11 σημάδια που μαρτυρούν ότι ο/η σύντροφός σας,σας αγαπά

11 σημάδια που μαρτυρούν ότι ο/η σύντροφός σας, σας αγαπά

Οι περισσότερες θεωρίες σχέσεων εστιάζουν στο πώς οι σύντροφοι νιώθουν ο ένας με τον άλλο, αλλά σύμφωνα με την συμπεριφοριστική προσέγγιση του Gottman, χρειάζεται να εστιάσετε στα εξωτερικά σημάδια, για να ελέγξετε την υγεία της δικής σας. Αυτή η προσέγγιση στηρίζεται στην υπόθεση ότι οι παρατηρήσιμες πράξεις παρέχουν, σε πολλές περιπτώσεις ισχυρότερα στοιχεία για το τι συμβαίνει σε ένα άτομο απ΄ ότι οι υποθέσεις που κάνουμε για το τι σκέφτεται.

Υπάρχουν λοιπόν, σύμφωνα με τη θεωρία του Gottman, 11 στοιχεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην καθημερινή σας ζωή, ώστε να υπολογίσετε το βάθος των συναισθημάτων των συντρόφων ή των εραστών σας:

Θέλει να περνά χρόνο μαζί σας

Η επένδυση χρόνου στη σχέση σας αποτελεί βασικό δείκτη – κλειδί μιας επιτυχημένης μακροχρόνιας σχέσης, σύμφωνα με πρόσφατη θεωρία. Αν και οι δύο μπορεί να περιορίζεστε από την εργασία, την οικογένεια και από άλλες υποχρεώσεις, κάποιος που πραγματικά ενδιαφέρεται για εσάς, θα εκμεταλλευτεί κάθε λεπτό που του μένει, ώστε να βρεθεί δίπλα σας.

Σας ρωτά για τη μέρα σας

Κατά τη διάρκεια του χρόνου που περνάτε μαζί, σας ρωτά ο/η σύντροφός σας, δείχνει ενδιαφέρον για τα καλά και τα ανάποδα σημεία της μέρας σας; Τα ζευγάρια χτίζουν την αγάπη τους ο ένας για τον άλλο όχι σε λόγια του αέρα, αλλά σε πρακτικά, γερά θεμέλια, όπως οι δίαυλοι καθημερινής επικοινωνίας.

Σας εμπιστεύεται

Οι σύντροφοι που νοιάζονται πραγματικά για εσάς θα σας παρέχουν το όφελος της αμφιβολίας. Οι έρευνες δείχνουν ότι στις επιτυχημένες μακροχρόνιες σχέσεις, οι σύντροφοι θέλουν να γνωρίζουν πού βρίσκεται η σχέση τους μέσα στην ημέρα. Εντούτοις, δεν έχουν αυτή την επιθυμία, επειδή ανησυχούν μήπως τους απατήσουν. Ένας/ μία σύντροφος που δεν σας ρωτά διερευνητικά για το πού ήσασταν και για το γιατί αργήσατε να επιστρέψετε σπίτι ή που δεν ψάχνει το κινητό σας, σας δείχνει την απαραίτητη εμπιστοσύνη που χρειάζεται μια τρυφερή, πολλά υποσχόμενη σχέση.

Σας βοηθά, όταν το χρειάζεστε

Καθώς είμαστε όλοι απασχολημένοι μέσα στη μέρα, η προσθήκη επιπλέον υποχρεώσεων ή εργασιών είναι το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να μας συμβεί. Όμως, όταν ο/η σύντροφός σας αδυνατεί να βρεθεί σε μια απαραίτητη δουλειά, θα βοηθήσετε. Παρομοίως, αν χρειάζεστε επειγόντως κάτι από το φαρμακείο και είστε αρκετά άρρωστοι για να βγείτε, ο/η σύντροφός σας θα νοιαστεί για εσάς και θα σας φέρει αυτά που χρειάζεστε.

Σέβεται τις απόψεις σας

Αν ισχύουν οι πρόσφατες έρευνες για τη συμπληρωματικότητα μιας σχέσης, είναι δυνατό εσείς και ο/η σύντροφός σας να βρίσκεστε στους εντελώς αντίθετους πόλους όσον αφορά στο πολιτικό φάσμα και πάλι να είστε ευτυχισμένοι μαζί για χρόνια. Το βασικό χαρακτηριστικό δεν είναι το περιεχόμενο των πεποιθήσεών σας, αλλά πόσο ανοιχτοί μπορείτε να είστε στο να αποδέχεστε την άλλη οπτική.

Σας περιλαμβάνει στις συζητήσεις σας

Τα ζευγάρια αποφασίζουν τα πάντα, από τις πιο βαρετές δουλειές, μέχρι τις πιο ριψοκίνδυνες ερωτήσεις του πού θα ξοδευτεί το εισόδημα. Είναι φυσιολογικό και υγιές το κάθε άτομο να αναλαμβάνει συγκεκριμένες εργασίες, αλλά όπως και να ‘χει, χρειάζεται οι απόψεις σας να ακούγονται και να λαμβάνονται υπόψη ως προς αυτές.

Δείχνει τρυφερότητα

Τα ζευγάρια δεν χρειάζεται να κάνουν συχνά σεξ ή και καθόλου, για να δείχνουν συναισθηματική τρυφερότητα μεταξύ τους. Ωστόσο, όταν επιδεικνύεται κάποιο σημάδι σωματικής οικειότητας, ακόμα κι αν αυτό είναι το άγγιγμα/ κράτημα του χεριού, αυτό δείχνει ότι ο/η σύντροφός σας νιώθει μια ουσιαστική σύνδεση με εσάς.

Σας κοιτά συνέχεια

Τα μη λεκτικά στοιχεία που οι σύντροφοι μοιράζονται ο ένας με τον άλλο αποκαλύπτουν τα βαθύτερα συναισθήματά τους. Αν ο/η σύντροφος σας κοιτά όσο μιλάτε ή τον/την πιάνετε να σας χαζεύει στα κρυφά, τότε σημαίνει ότι απολαμβάνει να είναι μαζί σας. Ακόμα και μια ματιά είναι αρκετή για να σας στείλει θετική, αγαπησιάρικη διάθεση.

Τους αρέσει να μιλούν για το παρελθόν

Τα ζευγάρια που ξοδεύουν χρόνο αναβιώνοντας διασκεδαστικές και απολαυστικές τους στιγμές από το παρελθόν, και το κάνουν με θετικό και υποστηρικτικό τρόπο, ενδυναμώνουν τον δεσμό τους στο παρόν και στο μέλλον. Αν ο/η σύντροφός σας χρησιμοποιεί φράσεις όπως «Θυμάσαι τότε που…;» και ύστερα εξιστορεί μια υπέροχη ιστορία από το παρελθόν σας (που εσείς δεν μπορείτε καν να θυμηθείτε), αυτό υποδεικνύει ότι εσείς και οι εμπειρίες μαζί σας παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στο νου του/της συντρόφου σας.

Υπερασπίζεται εσάς και τη σχέση σας

Σας υπερασπίζεται ο/η σύντροφός σας όταν κάποιος άλλος σας επικρίνει ή συμμετέχει στην κριτική; Αυτό που με βεβαιότητα έχει δείξει η βιβλιογραφία είναι ότι οι άνθρωποι που νοιάζονται πραγματικά ο ένας για τον άλλο θα ρισκάρουν τη δική τους ψυχική ηρεμία για το καλό του άλλου.

Οι σύντροφοι δείχνουν την αγάπη τους, όντας μια καλή ομάδα που αμύνεται σε κάθε εξωτερική απειλή. Μια έρευνα με ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους συμμετέχοντες σε σχέσεις από τον ερευνητή David Frost από το Πανεπιστήμιο του San Francisco βρήκε ότι όσοι ένιωθαν στιγματισμένοι λόγω της σχέσης τους, αντλούσαν δύναμη ο ένας από τον άλλο και ένιωθαν πιο κοντά υπό το φως της εχθρότητας των άλλων.

Σας κάνει να νιώθετε όμορφα με τον εαυτό σας

Ένας/ μία σύντροφος που πραγματικά νοιάζεται για εσάς τονώνει την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ταυτότητάς σας. Και όταν είστε με έναν τέτοιο άνθρωπο, η αίσθηση αξίας σας ενισχύεται, καθώς σας παρέχει ισχυρή θετική ενίσχυση. Θέλουμε να είμαστε με ανθρώπους που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι μέρες και οι νύχτες σας θα είναι υπέροχες ή ότι δεν θα ενοχλείστε, ούτε θα εκνευρίζεστε μεταξύ σας. Ωστόσο, στο τέλος, θα νιώθετε ότι ο/η σύντροφός σας κάνει καλό.

www.gottman.com/blog/an-introduction-to-the-gottman-method-of-relationship-therapy/

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα