12 κορυφαίες δωρεάν εκπαιδευτικές ιστοσελίδες

12 κορυφαίες δωρεάν εκπαιδευτικές ιστοσελίδες

Η μεγαλύτερη επανάσταση στο χώρο της σύγχρονης εκπαίδευσης, το e-learning και η δια βίου διαδικτυακή μάθηση, έγινε για εμάς, για όλους! Γι’ αυτό δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη, αφού τα πλεονεκτήματα είναι πολυάριθμα και η ποικιλία τεράστια.

Μπορείτε να επιλέξετε όποιο μάθημα θέλετε και να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα: από μαθήματα κβαντικής φυσικής, ιστορίας μέχρι σκάκι, κιθάρα, πιάνο, φωτογραφία και όποια ξένη γλώσσα μπορείτε να φανταστείτε.  Και αυτό, φυσικά, από τον καναπέ του σπιτιού σας ή την καφετέρια της γειτονιάς σας· σε όποια γωνιά του κόσμου κι αν βρίσκεστε, αν έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο, έχετε και πρόσβαση στη γνώση και μάλιστα στη δωρεάν γνώση!

Αφήστε λοιπόν το άσκοπο χάζεμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα διάφορα βιντεάκια και ανακαλύψτε έναν τεράστιο κόσμο νέας γνώσης με πληθώρα επιλογών και δυνατοτήτων. Οι πιο διαδεδομένες και πλούσιες σε υλικό εκπαιδευτικές ιστοσελίδες είναι:

 • Coursera: Εκατοντάδες μαθήματα από όλα τα πεδία. Κάθε μάθημα διδάσκεται από πιστοποιημένους, κορυφαίους διδάσκοντες από τα καλύτερα πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα του κόσμου. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν βιντεοσκοπημένες διαλέξεις, εργασίες και forums. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση ενός μαθήματος, λαμβάνετε πιστοποιητικό.
 • Open Culture: Το open Culture είναι ένα πραγματικά πρωτοποριακό site, καθώς αποτελεί στην ουσία την πύλη για την εύρεση των καλύτερων εκπαιδευτικών μέσων σε όλο το διαδίκτυο. Βρίσκει για εμάς δωρεάν μαθήματα, ταινίες, audio books και ιστοσελίδες για εκμάθηση ξένων γλωσσών. Η πρωτοβουλία ανήκει σε 10 διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίου με κύριο διαχειριστή τον αντιπρύτανη του Stanford, Dan Colman. Τα links που περιλαμβάνει εμπλουτίζονται συνεχώς.
 • Open YALE Courses: Εδώ το πανεπιστήμιο του Yale παρέχει δωρεάν και ανοιχτή πρόσβαση σε μια επιλογή εισαγωγικών μαθημάτων από διακεκριμένους καθηγητές και διδακτορικούς του πανεπιστημίου. Ο σκοπός του προγράμματος είναι η επέκταση της ισότιμης πρόσβασης σε εκπαιδευτικό υλικό πολλών επιστημονικών και πολιτισμικών πεδίων.
 • Duolingo: Αποτελεί πλέον τον πιο δημοφιλή τρόπο εκμάθησης ξένων γλωσσών στον κόσμο. Έχει την επιλογή δωρεάν ή προπληρωμένης πρόσβασης. Με τη μορφή μαθημάτων και διασκεδαστικών ασκήσεων, οπού οι χρήστες μαζεύουν πόντους, περιλαμβάνει μια τεράστια γκάμα γλωσσών, από τις πιο γνωστές και συνηθισμένες μέχρι τις πιο σπάνιες.
 • TED: Στην ουσία πρόκειται για μια ΜΚΟ, που διοργανώνει πλέον συνέδρια σε όλο τον κόσμο σε όποιους τομείς μπορείτε να φανταστείτε και φιλοξενεί ομιλητές που προσφέρουν μια ξεχωριστή έμπνευση στους ακροατές τους. Τα βίντεό τους απευθύνονται στο ευρύ κοινό και σκοπός τους είναι η μετάδοση και εξάπλωση ιδεών που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.
 • MIT Open CourseWare: Πρόκειται για πρωτοβουλία του πανεπιστημίου του ΜΙΤ να προσφέρει δωρεάν και σε όλους το εκπαιδευτικό υλικό από όλα τα προπτυχιακά και κάποια μεταπτυχιακά μαθήματα του. Δεν χρειάζεται εγγραφή και δεν λειτουργεί με ημερομηνίες έναρξης ή λήξης, αλλά με τον δικό σας ρυθμό.
 • Alison: Θεωρείται η μεγαλύτερη πλατφόρμα διαδικτυακών μαθημάτων, τα οποία παρέχονται από τους πιο επιτυχημένους ειδικούς πολυεθνικών εταιριών, όπως η Microsoft, Google, αλλά και από πανεπιστήμια όπως το Cambridge . Το κύριο αντικείμενό της είναι να παρέχει σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο την ευκαιρία να αποκτήσει βασική εκπαίδευση και εργασιακές δεξιότητες. Για’ αυτό, κυρίως προσανατολίζεται σε οτιδήποτε αφορά στον εργασιακό τομέα και στις αντίστοιχες δεξιότητες που απατούνται.
 • Chessacademy: Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα για όποιον θέλει να μάθει να παίζει σκάκι. Έχει έναν τεράστιο αριθμό ασκήσεων και μπορεί κανείς να ξεκινήσει ως αρχάριος και να φτάσει να παίζει σε τουρνουά με άλλους παίκτες.
 • JustinGuitar: Για όσους ήθελαν πάντα να ασχοληθούν με την κιθάρα, αλλά είτε δεν προλάβαιναν, είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για μαθήματα, αυτή είναι η κατάλληλη ιστοσελίδα. Πλέον περιλαμβάνει πάνω από 1000 μαθήματα μουσικών κομματιών, αλλά διαθέτει και τη βασική θεωρία για όσους δεν γνωρίζουν.

Ελληνικά

 • Mathesis: Ελληνική πρωτοβουλία με μια αξιόλογη πλατφόρμα μαθημάτων από πανεπιστημιακούς, που συνεχώς εξελίσσεται. Ιδρύθηκε το 2015 ως τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Χρειάζεται να εγγραφείτε στα μαθήματα, η θεματική των οποίων ποικίλλει από παγκόσμια ιστορία μέχρι εισαγωγή στην κβαντική φυσική.
 • opencourses: Η ιστοσελίδα αυτή περιέχει μια πληθώρα ακαδημαϊκών μαθημάτων από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Έτσι, επιλέγετε ανάλογα με το ενδιαφέρον σας και παρακολουθείτε την ύλη των μαθημάτων χωρίς την πίεση χρόνου.
 • Coursity: Η πλατφόρμα αυτή προσφέρει σεμινάρια με τη μορφή βιντεοσκοπημένων διαλέξεων, ασκήσεων και εργασιών και παρέχει πιστοποιητικά μετά την επιτυχή παρακολούθησή τους από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του κάθε Πανεπιστημίου. Αυτά τα σεμινάρια διδάσκονται από εγκεκριμένους ακαδημαϊκούς και ακολουθείται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα