10 τρόποι με τους οποίους η μουσική επηρεάζει το υποσυνείδητό μας

10 τρόποι με τους οποίους η μουσική επηρεάζει το υποσυνείδητό μας

Η μουσική μπορεί να κάνει θαυμαστά πράγματα και μεγάλο μέρος της δουλειάς της γίνεται στο υποσυνείδητό μας. Μπορεί να κάνει τους ακροατές της να αισθάνονται καλύτερα, να ξεχνούν τις ανησυχίες τους, να οξύνει το πνεύμα τους και πολλά άλλα.

Ακολουθούν δέκα τρόποι με τους οποίους η μουσική επιδρά στο υποσυνείδητό μας, αλλάζοντας εμάς και τη ζωή μας.

1. Η μουσική αλλάζει τον τρόπο σκέψης μας

Είναι δυνατόν η σκέψη να επηρεάζεται από τον ήχο; Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι συγκεκριμένες χορδές και αρμονίες στη μουσική είναι σε θέση να προκαλέσουν συγκεκριμένες ψυχικές καταστάσεις.

2. Η μουσική μας δίνει ενέργεια

Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να μας δώσει περισσότερη ενέργεια. Αυτοί επίσης, που μελετούν στο σπίτι, υποστηρίζουν ότι η μουσική δίνει ρυθμό στις σκέψεις τους και ότι ακούγοντας μουσική, συγκεντρώνουν ενέργεια για να ολοκληρώσουν δύσκολες εργασίες που διαφορετικά, θα φαίνονταν υπερβολικά προκλητικές γι’ αυτούς.

3. Η μουσική απαλύνει την καρδιά

Η ιατρική έρευνα δείχνει τώρα ότι η μουσική έχει καταπραϋντικές δυνατότητες για το κεντρικό όργανο του φυσικού σώματος, την καρδιά. Μελέτη διαπίστωσε ότι η ακρόαση της σωστής μουσικής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της πίεσης στην καρδιά.

4. Η μουσική καταπολεμά την κατάθλιψη

Αυτοί που αγαπούν τη μουσική, όταν χρειάζονται κάποια συναισθηματική υποστήριξη, καταφεύγουν στη μουσική για να ρυθμίσουν τα δύσκολα συναισθήματά τους και κυρίως, αυτά που προέρχονται από κάθε είδους πόνο.

Διαβάστε επίσης: Τα πάντα είναι δυνατά για εκείνον που πιστεύει

Οι ακροατές περιγράφουν την εμπειρία τους σαν «απελευθέρωση συναισθηματικής δυσφορίας» ενώ ακούνε χαλαρωτική μουσική.

Εάν αισθάνεστε απελπισμένοι ή πεσμένοι, η μουσική σας προσφέρει μια πηγή θεραπείας. Εάν μάλιστα, επιτρέπετε στον εαυτό σας να ακούσει μια γρήγορη μουσική τότε, η ψυχική σας κατάσταση θα βελτιωθεί άμεσα.

5. Η μουσική επηρεάζει την συναισθηματική μας κατάσταση

Η μουσική μας επιτρέπει να αναζητήσουμε νέες πηγές ευτυχίας και να βρούμε λιγότερους λόγους να είμαστε λυπημένοι. Η μουσική επίσης, βελτιώνει την ικανότητά μας να είμαστε ευχαριστημένοι.

6. Η μουσική μας κάνει δημιουργικούς

Η δημιουργικότητα είναι η διαδικασία εντοπισμού νέων δυνατοτήτων με τη σύγκλιση διαφορετικών παραγόντων. Η μουσική μας κάνει πιο δημιουργικούς, χαλαρώνοντας το σώμα και τον εγκέφαλό μας. Εστιάζοντας στη μουσική, ο εγκέφαλος χαλαρώνει σε ορισμένες περιοχές και έτσι, δίνεται η δυνατότητα να συνειδητοποιηθούν οι διάφορες δημιουργικές δυνατότητες.

7. Η μουσική βελτιώνει τη μνήμη μας

Εκτός του ότι το χαλαρό σώμα και το μυαλό δρουν μαζί για να κάνουν το σώμα να λειτουργεί καλύτερα, ωστόσο, έχουν μετρηθεί και τα αποτελέσματα που έχει αυτό στη μνήμη μας. Χρησιμοποιώντας μουσική με ορισμένες ασκήσεις μνήμης, μπορούμε να ενισχύσουμε τη μνήμη μας.

8. Η μουσική μειώνει τον φυσικό πόνο

Η μουσική επιτρέπει στους ακροατές της να βιώσουν την ευτυχία και ως εκ τούτου την αίσθηση των φυσικών καταγραφών πόνου, σε πολύ μικρότερο βαθμό. Η μουσική καταπολεμά και τον φυσικό πόνο. Ωστόσο, ο φυσικός πόνος μειώνεται οριακά λόγω της μουσικοθεραπείας και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις μεθόδους της συμβατικής ιατρικής.

9. Η μουσική βοηθά στον προσδιορισμό της προσωπικότητάς μας

Οι ψυχολόγοι αναγνωρίζουν την προσωπικότητά μας με βάση τις μουσικές μας προτιμήσεις. Οι λάτρεις της κλασικής και αργής μουσικής επιθυμούν να ζουν στη μοναξιά και έχουν εσωστρεφείς προσωπικότητες. Ωστόσο, οι οπαδοί της γρήγορης μουσικής εγγράφονται ως εξωστρεφείς, τις περισσότερες φορές.

10. Η μουσική μας κάνει πιο κοινωνικούς

Η μουσική τείνει να μας εμπνέει να ζούμε μια πιο ευτυχισμένη ζωή και, ως εκ τούτου, να είμαστε σε θέση να μοιραζόμαστε την αγάπη. Οι λάτρεις της μουσικής τείνουν να έχουν περισσότερους φίλους και να βγαίνουν περισσότερο από τους ανθρώπους που δεν ακούν μουσική, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Nathan Nixon

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα