10 ενδείξεις που μας βοηθούν να διακρίνουμε την αληθινή αγάπη

10 ενδείξεις που μαρτυρούν ότι ο σύντροφός μας μας αγαπά πραγματικά

Η αγάπη είναι το πιο δυνατό συναίσθημα, το πιο όμορφο και επαναστατικό για τον ίδιο τον άνθρωπο. Από την Αντιγόνη του Σοφοκλή μέχρι τον ύμνο της αγάπης του Αποστόλου Παύλου, η αγάπη από μόνη της είναι το υπέρτατο συναίσθημα, η επανάσταση του ανθρώπου απέναντι στα άγρια ένστικτά του, το ξεκλείδωμα της ύπαρξης στους άλλους ανθρώπους. Είναι η εξαφάνιση του φόβου, η αίσθηση της αποδοχής, η συνάντηση της ψυχής μας με τους άλλους.

Διαβάστε επίσης: Η αγάπη θα έρθει, όταν μάθουμε να αγαπάμε πρώτα τον εαυτό μας

Όσο όμως υπέροχη είναι η αγάπη, άλλο τόσο δύσκολο να βρούμε και να διακρίνουμε την αληθινή. Θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε ποια είναι τα γνωρίσματα εκείνα που θα μας δείξουν πως κάποιος μας αγαπάει αληθινά; Ας δούμε κάποια από τα βασικότερα.

  • Ο άνθρωπος που μας αγαπάει αληθινά, χαίρεται ειλικρινά με τη χαρά μας και λυπάται με τη θλίψη μας.
  • Ένας άνθρωπος που μας αγαπάει αληθινά δεν επιτρέπει σε άσχημα και κατώτερα συναισθήματα (ανταγωνισμός, ζήλια, φθόνος) να εισέρχονται στη σχέση του με το έτερο πρόσωπο.
  • Η αληθινή αγάπη δεν είναι διπρόσωπη και δεν κακολογεί αλλά ούτε και σχεδιάζει με δόλιο τρόπο σχέδια πίσω από την πλάτη μας.
  • Η αληθινή αγάπη δεν περιορίζεται στα λόγια, αλλά φανερώνεται με τις πράξεις μας. Πολλοί μας λένε πως μας αγαπούν, αλλά ποιος θα έρθει κοντά μας όταν έχουμε έμπρακτα ανάγκη; Ποιος θα μας στηρίξει συναισθηματικά ή οικονομικά όταν η ανάγκη μας χτυπήσει την πόρτα; Ποιος θα ρωτήσει τι έχουμε ανάγκη ώστε να προσπαθήσει να μας το δώσει;
  • Ο άνθρωπος που σε αγαπάει αληθινά σου λέει την αλήθεια και δε αποφεύγει να αντιμετωπίσει με φθηνά ψέματα και δικαιολογίες.
  • Οι άνθρωποι που μας αγαπούν αληθινά σέβονται τα όρια και τις επιλογές μας.
  • Η αληθινή αγάπη δεν υποκινείται από το συμφέρον. Δεν αγαπάς κάποιον επειδή είναι πλούσιος και θεωρείς πως θα ωφεληθείς από αυτόν, τον αγαπάς επειδή εκτιμάς τον ψυχικό του κόσμο και αυτό που είναι ως άνθρωπος.
  • Η αληθινή αγάπη σε αποδέχεται για αυτό που είσαι και δε σου ζητάει να γίνεις αυτό που θέλει ο άλλος.
  • Ο άνθρωπος που σε αγαπάει αληθινά, ξέρει να αποδέχεται τα λάθη του και δε ντρέπεται να ζητάει συγγνώμη όταν πέσει σε σφάλμα.
  • Η αληθινή αγάπη δεν είναι εγωιστική, επιδιώκει και θέλει για σένα το καλύτερο.

Μπορούμε να αισθανθούμε την αληθινή αγάπη ενός ανθρώπου και σίγουρα η συναισθηματική μας κρίση, η εμπειρία, το ένστικτό μας μπορούν να μας προειδοποιήσουν και να μας βεβαιώσουν για τα αληθινά συναισθήματα ενός ανθρώπου.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα