10 τρόποι για να γνωρίζετε αν είστε έτοιμοι για σχέση

10 τρόποι για να γνωρίζετε αν είστε έτοιμοι για σχέση

Όταν μιλάμε για σχέσεις, συχνά συζητάμε τι θα έκανε κάποιον τον/την ιδανικό/ή σύντροφο. Αυτό όμως που συχνά παραβλέπεται είναι η εσωτερική πλευρά της υπόθεσης, δηλαδή το πόσο έτοιμοι είμαστε και αν είμαστε για μια σχέση, η γερή εσωτερική βάση που χρειαζόμαστε.

Δεν έχει σημασία αν βρείτε τον άνδρα ή τη γυναίκα των ονείρων σας, αν εσείς δεν είστε έτοιμοι να τους δεχτείτε στη ζωή σας. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα αυτός ο άνθρωπος να μην ενδιαφέρεται για εσάς, αν δεν βρίσκεστε στη σωστή θέση συναισθηματικά, μια σκληρή αλήθεια. Πότε λοιπόν θα γνωρίζετε αν είστε έτοιμοι για μια νέα σχέση;

Θα είστε όσο καλύτεροι μπορείτε, όσο συχνά μπορείτε

θα λέγαμε «να είστε έτοιμοι να κάνετε το καλύτερο για κάποιον κάθε μέρα», αλλά ας είμαστε ρεαλιστές – είμαστε όλοι άνθρωποι και όλοι έχουμε τις καλές και τις κακές μας μέρες. Δίνουμε όσα μπορούμε, αλλά ορισμένες μέρες, χρειάζεται να στηρίξουμε περισσότερο τους εαυτούς μας. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να είστε έτοιμοι να βάλετε προσπάθεια ως προς την αφοσίωσή σας σε μια σχέση.

Θα βάζετε πρώτα το συμφέρον του άλλου, αντί για το δικό σας

Χρειάζονται συμβιβασμοί και θυσίες σε κάθε σχέση. Αυτό σημαίνει πολλά· από το να δείτε μια ταινία που δεν προτιμάτε έως το να μετακομίσετε σε μια άλλη πόλη. Η ευτυχία του/της συντρόφου σας θα είναι τόσο σημαντική όσο και η δική σας. Η προθυμία σας να τους βάζετε σε προτεραιότητα ορισμένες φορές αποτελεί σημάδι της ετοιμότητάς σας να δεσμευτείτε.

Αντιλαμβάνεστε τη σημασία της επικοινωνίας

Η επικοινωνία είναι η ραχοκοκαλιά μιας σχέσης, ώστε να ακούγονται και οι δύο σύντροφοι. Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει το νου σας, ούτε χρειάζεται να περιμένουν να προσπαθήσετε εσείς να διαβάσετε το δικό τους. Η διαθεσιμότητα ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας είναι σημαντική σε μια σχέση, μπορεί να την εμπλουτίσει ή να την λήξει.

Έχετε χαράξει ένα κάποιο μονοπάτι στη ζωή σας

Είναι δύσκολο να σχεδιάσετε ένα μέλλον με κάποιον που δεν έχει μελλοντικά σχέδια για τον εαυτό του. Τα πράγματα αλλάζουν και η ζωή μας φέρνει εμπόδια και δυσκολίες – δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να τα έχει λύσει όλα για τον εαυτό του, αλλά μια κάποια προσπάθεια δείχνει μια καλή αρχή.

Μπορείτε να αγνοήσετε τα μικρά πράγματα

Ασχέτως του πόσο καλά τα πάνε δύο άνθρωποι, το πιο πιθανό είναι να μη σας αρέσει το κάθε τι στον άλλο. Θα υπάρξουν κάποια μικρά στοιχεία που δεν θα σας αρέσουν, αλλά που θα χρειαστεί να αποδεχτείτε (και ίσως να αγνοήσετε). Αν ενοχλείστε με οτιδήποτε κι αν κάνουν, θα δημιουργείτε ανούσια ένταση στη σχέση.

