Κάρλος Ντε Λεόν Ντε Βιτ: Τα 10 αναφαίρετα δικαιώματα που μοιραζόμαστε όλοι οι άνθρωποι

Τα 10 αναφθαίρετα δικαιώματα που έχουμε ως υπάρξεις

Είσαι μια μοναδική προσωπικότητα κι έχεις κάποια δικαιώματα που παραμένουν δικά σου καθ’ όλες τις ζωές σου στη «Λίλα», δηλαδή το κοσμικό παιχνίδι.

Κι όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο δικαίωμα στον πλανήτη μας, εξαρτάται από σένα το να τα ασκείς και να τα σέβεσαι. Εάν είσαι ο πρώτος που τα τηρεί, θα ενθαρρύνεις και άλλους να τα θεωρούν πολύτιμα και να τα ακολουθούν.

Με τον ίδιο τρόπο που δόθηκαν οι δέκα εντολές, υπάρχουν και δέκα δικαιώματα. Έχεις το δικαίωμα:

1.Να υπάρχεις
2. Να έχεις εμπειρίες
3. Να είσαι ακριβώς όπως είσαι
4. Να έχεις ανάγκες
5. Να αγγίζεις
6. Να είσαι υγιής και ευτυχισμένος
7. Να δημιουργείς
8. Να έχεις σχέσεις
9. Να είσαι ελεύθερος
10. Να αγαπάς

Θα αναλύσουμε παρακάτω το καθένα από αυτά, για να εμβαθύνουμε στο νόημά τους και να τα κατανοήσουμε καλύτερα.

1.Έχεις το δικαίωμα να υπάρχεις

Αυτό σημαίνει ότι είσαι εδώ! Ότι εσύ είσαι εδώ! Δίνεται από μόνο του και αποτελεί το πρώτο και το τελευταίο σου δικαίωμα. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί ούτε για μια στιγμή και με κανέναν τρόπο να σου το πάρει. Κάποια από τα άλλα δικαιώματά σου ίσως ενίοτε καταπιεστούν, όμως αυτό ποτέ, δεδομένου ότι ισχύει μόνο και μόνο εφόσον υπάρχεις.

2. Έχεις το δικαίωμα να βιώνεις εμπειρίες

Τίποτα δεν γίνεται να προστεθεί στην ύπαρξή σου, όμως την ίδια στιγμή, κάθε χιλιοστό του δευτερολέπτου προσθέτεις διαρκώς στη γνωστική σου πείρα. Επομένως, το δικαίωμα να έχεις εμπειρίες, σου επιτρέπει να εξερευνάς τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου και να αλλάζεις καθημερινά.

3. Έχεις το δικαίωμα να είσαι ακριβώς όπως είσαι

Ακόμη κι αν το επιθυμείς είναι αδύνατον να είσαι σαν κάποιον άλλον, γιατί ακόμη και τη στιγμή που τον μιμείσαι, το κάνεις πάντα με έναν μοναδικά δικό σου τρόπο. Αξίζεις επειδή είσαι ακριβώς όπως είσαι, διαφορετικός, ιδιαίτερος, μοναδικός. Εάν ήμασταν όλοι όμοιοι, θα μοιάζαμε με καταναλωτικά αγαθά. Αλλά, δόξα τω Θεώ ευτυχώς δεν είμαστε. Κάθε άτομο έχει τη δική του αξία.

4. Έχεις το δικαίωμα να έχεις ανάγκες

Για να επιβιώσεις χρειάζεσαι αέρα, τροφή, αγάπη, τρυφερότητα, ασφάλεια, επαφή και η λίστα χωράει πολλά ακόμη. Κάποια από αυτά τα χρειάζεσαι διαρκώς και κάποια άλλα περιστασιακά κι αυτό είναι αποδεκτό. Έχεις το δικαίωμα να τα έχεις ανάγκη. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Θεός δημιούργησε όχι μόνο τα ανθρώπινα και μη όντα και τα ζώα αλλά ολόκληρη την πλάση.

