11 τρόποι περιποίησης για τα μάτια σας μόνο

11 τρόποι περιποίησης για τα μάτια σας μόνο

Τίποτα δεν είναι πολυτιμότερο απ’ τα μάτια μας, λέμε. Όταν κάτι είναι πολύτιμο για εμάς, η έκφραση “το προσέχω σαν τα μάτια μου” είναι η καταλληλότερη που μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα της σπουδαιότητος.

Τα μάτια μας κουράζονται καθημερινά από το τεχνητό φως, την έντονη ηλιοφάνεια, τους ρύπους της ατμόσφαιρας, από τις ακτινοβολίες των κινητών και των υπολογιστών. Η κακή ή ελλειπής  διατροφή καθώς και η κακή ποιότητα ύπνου είναι επίσης μεγάλοι παράγοντες κακομεταχείρισης των ματιών μας τα οποία αντιδρούν με πονοκεφάλους, υπεραιμία ή άλλες παθήσεις.

Ακολουθούν έντεκα τρόποι που μπορείτε να περιποιηθείτε τα μάτια σας… σαν τα μάτια σας!

1. Πλύσεις με χαμομήλι

Το χαμομήλι περιέχει συστατικά τα οποία χαλαρώνουν και ηρεμούν τα νεύρα μας. Είναι επίσης γνωστό για τις αντισηπτικές του ιδιότητες. Μπορείτε να βράσετε ένα κουταλάκι αποξηραμένο χαμομήλι σε αποσταγμένο νερό και να σουρώσετε πολύ καλά. Το αφήνετε να κρυώσει και με ένα σταγονόμετρο ρίχνετε το χαμομήλι μέσα στα μάτια. Θα ξεκουράσει τα οπτικά νεύρα και θα καθαρίσει τα μάτια από σκόνες και υπολείμματα μακιγιάζ.

2. Πλύσεις με φύλλα πλάτανου

Και τα φύλλα πλάτανου έχουν επίσης πολύ καλά αποτελέσματα στον καθαρισμό και τη ξεκούραση των ματιών. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Βράζουμε τα φύλλα του πλάτανου σε καθαρό, αποσταγμένο νερό και κάνουμε πλύσεις τον ματιών μας με το αφέψημά του.

3. Πλύσεις και κομπρέσες με πεντάνευρο

Το πεντάνευρο είναι ένα ακόμα βότανο που μπορεί να ξεκουράσει τα μάτια μας. Πλύσεις με αφέψημα από πεντάνευρο ξεκουράζουν τα μάτια. Επίσης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε εναποθέτοντάς το με κομπρέσες πάνω από τα φλογισμένα μάτια σας. Είναι πολύ αποτελεσματικό ακόμα και σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας.

4. Τσάι από δεντρολίβανο

Υιοθετήστε τη συνήθεια να πίνετε τσάι από δεντρολίβανο τρεις φορές την ημέρα. Οι ιδιότητές του ενδυναμώνουν την όραση η οποία έχει εξασθενήσει με τον καιρό.

5. Μαρούλι, καρότα και ηλιόσπορος

Τρεις διατροφικοί φίλοι της όρασης, το μαρούλι, το καρότο και ο ηλιόσπορος, προμηθεύουν τα μάτια μας με στοιχεία πολύ χρήσιμα για την υγεία τους.

6. Αποφυγή του καφέ

Προϊόντα με καφεΐνη δημιουργούν έντονη κυκλοφορία του αίματος και άρα πίεση των αιμοφόρων αγγείων και των ματιών. Η χρήση πολλών καφέδων  την ημέρα δημιουργούν τη λεγόμενη υπεραιμία η οποία ταλαιπωρεί τους οπτικούς ιστούς.

7. Αποφυγή του αλκοόλ

Κυρίως τις βραδυνές ώρες. Ο λόγος είναι και πάλι η υπεραιμία η οποία φορτίζει τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών και τα κουράζει ανεπανόρθωτα.

8. Αποφυγή του καπνίσματος

Ο καπνός καταστρέφει και τα μάτια. Επίσης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε ν’ αποφεύγονται περιβάλλοντα τα οποία είναι επιβαρυμένα με ρύπους τσιγάρων. Εάν δε μπορείτε ν’ αποφύγετε τέτοια μέρη, να έχετε μαζί σας ένα απλό κολλύριο πλύσης  και να προτιμάτε συχνά τις πλύσεις με τα βότανα που αναφέρθηκαν

9. Αποφυγή άλατος

Κυρίως τις βραδινές ώρες. Και το αλάτι δημιουργεί πίεση του αίματος. Εκτός από αυτό, το αλάτι κάνει και κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα πολλές φορές να σχηματίζονται οι λεγόμενες “σακούλες” γύρω από τα μάτια.

10. Να κλαίτε συχνά

Είτε επειδή κάτι σας συγκίνησε, είτε επειδή κάτι σας στενοχώρησε, είτε γιατί κάτι σας έκανε να σκάσετε στα γέλια, αφήστε τα δάκρυά σας να κυλήσουν ελεύθερα και να πάρουν μαζί τους όλα όσα σας κρύβουν την όραση.

11. Να κοιμάστε καλά

Ο καλός ύπνος, ξεκουράζει και αναζωογονεί τα μάτια σας. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και το δικαίωμα να απολαύσει αυτή την τόσο θαυμαστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι ιδανικό να μη βάλετε η κρεβατοκάμαρά σας από ηλεκτρομαγνητικά κύματα, από αναμμένες οθόνες και από ήχους που διαταράσσουν τον ύπνο. Κάντε δώρο στον εαυτό σας μία μάσκα ματιών. Σε λίγες μόνο μέρες θα δείτε την εκπληκτική διαφορά στη διάθεσή σας η οποία θα ακτινοβολεί από τα μάτια σας.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα