10 + 1 τροφές που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό

10 + 1 τροφές που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ: Τα πορτοκάλια είνια πλούσια σε φλαβόνες. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition αναφέρει πως οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες φλαβόνες, παρουσιάζουν μικρότερη αύξηση σωματικού λίπους σε σχέση με αυτές που καταναλώνουν λιγότερες.

ΚΑΝΕΛΑ: Ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού κανέλα μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό, κάνοντας τα λιποκύτταρα να ανταποκρίνονται περισσότερο στην ινσουλίνη. Πασπάλισε τα φρούτα ή το γιαούρτι, τον καφέ ή το γάλα σου με κανέλα.

ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΑΧΛΑΔΙΑ: Περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες (6 γρ. ανά μήλο ή αχλάδι μεσαίου μεγέθους) και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Η πηκτίνη που περιέχουν, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και βοηθά στην αποφυγή ενδιάμεσων τσιμπολογημάτων.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ: Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φαινόλες και οι ελιές πλούσιες σε βιταμίνη Ε. Και τα δύο αποτελούν ισχυρά λιποδιαλυτά αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα οποία εξουδετερώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Επίσης διεγείρουν τη διάσπαση λίπους στα λιποκύτταρα και μειώνουν την ικανότητα της ινσουλίνης να αναστέλλει τη λιπόλυση.

ΑΥΓΑ: Τα αυγά αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών. Μελέτη έχει δείξει ότι όταν οι άνθρωποι τρώνε αυγά, η κατανάλωση τροφής τους κατά τη διάρκεια 24 ωρών μειώνεται.

ΠΛΙΓΟΥΡΙ: Το πλιγούρι κατατάσσεται στα πιο χορταστικά τρόφιμα, καθώς και σε αυτά που προσφέρουν γρήγορα το αίσθημα κορεσμού. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ: Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν βοηθούν στον έλεγχο του βάρους. Έρευνα αποδεικνύει ότι η κατανάλωση φιστικιών και κυρίως καρυδιών μας κάνει να τρώμε λιγότερο στα γεύματα που επακολουθούν. Παράλληλα, ο μεταβολικός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας αυξάνεται κατά 11% μετά την κατανάλωσή τους.

Διαβάστε επίσης: 5 λόγοι που δεν παρατηρείτε αποτελέσματα στο σώμα σας ακόμα κι αν γυμνάζεστε

ΝΕΡΟ: Πιες φυσικό μεταλλικό νερό, αλλά όχι φιλτραρισμένο. Μια ελβετική μελέτη έδειξε ότι το φιλτραρισμένο νερό δεν αυξάνει τον μεταβολισμό των αντρών, αντιθέτως με το μεταλλικό.

ΤΣΑΪ: Μην πίνεις οποιοδήποτε τσάι. Το τσάι oolong και το πράσινο τσάι ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Μάλιστα, σύμφωνα με μία έρευνα στην Ιαπωνία το τσάι oolong κάνει υπερδιπλάσιες καύσεις ακόμη και από το πράσινο τσάι.

ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΨΩΜΙ: Φάε τυρί μυζήθρα με ψωμί ολικής άλεσης. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης μπορούν να αυξήσουν τις καύσεις σου μετά το γεύμα κατά 87%, σύμφωνα με το Pomona College.

ΠΙΚΑΝΤΙΚΉ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Μία ολλανδική μελέτη υποστηρίζει πως είναι πιθανό να καις περισσότερο λίπος αν περιλαμβάνεις κρέας και καυτερή σος σε μία δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Άντρες που διπλασίασαν την ποσότητα του κρέατος που έτρωγαν και πρόσθεταν 1.000 mg πιπέρι καγιέν (1/2 κ.γ.) στην καθημερινή τους διατροφή, αισθάνονταν πιο χορτάτοι κι έκαιγαν περισσότερες θερμίδες σε σχέση μ’ εκείνους που ακολούθησαν άλλες δίαιτες. Το πιπέρι περιέχει καψαϊκίνη, που προωθεί την απώλεια βάρους, ενώ η πρωτεΐνη σε κρατά χορτάτο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ερευνητές.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Άννας Μαρίας Παπίρη «Η δίαιτα….αλλιώς!» από τις εκδόσεις Οξυ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα