10 τρόφιμα που βρίσκονται στην κουζίνα μας και δεν πρέπει να φάνε τα σκυλιά μας

10 τρόφιμα που βρίσκονται στην κουζίνα μας και δεν πρέπει ποτέ να φάνε τα σκυλιά μας

Ξέρετε ότι τα περισσότερα τρόφιμα που τρώμε δεν είναι κατάλληλα για τον καλύτερο φίλο μας; Ναι, το διαβάζετε σωστά. Σίγουρα είναι δύσκολο να του πεις όχι, όταν βλέπεις τα χαριτωμένα μάτια του να σε κοιτούν, σαν να σου λένε: «Δώσε μου κι εμένα λιγάκι». Ωστόσο, μερικά από τα τρόφιμα που μας αρέσει να τρώμε είναι ακατάλληλα για τους προστατευόμενούς μας, γι’ αυτό, καλό είναι να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά, προκειμένου να τους προστατεύσουμε.

Παρακάτω θα βρείτε 10 τρόφιμα που βρίσκονται συνήθως στην κουζίνα μας, μας αρέσουν αλλά, είναι επικίνδυνα για τα σκυλάκια μας:

1.Αβοκάντο

Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι αυτός ο καρπός είναι πολύ θρεπτικός για εσάς αλλά σίγουρα, δεν είναι καθόλου ωφέλιμος για το σκυλί σας. Αυτή η χημική ουσία που περιέχει το αβοκάντο, είναι πολύ τοξική. Θα μπορούσε να δηλητηριάσει όχι μόνο το σκυλί σας, αλλά και τα περισσότερα ζώα. Μία και μόνο δαγκωνιά, μπορεί να του προκαλέσει πόνο στο στομάχι και στομαχικές διαταραχές που περιλαμβάνουν διάρροια και εμετό.

2. Σταφίδες και σταφύλια

Δεν θέλετε το σκυλί σας να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, έτσι δεν είναι; Αυτό πρέπει να είναι τρομακτικό. Για να αποτρέψετε το κατοικίδιο ζώο σας από το να περάσει μια τέτοια αγωνία, μην επιτρέψετε ποτέ να φάει σταφίδες και σταφύλια. Η δηλητηρίαση από αυτά τα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

3. Τσάι, καφές και άλλα που περιέχουν καφεΐνη

Ο καφές, όπως και η σοκολάτα, περιέχει καφεΐνη, ένα διεγερτικό. Η πικρή ουσία έχει άμεση επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα του κατοικίδιου ζώου σας, για να μην αναφέρουμε και την καρδιά του. Αίσθημα παλμών και εμετός είναι οι συνηθέστερες εκδηλώσεις δηλητηρίασης. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε θάνατο.

4. Ξηροί καρποί Macadamia

Έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις δηλητηρίασης από τα καρύδια Macadamia σε σκύλους. Τα Macadamia περιέχουν μια τοξίνη που μπορεί να εμποδίσει την κινητική λειτουργία τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, εμετό, αδυναμία, πόνο στις αρθρώσεις ή στους μύες και οίδημα αρθρώσεων.

5. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Γνωρίζατε ότι η δυσανεξία στη λακτόζη κυριαρχεί επίσης μεταξύ των σκύλων; Ως εκ τούτου, να περιμένετε διάρροια και υπερβολικά αέρια, εάν αφήσετε το σκύλο σας να πιει γάλα ή να φάει παγωτό. Ωστόσο, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, μπορεί να είναι καλά για το σκυλί σας σε μια μέτρια ποσότητα.

6. Κρεμμύδι και σκόρδο

Αν και είναι γνωστά για τα εκπληκτικά οφέλη στην υγεία μας, υπάρχουν σουλφοξείδια και δισουλφίδια στα κρεμμύδια και τα σκόρδα, που θα μπορούσαν να βλάψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σκύλου σας και να προκαλέσουν αναιμία. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μόνο μετά από τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά την κατάποση. Η αδυναμία και η απροθυμία να κινηθούν μπορεί να υποδείξουν ότι το σκυλί έχει προσβληθεί.

7. Ωμό κρέας ή ψάρι

Το ωμό κρέας ή ψάρι είναι αγαπημένο έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Το ίδιο και τα ωμά αυγά. Υπάρχουν επίσης, κάποια είδη ψαριού, που ευνοούν την ανάπτυξη παρασίτων. Ένα τέτοιο ψάρι είναι ο σολομός. Ο σολομός περιέχει παράσιτα που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση σε σκύλους. Αν φάει ο σκύλος σας ωμό σολομό, μην καθυστερήσετε τη θεραπεία του, γιατί η ασθένεια θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα, μετά από δυο εβδομάδες μόλυνσης.

Διαβάστε επίσης: Πώς τα κατοικίδια βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία

8. Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι τοξικό για το κουτάβι σας. Όπως και στον άνθρωπο, τα σκυλιά που είναι μεθυσμένα με αλκοόλ θα κάνουν εμετό, θα έχουν διάρροια και θα τρέμουν. Επίσης, το σκυλί σας μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα στο συντονισμό, προβλήματα αναπνοής, τρόμο, και χειρότερα να πέσει σε κώμα ή ακόμα και να οδηγηθεί στο θάνατο.

9. Ξυλιτόλη

Πολλές τσίχλες και καραμέλες περιέχουν ξυλιτόλη, μια γλυκαντική ουσία που υποκαθιστά τη ζάχαρη και μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
Παρακολουθήστε προσεκτικά το σκυλί σας, επειδή ακόμα κι αν καταπιεί μια μικρή ποσότητα, θα μπορούσε να το βλάψει. Η έκταση της δηλητηρίασης με ξυλιτόλη μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία ή χαμηλό επίπεδο σακχάρου και επιληπτικές κρίσεις. Ομοίως, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ και τελικά, να οδηγήσει στο θάνατο.

10. Σοκολάτα

Οι σοκολάτες περιέχουν θεοβρωμίνη, ένα διεγερτικό από το φυτό κακάο, που μπορεί να είναι καλό για τον άνθρωπο αλλά μπορεί να είναι θανατηφόρο για τους σκύλους. Η ποσότητα της θεοβρωμίνης είναι άμεσα ανάλογη με την ένταση του χρώματος της σοκολάτας. Δηλαδή, οι σκούρες σοκολάτες περιέχουν μεγάλη ποσότητα θεοβρωμίνης. Η τοξικότητα εξαρτάται από το μέγεθος του σκύλου και την περιεκτικότητα σε κακάο σοκολάτας.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα