Το γιαούρτι δεν συμβάλλει μόνο στην απώλεια βάρους. Αυτή η υπερτροφή απομακρύνει όλες τις τοξίνες από το σώμα σας.
Το γιαούρτι είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές προβιοτικών, τα οποία εξουδετερώνουν όλα τα βλαβερά βακτήρια που συσσωρεύονται στο σώμα μας. Αλλά σε αντίθεση με τις αποτοξινώσεις που βασίζονται στους χυμούς φρούτων και τις γρήγορες δίαιτες, το γιαούρτι τροφοδοτεί τον οργανισμό με πρωτεΐνες, ασβέστιο και άλλα ιχνοστοιχεία που έχει ανάγκη το σώμα μας για να παραμείνουμε υγιείς, ενώ αποβάλλει όλες τις βλαβερές ουσίες.
Πρέπει επίσης να τρώτε πολύ γιαούρτι όποτε είστε άρρωστοι με γρίπη, κρυολόγημα, υποφέρετε από κάποια πάθηση του πεπτικού ή παίρνετε αντιβίωση. Τα ωφέλιμα βακτήρια του γιαουρτιού θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και, αν έχετε δυσκοιλιότητα ή διάρροια, θα αποκαταστήσουν την ισορροπία στο έντερό σας.
Το γιαούρτι δίνει στο φαγητό τον ιδανικό συνδυασμό γεύσεων, αφού είναι κρεμώδες και πλούσιο, αλλά έχει και μια ελαφριά ξινή γεύση. Όπως το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος, έτσι και το γιαούρτι δημιουργεί μια πολυτελή, πλούσια αίσθηση μέσα στο στόμα. Κατά τη γνώμη μου όμως, το γιαούρτι έχει πιο καθαρή, καλύτερη γεύση και, βέβαια, λιγότερες θερμίδες, περισσότερες πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Χρησιμοποιώ γιαούρτι εκεί όπου οι άλλοι σεφ χρησιμοποιούν γάλα, κρέμα γάλακτος, μαγιονέζα ή ξινή κρέμα. Στον πουρέ χρησιμοποιώ γιαούρτι και όχι γάλα ή βούτυρο. Αυτό μετατρέπει ένα τυπικά παχυντικό συνοδευτικό σε ένα πλούσιο και γεμάτο πρωτεΐνες έδεσμα.
Μία από τις αγαπημένες μου δημιουργίες με γιαούρτι είναι μια χορτόσουπα, την οποία φτιάχνω με φρέσκο αρακά, πράσα, ελαιόλαδο, κρεμμύδι και γιαούρτι. Αυτή η σούπα έχει μια υπέροχη γήινη γεύση και μπορείς να γευτείς όλα τα συστατικά της.
Δεν χρειάζεται προσπάθεια για να μετατρέψεις το γιαούρτι σε ένα αισθησιακό επιδόρπιο. Απλώς προσθέτεις μέλι και έχεις μια νόστιμη και υγιεινή λιχουδιά!
Στα εστιατόριά μου σερβίρουμε πολύ απλά παρφέ με γιαούρτι και στρώσεις από φρούτα και μέλι σε όμορφα διάφανα ποτήρια. Επίσης, χρησιμοποιούμε γιαούρτι για να φτιάξουμε τσίζκεϊκ, κρέμες και (το αγαπημένο μου επιδόρπιο) παγωτό!
Μπορείτε να το φτιάξετε και στο σπίτι, αν βάλετε στην παγωτομηχανή γιαούρτι, μέλι και φρούτα. Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά και δίνει στο παγωτό μια φυσική γλυκιά γεύση, που δεν σε λιγώνει όπως η ζάχαρη. Κάποιες φορές γαρνίρω με γιαούρτι και τον μπακλαβά!
Επίσης, χρησιμοποιούμε γιαούρτι, αντί για βούτυρο, όταν φτιάχνουμε κέικ, μπισκότα και μπράουνις, ζύμη για τάρτες και γρήγορο ψωμί. Το γιαούρτι δίνει μια πιο υγρή γεύση σε αυτά τα ζυμώματα, πιο πλούσια και πιο νόστιμη από τη σάλτσα μήλου πιο χρησιμοποιούν πολλοί σεφ ως υποκατάστατο του λίπους. Χρησιμοποιώ γιαούρτι και για να φτιάξω σπιτικό γλάσο. Μπορείτε να φτιάξετε γλάσο με όποια γεύση θέλετε ανακατεύοντας γιαούρτι με λίγο μέλι και προσθέτοντας σοκολάτα, βανίλια ή φρέσκα φρούτα.
Χρησιμοποιούμε γιαούρτι σε τόσο πολλά πιάτα μας που είναι σχεδόν αδύνατον να τα απαριθμήσω. Για παράδειγμα:
– Σάλτσες για ζυμαρικά, ρύζι, ψάρι και κρέας
-Σούπες
-Μαρινάδες για κοτόπουλο, αρνί και μοσχάρι
-Ντιπ, όπως χούμους, ντιπ σπανακιού και φυσικά τζατζίκι
-Σάλτσες για σαλάτες, πατάτες και λαχανικά
-Επιδόρπια, όπως τσίζκεϊκ, παγωτά, πίτες και κρέμες
-Ζυμώματα
-Γαρνίρισμα για πολλά πιάτα
Όταν εμφανιζόμουν στην εκπομπή Good Morning America, έδωσα σε όλο τον κόσμο τη μυστική συνταγή μου με γιαούρτι.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε την πιο νόστιμη και ζουμερή σπανακόπιτα, μην τη φτιάξετε μόνο με τυρί. Προσθέστε γιαούρτι! Αυτό την κάνει βελούδινη, αφράτη και ελαφρώς ξινή, εξισορροπώντας την αλμυρή γεύση της ζύμης και δημιουργώντας την τέλεια αρμονία.
Μοιράστηκα αυτό το μυστικό με τους σεφ του Λευκού Οίκου, όταν μαγείρεψα για τον πρόεδρο Ομπάμα και τους καλεσμένους του, και το λάτρεψαν.
Απόσπασμα από το βιβλίο των Μαρία Λόη & Σάρα Τόλαντ “Η Ελληνική Δίαιτα” από τις εκδόσεις Πεδίο