο Μάριος Δημόπουλος είναι διατροφολόγος με φυσικοπαθητική και εναλλακτική κατεύθυνση, μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition και της American Association of Drugless Practitioners. Είναι συγγραφέας βιβλίων φυσικής ιατρικής. Διαβάστε περισσότερα εδώ

————————

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Mokdad A.H., et al., Actual causes of death in the United States, 2000, Journal of the American Medical Association, 291, 1238-1245, 2004
2. Diaz V., et al., Alcohol and hemorrhagic stroke in Santiago, Chile. A case-control study, Neuroepidemiology, 22(6):339-44, 2003
3. Rehm J., Sempos C.T., Alcohol consumption and all-cause mortality, Addiction, 90:471-80, 1995
4. White I.R., The level of alcohol consumption at which all-cause mortality is least, Journal of Clinical Epidemiology, 52: 967-975, 1999
5. Andreasson S., et al., Alcohol, social factors and mortality among young men, British Journal of Addiction, 86: 877-887, 1991
6. Middleton K., et al., Moderate alcohol use and reduced mortality risk: Systemic error in prospective studies, Addiction Research and Theory, 2006
7. Trevisan M.T. et al., Drinking pattern and mortality: The Italian risk factor and life expectancy pooling project, Annals of Epidemiology, 11(5): 312-319, 2001
8. http://www.bbc.com/news/health-27371546
9. http://www.bbc.com/news/health-23985540
10. http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8079816.stm
11. Kendrick M., The Great Cholesterol Con, 2007
12. Vachon C.M., et al., Investigation of an interaction of alcohol intake and family history on breast cancer risk in the Minnesota breast cancer family study, Cancer, 2001
13. Holford P., The H Factor, Homocysteine – the Biggest Breakthrough of the Century, 2003
14. Chyou P.H., et al., A prospective study of alcohol, diet and other lifestyle factors in relation to obstructive uropathy, Prostate, 22, 253-264, 1993
15. Truelsen T., et al., Amount and type of alcohol and risk of dementia: the Copenhagen City Heart Study, Neurology, 59, 9, 1313-19, 2002

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα