10 περίεργες ανθρώπινες φοβίες

10 περίεργες ανθρώπινες φοβίες

Ίσως έχετε ακούσει ή συναντήσει ανθρώπους με παράξενες φοβίες που σας έκαναν εντύπωση. Παρακάτω όμως θα δείτε μερικούς ιδιαίτερα ασυνήθιστους φόβους που έχουν αναφερθεί:

1. Οπτοφοβία (Φόβος για το άνοιγμα των ματιών)

Αν υπήρχε αξιόλογη αναφορά για την πιο ενοχλητική φοβία, θα ήταν ο φόβος να ανοίξει κανείς τα μάτια, γνωστό και ως Οπτοφοβία. Ακόμα κι αν αυτή η διαδικασία είναι φυσική για τον άνθρωπο και σπάνια σκεφτόμαστε πότε θα ανοίξουμε και πότε θα κλείσουμε τα μάτια μας, για τους ανθρώπους που πάσχουν από Οπτοφοβία, η φυσική αυτή διαδικασία είναι ένας εφιάλτης!

2.Γελιοφοβία (Φόβος γέλιου)

Σύμφωνα με μελέτες, το γέλιο είναι καλό για την υγεία του ατόμου. Βελτιώνει την ψυχική υγεία, αναπτύσσει κοινωνικούς δεσμούς και κάνει καλό στην καρδιά. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο φοβούνται να γελάσουν αλλά και το να περιβάλλονται από ανθρώπους που γελούν αποτελεί γι’αυτούς, πηγή τεράστιας ανησυχίας και φόβου.

3. Χοροφοβία (Φόβος χορού)

Εάν δείτε κάποιον να είναι ανήσυχος, βλέποντας μικρά παιδιά να χορεύουν ή όταν βρίσκεται σε γάμους ή σε νυχτερινά κέντρα και φοβάται να χορέψει, τότε, ο άνθρωπος αυτός μάλλον πάσχει από χοροφοβία και αυτό, δεν έχει να κάνει με το αν ξέρει να χορεύει ή όχι. Η σκέψη και μόνο να χορέψει, του προκαλεί φόβο.

4. Συγγενεσοφοβία (Φόβος συγγενών)

Είναι ένας φόβος που δεν έχει κανένα κατανοητό λόγο για να υπάρχει αν δεν έχει συμβεί κάτι συγκεκριμένο στον άνθρωπο. Απλά, και μόνο η σκέψη να βρεθεί με συγγενείς, τον γεμίζει άγχος και αναστάτωση.

Διαβάστε επίσης: Πως να υπερνικάμε τους φόβους μας (το παράδειγμα του Βούδα)

5.Arachibutyrophobia (Φόβος από το φυστικοβούτυρο που κολλάει στον ουρανίσκο)

Κι όμως, υπάρχει τέτοιος φόβος σε κάποιους ανθρώπους, που φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να αναπνεύσουν και ότι θα πνιγούν.

6. Ηλιοφοβία (Φόβος από το φως του ήλιου)

Αυτή είναι μια σπάνια και ατυχής κατάσταση, όπου υπάρχει ο φόβος του ηλιακού φωτός. Η έκθεση στον ήλιο όχι μόνο προκαλεί πανικό και μεγάλη αγωνία στους ηλιοφοβικούς, αλλά διακατέχονται επίσης και από το φόβο των λαμπρών φώτων. Συνήθως, η φοβία τους συνδέεται με το άγχος σε σχέση με τους κινδύνους που προέρχονται από τον ήλιο.

7. Δειπνοφοβία (Φόβος από τη συζήτηση κατά το δείπνο)

Ο φόβος αυτός περιορίζεται στο φόβο της συνομιλίας την ώρα που τρώμε. Οι άνθρωποι που πάσχουν από δειπνοφοβία, μπορεί να προκαλούν αμηχανία στους ανθρώπους που κάθονται στο ίδιο τραπέζι με αυτούς, ωστόσο, με τη σιωπή τους μπορεί να ωφελούν την πέψη τους.

8. Νεοφοβία (Φόβος για νέα πράγματα)

Αν και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν αρέσκονται στις αλλαγές, υπάρχουν ορισμένοι που υποφέρουν από νεοφοβία, που είναι ένας παράλογος και έντονος φόβος για νέες εμπειρίες και πράγματα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ευημερία και την ευτυχία τους, επειδή χάνουν πολλά γεγονότα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή τους.

9. Γενιοφοβία (Φόβος για το πηγούνι)

Η γενιοφοβία είναι μια απίστευτη κατάσταση, όπου κάποιος φοβάται το πηγούνι, το τμήμα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του προσώπου. Υπάρχουν και άλλες φοβίες που αφορούν διαφορετικά μέρη του σώματος, οι οποίες περιλαμβάνουν: ishicascadiggaphobia (φόβο αγκώνων), chirophobia (φόβος των χεριών), ο φόβος γόνατος.

10. Φόβος πλυσίματος και κολύμβησης

Στη φοβία αυτή, οι άνθρωποι φοβούνται να κάνουν ακόμη και ένα απλό ντους και αυτή η φοβία έχει σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στην κοινωνική τους ζωή όσο και στην υγεία τους.

Με πληροφορίες από 10mosttoday

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα