Αυτοί είναι οι 12 κύριοι μεσημβρινοί του σώματος

12 mesimvrinoi

Το ενεργειακό σώμα

Το τσι (qi) θεωρείται η βασική δύναμη κάθε οργανισμού. Είναι πάντα παρόν στο σώμα μας, αλλά η ευαίσθητη ισορροπία και ρευστότητά του είναι και απαραίτητη για την ανάπτυξη, την ανάρρωση και τη γενική υγεία.
Η εξισορρόπηση του τσι δεν σημαίνει μόνο την ισότιμη κατανομή ενέργειας σε όλο το σώμα, αλλά επίσης την επίτευξη ισορροπίας της ενέργειας του yin και του yang. Αυτά τα δύο είδη ενέργειας είναι τόσο συμπληρωματικά όσο και αλληλένδετα. Κάθε σωματική λειτουργία χρησιμοποιεί και τις δύο ενέργειες ταυτόχρονα.

Οι μεσημβρινοί

Οι μεσημβρινοί είναι κανάλια που κατευθύνουν τη ροή ενέργειας μέσα από συγκεκριμένα μονοπάτια του σώματος, όπως το κυκλοφορικό σύστημα μεταφέρει το αίμα. Την κάθε πλευρά του σώματος την διατρέχουν έξι μεσημβρινοί – τρία yin και τρία yan. Κάθε μεσημβρινός επικοινωνεί με ένα συγκεκριμένο όργανο, αλλά περιλαμβάνει και την ευρύτερη λειτουργία αυτού του οργάνου, όπως επίσης και άλλα όργανα γύρω από αυτό. Για παράδειγμα, ο μεσημβρινός των νεφρών είναι υπεύθυνος για την υγεία του ουροποιητικού, αλλά επίσης πιστεύεται ότι ασχολείται και με τη σεξουαλική ενέργεια και επηρεάζει την αναπαραγωγική διαδικασία.

Το σύστημα των μεσημβρινών

Οι μεσημβρινοί συνδέουν όλα τα κύρια συστήματα οργάνων. Κάθε μεσημβρινός παίζει έναν συγκεκριμένο και κρίσιμο ρόλο στην υγεία ολόκληρου του σώματος. Αν η ενέργεια που ρέει κατά μήκος ενός μεσημβρινού δεν είναι ισορροπημένη με κάποιο τρόπο, το σύστημα που πυροδοτεί βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι 12 κύριοι μεσημβρινοί του σώματος

1.Πνεύμονες

Λειτουργία: Ρυθμίζει την αναπνοή και την πρόσληψη ενέργειας
Συμπτώματα ανισορροπίας: Ιικές και βακτηριακές λοιμώξεις, υπερβολική εφίδρωση, φλεγμονή στα ανώτερα σημεία του σώματος, προβλήματα με τα όργανα της αναπνοής (μύτη) και δερματικές παθήσεις.
Στοιχείο: Μέταλλο

2.Παχύ έντερο

Λειτουργία: Απομακρύνει και επεξεργάζεται νερό από την τροφή πριν την απομακρύνει από το σώμα.
Συμπτώματα ανισορροπίας: Κοιλιακός πόνος και, σε συναισθηματικό επίπεδο, δυσκολία να προχωρήσουμε στη ζωή μας.
Στοιχείο: Μέταλλο

3. Στομάχι

Λειτουργία: Πέπτει και δημιουργεί ενέργεια από την τροφή και κατανέμει αυτή την ενέργεια στο σπλήνα και στο έντερο.
Συμπτώματα ανισορροπίας: Αισθήματα ανησυχίας και νευρικότητας και έλλειψη αποδοχής.
Στοιχείο: Γη

4. Σπλήνας

Λειτουργία: Κατανέμει θρεπτικά στοιχεία σε όλο τον οργανισμό, διατηρεί τον μυϊκό τόνο και ρυθμίζει τη ροή του αίματος.
Συμπτώματα ανισορροπίας: Διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, έλλειψη όρεξης, πρόπτωση εσωτερικών οργάνων, αδύναμοι μυς, γενική κόπωση, «ομίχλη» του εγκεφάλου και αφηρημάδα.
Στοιχείο: Γη

5. Καρδιά

Λειτουργία: Στέλνει το αίμα σε όλα τα όργανα του σώματος.
Συμπτώματα ανισορροπίας: Στηθάγχη, τρέμουλο, λαχάνιασμα, ζάλη, έξαψη, κρύος ιδρώτας, ευερεθιστότητα και αϋπνία. Όταν αυτός ο μεσημβρινός είναι υγιής διατηρεί τη χαρά και τη χαρά στη ζωή μας, ενώ η ανισορροπία οδηγεί σε ψυχολογικά προβλήματα, όπως άγχος, κατάθλιψη και διπολική διαταραχή.
Στοιχείο: Φωτιά

6. Λεπτό έντερο

Λειτουργία: Κατανέμει θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα.
Συμπτώματα ανισορροπίας: Κακή κυκλοφορία, αδύναμα πόδια, αίσθηση κρύου, πρησμένοι λεμφαδένες, δύσκαμπτοι ώμοι, ακμή, νευρόπονος, κακή πεπτική υγεία και στομαχικό πρήξιμο.
Στοιχείο: Φωτιά

7. Ουροδόχος κύστη

Λειτουργία: «Ξεφορτώνεται τα υγρά που δεν χρειάζεται το σώμα.
Συμπτώματα ανισορροπίας: Δυσκαμψία στο λαιμό και στους ώμους, πονοκέφαλο, πόνο στη μέση και λοιμώξεις του ουροποιητικού. Συναισθηματικά, η ανισορροπία στην ενέργεια της ουροδόχου προκαλεί συναισθήματα θυμού και μια ανικανότητα έκφρασης συναισθημάτων.
Στοιχείο: Νερό

8. Νεφροί

Λειτουργία: Αποθηκεύει σεξουαλική ενέργεια, ρυθμίζει το αναπαραγωγικό σύστημα και παράγει αίμα και μυελό των οστών.
Συμπτώματα ανισορροπίας: Λοιμώξεις του ουροποιητικού και των γεννητικών οργάνων, πόνος στη μέση, άσθμα και εμβοή. Σε συναισθηματικό επίπεδο, ο μεσημβρινός των νεφρών ελέγχει την βούληση για δύναμη, την αποφασιστικότητα και την ικανότητα αντιμετώπισης των δυσκολιών.
Στοιχείο: Νερό

9. Περικάρδιο

Λειτουργία: Το περικάρδιο είναι η περιοχή που βρίσκεται γύρω από την καρδιά και προστατεύει, λιπαίνει και αφαιρεί την παραπάνω ενέργεια από την καρδιά. Είναι σημαντικό, επειδή διασκορπίζει την ενέργεια σε όλο το σώμα προστατεύοντας την καρδιά.
Συμπτώματα ανισορροπίας: Καρδιοπάθειες, στηθάγχη, στομαχόπονος, όπως επίσης και δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων, κατάθλιψη, φοβίες και
Στοιχείο: Φωτιά

10. Τριπλός θερμαστής

Λειτουργία: Ο τρίτος θερμαστής ελέγχει το σώμα ως όλο. Αντί να είναι υπεύθυνο για ένα συγκεκριμένο όργανο, ελέγχει το μεταβολισμό και ρυθμίζει τη ζέστη, την υγρασία και τη θερμοκρασία του σώματος.
Συμπτώματα ανισορροπίας: Μια ευρεία ομάδα παθήσεων – αφού ο τριπλός θερμαστής είναι υπεύθυνος για όλο το σώμα. Το οποιοδήποτε πρόβλημα με τα όργανα του σώματος συνδέεται με κάποιο τρόπο με ανισορροπία στον μεσημβρινό του τριπλού θερμαστή.
Στοιχείο: Φωτιά

11. Χοληδόχος κύστη

Λειτουργία: Αποθηκεύει και απομακρύνει τα χολή που παράγεται από το ήπαρ.
Συμπτώματα ανισορροπίας: Πρήξιμο, πόνο στο ήπαρ και κίτρινο αποχρωματισμό της γλώσσας, του δέρματος ή των ούρων.
Στοιχείο: Ξύλο

12. Ήπαρ

Λειτουργία: Κατανέμει την ενέργεια, ρυθμίζει την περίοδο και το θηλυκό αναπαραγωγικό σύστημα και διατηρεί την ευελιξία στους τένοντες και στις αρθρώσεις.
Συμπτώματα ανισορροπίας: Διαταράξεις έμμηνου ρύσεως, ξηρό δέρμα και μάτια, θολή όραση, δύσκαμπτες αρθρώσεις, πονοκέφαλοι, ίλιγγος και ίκτερος. Σε συναισθηματικό επίπεδο, η ανισορροπία στην ενέργεια αυτού του μεσημβρινού προκαλεί θυμό, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη και έλλειψη ελέγχου και συναισθηματικής ευελιξίας.
Στοιχείο: Ξύλο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα