Το σουβλάκι είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο τρόπο μαγειρέματος, που υποδηλώνει τα μικρά κομμάτια φαγητού που ψήνονται περασμένα σε ξύλινο καλαμάκι.
Το σουβλάκι λαχανικών είναι πλούσιο και χορταστικό, χωρίς να περιέχει τις θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά του κρέατος.
Μερίδες 6 -8
1/2 φλιτζανιού ελαιόλαδο και επιπλέον για το ψήσιμο
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1/2 ματσάκι μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος (μόνο τα φύλλα)
250 γρ. χαλούμι, κομμένο σε κύβους 5 εκ.
10 ντοματίνια
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε κομμάτια 5 εκ.
1 μέτρια μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους 5 εκ.
1 μέτρια πιπεριά πράσινη, κομμένη σε κομμάτια 5 εκ.
1 μέτριο κολοκύθι, κομμένο σε κομμάτια των 5 εκ.
ρίγανη αποξηραμένη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
πίτα ολικής άλεσης (προαιρετικά)
1. Μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό μερικά ξύλινα καλαμάκια μήκους 25 εκ. για 1 ώρα (αυτό θα εμποδίσει να καούν κατά το ψήσιμο). Παραλείπουμε τη διαδικασία εάν χρησιμοποιούμε μεταλλικά καλαμάκια.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε το χαλούμι, τα ντοματίνια, το κρεμμύδι, τη μελιτζάνα, την πιπεριά και το κολοκύθι. Τα ανακατεύουμε για να καλυφθούν με 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
3. Περνάμε τα λαχανικά και το τυρί στα καλαμάκια, ξεκινώντας με ένα κομμάτι κρεμμύδι και συνεχίζοντας με ένα κομμάτι πιπεριάς, ένα ντοματίνι, έναν κύβο τυριού, έναν κύβο μελιτζάνας και τέλος έναν κύβο κολοκυθιού. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να γεμίσουμε όλα τα καλαμάκια. Τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
4. Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου σε δυνατή θερμοκρασία. Ψήνουμε τα σουβλάκια για 2 περίπου λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν όσο θέλουμε, και σερβίρουμε.
5. Ψήνουμε τις πίτες στο γκριλ ή τις ζεσταίνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C γα 5 με 7 λεπτά. Αφαιρούμε τα καλαμάκια και σερβίρουμε τα λαχανικά και το τυρί μέσα στην πίτα.
Απόσπασμα από το βιβλίο των Μαρία Λόη & Σάρα Τόλαντ “Η Ελληνική Δίαιτα” από τις εκδόσεις Πεδίο