Διαβάστε επίσης: Η ψυχή των δέντρων και η φιλία τους με τους ανθρώπους

5. Έχεις το δικαίωμα να αγγίζεις

Φαίνεται απλό, αναλογίσου όμως για μία στιγμή, εάν πραγματικά αγγίζεις τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου και πόσο ελεύθερος είσαι ως προς τις αισθήσεις, το μυαλό και την καρδιά σου. Είναι φανερό πως ο πολιτισμός σε απομακρύνει σταδιακά από την ικανότητα να έχεις φυσική επαφή με το περιβάλλον σου. Εάν οι άνθρωποι είχαν φυσική επαφή, θα ήταν ανίκανοι να σκοτώσουν, εφόσον μπορούμε να καταστρέψουμε μόνον αυτό που δεν μπορούμε να αγγίξουμε, να αισθανθούμε και να κατανοήσουμε.

6. Έχεις το δικαίωμα να είσαι υγιής και ευτυχισμένος

Έχεις την επιλογή να μεταλλάξεις τη ζωή σου σε μία έκφραση ένωσης με τη μητέρα γη, να κάνεις ειρήνη με τον εαυτό σου και έτσι να αποκτήσεις υγεία και αρμονία. Όταν σέβεσαι την κάθε ύπαρξη και θεωρείς εσένα και το περιβάλλον σου ιερά, αισθάνεσαι γεμάτος και ολοκληρωμένος κι αυτό σε οδηγεί σε πλήρη ευδαιμονία. Όταν το σώμα, ο νους και η καρδιά σου είναι υγιή τότε θα είσαι ευτυχισμένος.

7. Έχεις το δικαίωμα να δημιουργείς

Κάθε φορά που εκδηλώνεις τον αληθινό σου εαυτό, πέρα από τις ατομικές προσπάθειές σου να πειραματιστείς, δημιουργείς και προσφέρεις ανεξάντλητα στους άλλους κάτι καινούργιο. Μπορεί αυτό επίσης να ονομαστεί ως το δικαίωμα του να δίνεις, καθώς η πράξη της δημιουργίας είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να δώσουμε.

8. Έχεις το δικαίωμα να έχεις προσωπικές σχέσεις

Αυτό σημαίνει πως έχεις την ικανότητα να ξεπεράσεις τους φόβους και τις ψευδαισθήσεις σου, τα εμπόδια στην επικοινωνία, τις άμυνες του εγώ σου και να παραδοθείς ολοκληρωτικά ώστε να γίνεις ένα με τον άλλον. Να χάσεις έναν εαυτό σου, για να κερδίσεις έναν καινούργιο.

9. Έχεις το δικαίωμα να είσαι ελεύθερος

Όσο λιγότερο συνειδητοποιημένος είσαι, τόσο περισσότερο εξαρτάσαι από τους άλλους, από την κοινωνία κι από τις Αρχές, για να βρεις κατεύθυνση στη ζωή σου και τόσο λιγότερο έχεις την ικανότητα να αναγνωρίσεις τη δική σου ελευθερία. Στις στιγμές της μέγιστης διαύγειας και του σθένους, όταν ταυτίζεσαι με την αλήθεια, μπορείς εύκολα να αντικρίσεις την ελευθερία σου. Παραμένοντας όμως βυθισμένος στην καθημερινή σου τυφλότητα, είναι αδύνατο να τη δεις. Η πιο εξαίρετη πράξη ελευθερίας είναι να την παραδώσεις στο Θεό. Τότε, οι επιλογές σου γίνονται άπειρες και ταυτόχρονα έχεις μία και μοναδική επιλογή: να αγαπάς.

10. Έχεις το δικαίωμα να αγαπάς

Η αγάπη σου ανήκει, γιατί είσαι αγάπη. Περιλαμβάνει από μόνη της όλα τα προηγούμενα δικαιώματα. Είναι πέρα από την κατανόηση δεδομένου ότι είναι πέρα από την εμπειρία και από την ύπαρξη. Είναι ο αληθινός σου εαυτός. Υπάρχει από μόνη της, ακριβώς όπως κι εσύ. Ο Θεός είναι αγάπη και το δικαίωμα να αγαπάς είναι το δικαίωμα να είσαι ένα μαζί Του. Αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνεις ένα με το Θεό, αλλά ότι είσαι ήδη από την αρχή ένα με Αυτόν. Η στιγμή που θα το συνειδητοποιήσεις, θα είναι η αρχή και το τέλος της ύπαρξής σου. Αγαλλίασε, γιατί είσαι αγάπη.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Κάρλος Ντε Λεόν Ντε Βιτ «Τόλμησε να είσαι ελεύθερος» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα