11 μικρές καθημερινές συνήθειες που προσελκύουν την αρνητικότητα στη ζωή μας

11 μικρές καθημερινές συνήθειες που προσελκύουν την αρνητικότητα στη ζωή σας

Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν ανοίγει τα μάτια του και υπόσχεται στον εαυτό του να έχει μια κακή μέρα. Κι όμως, πολλές φορές υιοθετούμε συνήθειες που έλκουν αρνητισμό. Φυσικά, είναι αδύνατο να είμαστε καλοδιάθετοι 365 μέρες το χρόνο. Και όλοι έχουμε το δικαίωμα να περνάμε και άσχημες μέρες.

Είναι όμως και σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πώς φέρνουμε την αρνητικότητα στη ζωή μας, επειδή αυτή επηρεάζει τη σχέση σας με τον εαυτό σας, τους άλλους και τον κόσμο γενικά. Και αυτός ο αρνητικός τρόπος σκέψης έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη γενική ευτυχία και ικανοποίηση σε όλες τις πλευρές της ζωής. Διαβάστε παρακάτω ορισμένες βασικές συνήθειες που μπορεί να προσελκύουν αρνητικότητα στη ζωή σας.

1. Αναβλητικότητα

Βεβαίως και είναι ευκολότερο να αναβάλουμε τις δουλειές μας για την αυριανή μέρα, όπως το να απαντήσουμε στα mail μας ή να κάνουμε τις γραφειοκρατικές μας εργασίες. Κι όμως, όλοι γνωρίζουμε κατά βάθος ότι η αναβλητικότητα κάνει τα πάντα χειρότερα. Δεν δημιουργεί μόνο συναισθήματα στρες και ενοχών, αλλά μπορεί να καταστρέψει τελείως τις μέρες μας. Γι’ αυτό και είναι πάντα καλύτερο να σηκώνεστε και να κάνετε ό,τι χρειάζεται να γίνει.

2. Γκρίνια

Είναι απολύτως φυσιολογικό και χρήσιμο το να εκτονωνόμαστε συναισθηματικά σε φίλους και οικογένεια, ειδικά μετά από μια απαίσια μέρα. Αλλά η συνήθεια της γκρίνιας μπορεί να χειροτερέψει τα πράγματα, η ίδια η φύση της γκρίνιας είναι αρνητική. Διότι αν εστιάζετε συνεχώς στο τι πήγε λάθος, συντηρείτε έναν κύκλο αρνητικότητας. Και αυτό ποτέ δεν αποδεικνύεται δημιουργικό.

3. Λέτε «όχι» σε αυθόρμητες προτάσεις

Ορισμένες φορές, θα πείτε «όχι» σε μια πρόσκληση, για να απολαύσετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας. Αλλά μην το αφήσετε να γίνει συνήθεια που θα σας αφήνει μόνους κάθε μέρα που περνά. Αν δεν είστε αυθόρμητοι και ευέλικτοι, σύντομα θα κάνετε μια προβλέψιμη ζωή χωρίς περιπέτειες που θα τη νιώθετε περιορισμένη. Και τίποτα θετικό δεν υπάρχει σε αυτό.

4. Χρησιμοποιείτε αρνητική γλώσσα

Οι λέξεις που τριγυρνούν μέσα στο νου σας έχουν τεράστια επίδραση στο πώς νιώθετε. Για παράδειγμα, αν σκέφτεστε «πρέπει να συναντήσω τους φίλους μου απόψε», θα αρχίσετε να νιώθετε ότι είναι μια υποχρέωση. Αντικαταστήστε το «πρέπει να» με πιο ενθαρρυντική γλώσσα όπως «θέλω να», «έχω επιλέξει να», ώστε να υπενθυμίσετε στον εγκέφαλό σας ότι είστε υπεύθυνοι για το πώς περνάτε τον πολύτιμο χρόνο σας και ότι μπορείτε να κάνετε επιλογές.

5. Διαβάζετε/ Βλέπετε ειδήσεις συχνότερα απ’ όσο θα έπρεπε

Φυσικά και είναι εξαιρετικά σημαντικό να μένετε ενημερωμένοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να παρακολουθείτε ολόκληρες τις ειδήσεις κάθε μέρα μετά τη δουλειά. Υπάρχουν τόσες πολλές μελέτες που τονίζουν τις αρνητικές ψυχικές και σωματικές επιδράσεις της κατανάλωσης κακών ειδήσεων. Κόψτε τις τελείως ή μειώστε τις.

6. Ελέγχετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμέσως μόλις ξυπνήσετε

Αν απολαμβάνετε να παρακολουθείτε τι κάνουν οι φίλοι σας το πρωί αφού ξυπνήσουν, τότε συνεχίστε αυτή τη συνήθεια. Αν όμως, απορροφάστε από καυγάδες στο facebook ή πιάνετε τον εαυτό σας να παρακολουθεί τον/την πρώην, τότε είναι καιρός να αναθεωρήσετε αυτή την κίνηση. Αν παραδίνεστε συνεχώς σε τέτοιες συνήθεις, τότε αυτά που θα νιώθετε θα είναι ζήλεια, θυμό ή μοναξιά. Και σίγουρα δεν είναι κάτι που χρειάζεστε στη ζωή σας.

7. Σχολιάζετε συνεχώς τους άλλους

Αν κάνετε αγενείς σκέψεις για τους πάντες στο μετρό ή μπλέκεστε σε κουτσομπολιό στο εργασιακό περιβάλλον, σταματήστε το αμέσως. Αυτός δεν είναι μόνο ένας σίγουρος τρόπος να δημιουργήσετε αρνητικότητα στη ζωή σας, αλλά αν στρέφεστε συνεχώς στους άλλους και στο τι κάνουν, δημιουργείτε μια πετυχημένη συνταγή για καταστροφή και αποτυχία.

8. Επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας ότι δεν είστε αρκετά καλοί

Αν και είναι φυσιολογικό να έχετε ορισμένες αμφιβολίες μέσα στη μέρα, προσπαθήστε να μην επιτρέπετε στον αρνητικό εσωτερικό διάλογο να κυριαρχεί στον εγκέφαλό σας. Όταν επαναλαμβάνετε «δεν είμαι αρκετά καλός/ή», εστιάζετε απευθείας την προσοχή σας στα λάθος, αρνητικά στοιχεία της ζωής σας. Εστιάστε στα θετικά, καλά σας στοιχεία. Αυτά είναι που χρειαζόμαστε.

9. Συνεχώς ακυρώνετε τα σχέδιά σας

Είναι δελεαστικό να ακυρώνουμε την τελευταία στιγμή ώστε να μένουμε στην άνεση του σπιτιού μας. Αλλά η συχνή ακύρωση σχεδίων αρχίζει να επιβαρύνει τον εγκέφαλό σας. Αρχικά, υπάρχουν οι ενοχές που συνοδεύουν την ακύρωση, ειδικά αν ψεύδεστε για τους λόγους που ακυρώνετε. Και ύστερα υπάρχει και το ζήτημα της κοινωνικής απομόνωσης. Αν νιώθετε ότι η αρνητικότητα τρυπώνει στη ζωή σας, ίσως είναι καλύτερα να εμμένετε στα σχέδια σας συχνότερα.

10. Νιώθετε τύψεις για όσα δεν έχετε ολοκληρώσει

Μιλώντας για ενοχές, μήπως αυτό το συναίσθημα τρυπώνει στον ψυχισμό σας πιο συχνά απ’ όσο θα θέλατε να παραδεχτείτε; Αν και είναι λογικό να εντοπίζετε ένα λάθος σας ή μια χαμένη ευκαιρία (όπως το ότι δεν πήγατε στο γυμναστήριο), δεν βοηθά το να υπεραναλύετε τους λόγους που κάνατε «λάθος». Ορισμένες φορές, χρειάζεται να υποσχεθείτε απλά στον εαυτό σας ότι θα τα πάτε καλύτερα την επόμενη φορά. Και μόνο αυτό.

11. Ξυπνάτε πολύ αργά κάθε πρωί

Αν και δεν χρειάζεται να πετάγεστε αμέσως μόλις βγαίνει ο ήλιος, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα που συνοδεύουν το πρωινό ξύπνημα. Και έχει να κάνει με τα οφέλη του ήλιου στην υγεία και στη διάθεσή μας. Αν ξυπνάτε νωρίτερα επίσης, θα έχετε χρόνο να χαλαρώσετε λίγο πριν τη δουλειά και νιώθετε λιγότερο στρεσαρισμένοι.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα