Στις 11 Απριλίου του 1775 γεννήθηκε ο Τζέιμς Πάρκινσον, ο Άγγλος γιατρός ο οποίος ανακάλυψε και κατέγραψε επακριβώς τη συμπτωματολογία της ασθένειας, η οποία πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Η ασθένεια αυτή πήρε το όνομα του γιατρού και είναι πλέον παγκοσμίως γνωστή με την ονομασία Πάρκινσον.
Η νόσος του Πάρκινσον δημιουργεί τρομώδη παράλυση στον ασθενή με μία σειρά εκφυλισμών πολλών κυττάρων του μεσεγκεφάλου που παραλύουν σταδιακά το νευρικό σύστημα. Οι έρευνες φέρνουν συνεχώς νέα στοιχεία στην επιφάνεια προσπαθώντας να βρουν τις πιο κατάλληλες θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου.
Σε μία προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τις συνέπειες της ασθένειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιέρωσε το 1997, την Παγκόσμια Ημέρα του Πάρκινσον, με στόχο να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό αλλά και να επισημάνει στους πάσχοντες τα δικαιώματά τους.
Τα δικαιώματα των ανθρώπων που προσβάλλονται από την ασθένεια, οι οποίοι ξεπερνούν ήδη το ένα εκατομμύριο στην Ευρώπη σήμερα, είναι:
-Να συμβουλεύονται γιατρούς με εξειδίκευση στη νόσο Πάρκινσον
-Να λαμβάνουν γνώση για σωστή και έγκυρη διάγνωση
-Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης και βοήθειας
-Να λαμβάνουν συνεχή φροντίδα
-Να παίρνουν ενεργό μέρος στη διαχείριση και αντιμετώπιση της ασθένειάς τους.
Ακόμη δεν έχουν βρεθεί τρόποι που να σταματούν ή να αντιστρέφουν την πορεία της ασθένειας και χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά, έρευνες, μελέτες κ.α. που να μας οδηγήσουν σε πραγματικές λύσεις.
Εκδηλώσεις στην Εναλλακτική Ατζέντα:
Αυτοΐαση: Ο δρόμος προς την θεραπεία με τον Δρ Γιώργο Χαριτάκη
Ο ρόλος του μυαλού μας στην Ασθένεια – Αντιμετώπισή της με την Κλινική Υπνοθεραπεία
Το Σωματικό Σύμπτωμα Μέσα από την ψυχοθεραπεία Gestalt