Αρχικά, θα πρέπει να πούμε ότι η εναλλακτική ή αλλιώς ολιστική ιατρική αποτελείται από μια μεγάλη γκάμα θεραπευτικών μεθόδων, οι οποίες διαφέρουν από τη συμβατική Δυτική, ιατρική πρακτική. Η βασική διαφορά με την κυρίαρχη ιατρική είναι ότι οι εναλλακτικές θεραπευτικές μέθοδοι βασίζονται στη βασική αρχή ότι είμαστε μια ενότητα νου και σώματος και όχι ένα σύνολο από διαφορετικά όργανα. Αποτελούμαστε από αλληλοσυνδεόμενα συστήματα ενέργειας που διατρέχουν όλο μας το σώμα και όταν μπλοκάρεται ή διαταράσσεται η λειτουργία τους, εμφανίζονται συμπτώματα, παθήσεις και χρόνια προβλήματα υγείας. Με αυτό κατά νου, ας εξετάσουμε 10 μορφές εναλλακτικής θεραπείας.
1. Βελονισμός
Ο βελονισμός πρόκειται για μια πανάρχαια θεραπεία, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ενεργοποίηση συγκεκριμένων σημείων του σώματός μας με τη χρήση λεπτών βελονών. Υπάρχει επίσης μια σύγχρονη εκδοχή του παραδοσιακού βελονισμού, ο ηλεκτροβελονισμός, κατά τον οποίο, αντί για βελόνες, χρησιμοποιείται ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής συχνότητας (10 hz). Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του βελονισμού, το σώμα είναι ένα όλον, μια ενότητα οργάνων και νου, τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω καναλιών, ώστε να εξασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Όταν ένας ασθενής λοιπόν παρουσιάζει κάποια πάθηση ή ενόχληση, ο βελονιστής προσπαθεί να «ξεμπλοκάρει» τα κανάλια του σώματός του, διεγείροντας τον ίδιο τον οργανισμό με φυσικό τρόπο και χωρίς τη χορήγηση άλλων χημικών ουσιών. Αυτή η μορφή εναλλακτικής θεραπείας είναι αρκετά διαδεδομένη και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων. Συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, των χρόνιων πόνων, του πονοκεφάλου, των γαστρεντερικών ενοχλήσεων, των νευρολογικών παθήσεων, αλλά και του άγχους.
2. Πιεσοθεραπεία
Η πρακτική της πιεσοθεραπείας είναι παρόμοια με εκείνη του βελονισμού, αλλά αντί για βελόνες, χρησιμοποιούνται κυρίως τα χέρια (οι αγκώνες ή τα πόδια). Πρόκειται για μια εναλλακτική μέθοδο, που μπορεί να εφαρμοστεί και στο σπίτι από το ίδιο το άτομο. Αυτό που χρειάζεται είναι καταρχήν η χαλάρωση σώματος και νου, μέσω βαθιών αναπνοών. Στη συνέχεια, ανάλογα με το σημείο της ενόχλησης, εφαρμόζεται εκεί μια απαλή αρχικά πίεση μέσω των δαχτύλων και στη συνέχεια μικρές μαλάξεις με λίγο μεγαλύτερη ένταση. Όπως και στο βελονισμό, σκοπός της πιεσοθεραπείας είναι η αυτοΐαση και αυτό- ανακούφιση του ίδιου του οργανισμού, μέσω της απελευθέρωσης της ενέργειας που ρέει μέσω των καναλιών. Η πιεσοθεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στον πονοκέφαλο, στο στρες, τις ναυτίες, αλλά και στους κοιλιακούς πόνους.
3. Ομοιοπαθητική
Η πρακτική της ομοιοπαθητικής βασίζεται στον «νόμο των ομοίων», σύμφωνα με τον οποίο η θεραπεία επιτυγχάνεται με φυσικές ουσίες, οι οποίες έχουν την ικανότητα να παράγουν όμοια συμπτώματα με εκείνα της πάθησης ή ενόχλησης που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Οι ομοιοπαθητικοί γιατροί συλλέγουν λεπτομερές και μακρύ ιστορικό του ασθενή, πριν καταλήξουν στον κατάλληλο συνδυασμό φυσικών ουσιών που θα του χορηγήσουν. Τα φυσικά αυτά φάρμακα δίνονται σε υψηλές αραιώσεις, σε μορφή χαπιού ή ταμπλέτας.
Σκοπός της ομοιοπαθητικής είναι να κινητοποιήσει τον οργανισμό, ενδυναμώνοντας τα σημεία και τις περιοχές εκείνες που δυσλειτουργούν ή λειτουργούν ανεπαρκώς. Πολλές φορές χορηγούνται σε συνδυασμό με τα κανονικά φάρμακα, ώστε να ενισχύσουν τη δράση τους και το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα χημικά φάρμακα, αφού στοχεύουν συνολικά σε όλο τον οργανισμό και δεν έχουν καμία απολύτως παρενέργεια. Υπάρχουν κλινικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι πιο αποτελεσματικά και από τα ψευδοφάρμακα.
4. Βιοανάδραση
Η τεχνική της βιοανάδρασης είναι μια σύγχρονη εναλλακτική μέθοδος θεραπείας, η οποία μας επιτρέπει να ελέγξουμε τις σωματικές, φυσιολογικές εκείνες διεργασίες που γίνονται ακούσια στον οργανισμό μας, χωρίς προσπάθεια, όπως για παράδειγμα τον καρδιακό παλμό, την αρτηριακή πίεση, την αναπνοή κλπ. Οι ασθενείς μαθαίνουν, με τη βοήθεια του θεραπευτή και των μηχανημάτων υψηλής ακρίβειας και τεχνολογίας, τεχνικές χαλάρωσης και πνευματικών ασκήσεων, ώστε να βελτιώσουν παθήσεις και ενοχλήσεις όπως χρόνιους πόνους, πονοκεφάλους, ακόμα και συμπτώματα χρόνιων παθήσεων, αλλά και ψυχολογικών προβλημάτων, όπως στρες και κατάθλιψη.
Στα πρώτα στάδια, ο θεραπευτής συνδέει τον ασθενή με τα ειδικά ηλεκτρόδια του μηχανήματος, το οποίο εντοπίζοντας τις ηλεκτρομαγνητικές ταλαντώσεις του σώματος, μπορεί να μετρήσει και να αξιολογήσει βασικές φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος, δείχνοντάς μας αν και πού υφίσταται πρόβλημα. Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα αποκρυπτογραφήσει τον ακριβή τρόπο δράσης αυτής της μεθόδου· εντούτοις, το σίγουρο είναι πως η χαλάρωση αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες θεραπείας.
5. Αρωματοθεραπεία
Η θεραπευτική μέθοδος της αρωματοθεραπείας χρησιμοποιεί αιθέρια έλαια από εκχύλισμα φύλλων, λουλουδιών, καρπών και ριζών, για να φέρουν χαλάρωση και ανακούφιση στον ασθενή. Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται κυρίως μέσω εισπνοών ή μέσω μασάζ σε άμεση επαφή με την επιδερμίδα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών και των λουλουδιών είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων και η τεχνική της αρωματοθεραπείας βασίζεται ακριβώς σε αυτό. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η ολιστική αντιμετώπιση μιας ενόχλησης ή πάθησης, αφού και εδώ το σώμα γίνεται αντιληπτό ως μια ενότητα αλληλοσυνδεόμενων χαρακτηριστικών. Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση του στρες και της έντασης, αλλά και για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, της κατάθλιψης, υπέρτασης και διάφορων μολύνσεων.
6. Χειροπρακτική
Η μέθοδος της χειροπρακτικής είναι αρκετά διαδεδομένη και γι’ αυτό δεν προσδιορίζεται ως εναλλακτική, αλλά περισσότερο ως συμπληρωματική ιατρική μέθοδος, αν και σίγουρα είναι απόλυτα φυσική. Εστιάζει κυρίως στο μυοσκελετικό και νευρικό σύστημα, τα οποία ο χειροπράκτης επαναφέρει στη σωστή τους λειτουργία. Η μέθοδος περιλαμβάνει την εφαρμογή ελεγχόμενης δύναμης, με τα χέρια, σε αρθρώσεις του ασθενή, ώστε να απελευθερωθεί το υγρό που έχει φυλακιστεί ανάμεσά τους και να ανατάξει τους σπόνδυλους. Αυτή η διαδικασία βέβαια γίνεται μετά τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και τις κατάλληλες ακτινογραφίες για τον ακριβή προσδιορισμό του προβλήματος. Η χειροπρακτική έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως αποτελεσματική σε περιπτώσεις τραυματισμών, κακής στάσης του σώματος και σε μυοσκελετικά και νευρολογικά προβλήματα.
7. Λουτροθεραπεία
Η λουτροθεραπεία περιλαμβάνει τη βύθιση όλου ή ενός μέρους του σώματός στο νερό για θεραπευτικούς σκοπούς. Αποτελεί και αυτή μια πανάρχαια φυσική θεραπευτική μέθοδος και βασίζεται στην πλήρως αποδεδειγμένη πια ιδέα ότι το νερό ωφελεί το σύνολο του οργανισμού με πρώτο το δέρμα μας και μπορεί να θεραπεύσει ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, από άγχος, ακμή, χρόνιους πόνους, αρθριτικά και άλλα. Οι ιαματικές πηγές αποτελούν την πρώτη και πιο διαδεδομένη μορφή λουτροθεραπείας· ωστόσο, υπάρχουν οι εναλλακτικές του λασπόλουτρου ή της υδρομάλαξης, της θαλασσοθεραπείας και της ποσιθεραπείας. Το σίγουρο είναι ότι εκτός από τη χαλάρωση, αυτό που κυρίως κινητοποιείται είναι το αμυντικό σύστημα του ασθενή.
8. Φυσικοπαθητική
Η φυσικοπαθητική ιατρική βασίζεται στην θεραπευτική αναμφισβήτητη δύναμη της φύσης. Αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση που αναζητά την αιτία μιας πάθησης τόσο στην σωματική, όσο και στη ψυχική και πνευματική πλευρά του ασθενή. Το κύριο χαρακτηριστικό της φυσικοπαθητικής είναι η αντίληψη του προβλήματος ως συνέπεια της αλληλεπιδραστικής επικοινωνίας ανάμεσα στο περιβάλλον και στο άτομο. Αυτό είναι που αποκαλύπτει και την αιτία της πάθησης. Οι φυσικοπαθητικοί γιατροί χρησιμοποιούν μια ποικιλία θεραπευτικών τεχνικών που περιλαμβάνουν την διατροφή, τον βελονισμό, την ομοιοπαθητική, τη λουτροθεραπεία, την βοτανική ιατρική, αλλά και μοντέλα αλλαγής της συμπεριφοράς.
9. Ρεφλεξολογία
Η αρκετά διαδεδομένη εναλλακτική θεραπευτική αυτή μέθοδος λειτουργεί κυρίως μέσω εφαρμογής πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία στα χέρια, πόδια, στο πρόσωπο ή στα αυτιά. Αυτά τα σωματικά μέρη θεωρείται ότι αντιστοιχούν σε διαφορετικά όργανα και συστήματα του οργανισμού μας. Η βασική φιλοσοφία πίσω από αυτό είναι ότι μαλάσσοντας αυτά τα σημεία, ο θεραπευτής θα επαναφέρει τα αντίστοιχα πάσχοντα σημεία του σώματος σε ισορροπία και σωστή λειτουργία. Πρόκειται όμως για μια τεχνική, η οποία μαθαίνεται και μπορεί να εφαρμοστεί και από τον ίδιο τον ασθενή στη συνέχεια. Μέσω της πίεσης σε ένα σημείο, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα τονώνεται. Τα οφέλη της λοιπόν είναι πολλά με κύρια την ανακούφιση από το στρες, τους χρόνιους πόνους, τον πονοκέφαλο, τον διαβήτη, το άσθμα, την κόπωση και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
10. Αγιουρβεδική ιατρική
Η Αγιουρβέδα έχει τις ρίζες της στην Ινδία και πρόκειται για μια από τις παλαιότερες προσεγγίσεις. Αποτελεί κυρίως έναν τρόπο ζωής, γι’ αυτό και περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα θεραπευτικών τεχνικών, όπως τη χρήση βοτάνων, μασάζ και εξειδικευμένων διατροφικών προγραμμάτων. Η βασική αρχή της είναι η αδιαχώριστη λειτουργία και ύπαρξη νου και σώματος και μέσω της εξισορρόπησης της σχέσης τους επιτυγχάνεται συνολική ευεξία. Είναι μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση, η οποία προσαρμόζεται μοναδικά στο κάθε άτομο και έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει και να ανακουφίσει από μια τεράστια ποικιλία συμπτωμάτων και ενοχλήσεων.
Από τις 20 ως τις 22 Απριλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο της HELEXPO Αμαρουσίου , θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή, μεταξύ άλλων, με εκθέτες από τον τομέα της Ολιστικής- Εναλλακτικής Ιατρικής, να γνωρίσουμε και να συνομιλήσουμε με επαγγελματίες, εκθέτες και θεραπευτές, αλλά και να παρακολουθήσουμε σχετικά σεμινάρια.
Διαβάστε περισσότερα για το Healthy Life Festival