Είστε έτοιμοι να αποδεχτείτε κάποιον όπως είναι

Δεν μπορείτε να μπαίνετε σε μια σχέση με την ελπίδα ότι θα πλάσετε κάποιον όπως εσείς θέλετε να είναι. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι σε μια υγιή σχέση και οι δύο σύντροφοι θα κινητοποιούν ο ένας τον άλλο να γίνονται οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους – όχι όμως να αλλάξουν όπως ο άλλος θέλει.

Δεν θα ψάχνετε κάποιον για να ολοκληρωθείτε

Εσείς, αυτή τη στιγμή, είστε ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος. Αν πιστεύετε ότι χρειάζεται να είστε σε σχέση για να νιώσετε «ολοκληρωμένοι», θα ψάχνετε πάντα κάτι που δεν θα μπορείτε να βρείτε. Η πραγματική εκπλήρωση και ικανοποίηση έρχεται από μέσα μας. Δεν χρειάζεστε κάποιον για να σας ολοκληρώσει, μόνο κάποιον που θα σας αποδεχτεί πλήρως.

Είστε ευτυχισμένοι όντας single

Αν δεν είστε ευτυχισμένοι στην single ζωή σας, δεν θα είστε ευτυχισμένοι σε μια σχέση. Όπως προείπαμε, η αληθινή ευτυχία προέρχεται από μέσα μας. Αν συνεχώς ψάχνετε για μια σχέση που θα σας γλυτώσει από τη μοναξιά, θα βρεθείτε με το πρώτο άτομο που θα συναντήσετε και θα ενδιαφέρεται για εσάς. Όλοι χρειάζεται να έχουμε αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό, ώστε να αφοσιωθούμε σε εκείνους που το αξίζουν και ο μόνος τρόπος για να έρθει αυτό είναι να είμαστε ευτυχισμένοι.

Οι πρώην σχέσεις δεν σας απασχολούν πια

Όλοι έχουμε παρελθόν και ο νέος άνθρωπος στη ζωή σας χρειάζεται να μπορεί να το αποδεχτεί αυτό. Αλλά χρειάζεται επίσης να το αποδεχτείτε για τους άλλους και να μπορείτε να τα αφήσετε όλα στο παρελθόν. Φυσικά, αυτό δεν είναι τόσο εύκολο αν υπάρχουν παιδιά στη μέση ή άλλες αμοιβαίες δεσμεύσεις, ασχέτως της σχέσης.

Σίγουρα υπάρχουν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις που οι άνθρωποι μένουν φίλοι με τους/τις πρώην ή ίσως περνούν χρόνο μαζί, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, χρειάζεται να απομακρυνθούμε τελείως από αυτούς. Μέχρι να μπορέσετε να ξεπεράσετε μια πρώην σχέση και να προσφέρετε όλο το χρόνο και την προσοχή σας σε κάποιον νέο, είναι καλύτερα να μην δεσμευτείτε.

Είστε έτοιμοι να συνδέσετε τη ζωή σας με εκείνη κάποιου άλλου

Αν και μια σχέση δεν μπορεί να είναι όλη η ζωή σας, θα διεισδύσει σίγουρα σε ένα μεγάλο μέρος αυτής. Συνδέεστε με τους φίλους, την οικογένεια, τα χόμπι, τα κατοικίδιά τους, την καθημερινότητά τους. Και εκείνοι συνδέονται με τα δικά σας.

Βέβαια, χρειάζεται κάποια ιδιωτικότητα, αλλά η προθυμία σας να αποδεχτείτε πλήρως κάποιον στη ζωή σας και στην καθημερινότητα είναι αυτό που κάνει το άλλο άτομο να νοιάζεται πλήρως και να είναι έτοιμο να δεσμευτεί.

Όταν θα είστε έτοιμοι, θα το καταλάβετε.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα