13 ψυχολογικά tricks που λειτουργούν σε όλους

13 ψυχολογικά tricks που λειτουργούν σε όλους

Κάθε άνθρωπος είναι ένα μοναδικό σύμπαν, αλλά οι ψυχολόγοι που μπορούν να διακρίνουν εύκολα τις λεπτομέρειες συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέα συμπεριφορικά μοτίβα, τα οποία πιστεύεται ότι πηγάζουν από την παιδική ηλικία και μπορούν να εμφανιστούν σε όλους μας.

Αποφασίσαμε να μοιραστούμε εδώ ορισμένα χρήσιμα ψυχολογικά tricks. Πιθανότατα να επηρεάσουν θετικά τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες και να κάνουν ευκολότερη τη ζωή σας με διάφορους τρόπους.

 • Για να δείτε αν αρέσετε σε κάποιον/α, επιλέξτε μια λέξη και κάθε φορά που χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη ή συνώνυμες λέξεις/ φράσεις, γνέψτε καταφατικά και χαμογελάστε. Αν του/της αρέσετε, θα παρατηρήσετε ότι θα αρχίζει να χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη συνέχεια.
 • Θέλετε οι άνθρωποι να λαμβάνουν σοβαρά αυτά που τους λέτε; Κάθε φορά που θα τους λέτε κάτι, αναφέρετε ότι ο πατέρας σας είναι εκείνος που σας το έμαθε. Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν και να πείθονται περισσότερο από τις συμβουλές των γονιών.
 • Γίνετε οι πρωταθλητές του «Πέτρα, μολύβι, ψαλίδι, χαρτί»! Για να κερδίζετε συνέχεια σε αυτό το παιχνίδι, αμέσως πριν ξεκινήσετε, κάντε στον αντίπαλό σας μια άσχετη ερώτηση. Τις περισσότερες φορές, ο φίλος σας θα μπερδεύεται και θα δίνει συνέχεια το «ψαλίδι».
 • Αν θέλετε οι άνθρωποι να συμφωνούν μαζί σας, απλά γνέψτε και διατηρήστε οπτική επαφή, ενώ μιλάτε. Το «νεύμα» σημαίνει πως ό,τι λέτε, ισχύει. Επιπλέον, όσον αφορά στα συνηθισμένα κοινωνικά συμπεριφορικά μοτίβα, οι άνθρωποι επίσης τείνουν να απαντούν με νεύμα.
 • Έχετε ποτέ ευχηθεί να μην ήταν τόσο συνωστισμένο το μετρό κάθε πρωί; Στα γεμάτα κόσμο μέρη, κοιτάξτε ακριβώς ίσια μπροστά σας, στην κατεύθυνση που έχετε πάρει. Θα εκπλαγείτε όταν θα παρατηρήσετε ότι το πλήθος θα σας ανοίξει κυριολεκτικά δρόμο. Αυτό το κόλπο εξηγείται πολύ εύκολα: στα συνωστισμένα μέρη τείνουμε να κοιτάμε τους άλλους ανθρώπους στα μάτια, ώστε να καταλάβουμε προς ποια κατεύθυνση πορεύονται. Παίρνουμε τον αντίθετο δρόμο, ώστε να μην πέσουμε πάνω στον άλλο.
 • Αν σας έχει κολλήσει ένα συγκεκριμένο τραγούδι και θα θέλατε πολύ να το ξεχάσετε, προσπαθήστε να σκεφτείτε το τέλος από κάποιο άλλο τραγούδι. Σύμφωνα με το φαινόμενο Zeigarnik, ο εγκέφαλός μας τείνει να θυμάται όσα έχει αφήσει μισοτελειωμένα. Οπότε αν σκεφτείτε το τέλος ενός άλλου κομματιού, θα καταφέρετε να βγάλετε από το μυαλό σας το ενοχλητικό.
 • Θέλετε τα παιδιά σας να τρώνε μπρόκολο; Ρωτήστε τα αν θέλουν δύο ή πέντε κομμάτια μπρόκολου, αντί να τα ρωτάτε αν θέλουν μπρόκολο. Με αυτό τον τρόπο, έχετε αποφασίσει εσείς γι’ αυτά, αλλά εκείνα νιώθουν σαν να έχουν αποφασίσει εκείνα από μόνα τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το παλιό κόλπο σε διαφορετικές καταστάσεις.
 • Αν νιώθετε ότι κάποιος σας παρακολουθεί, απλά χασμουρηθείτε και κοιτάξτε γύρω σας. Αν υπάρχει κάποιος που σας παρακολουθεί, τότε κι εκείνος θα χασμουρηθεί, αφού είναι γνωστό ότι το χασμουρητό είναι μεταδοτικό.
 • Ο φίλος σας είναι πιθανότερο να σας βοηθήσει να κουβαλήσετε κάτι, όπως ένα κουτί με πράγματα, αν συνεχίζετε να μιλάτε, ενώ του δίνετε το κουτί. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν θα προσέξουν καν ότι τους δίνετε να κρατήσουν κάτι και απλά θα το κρατήσουν. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο παρατηρητικοί και ίσως δεν λειτουργήσει.
 • Αν ξέρετε ότι πρόκειται να κάνετε χειραψία με κάποιον, βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι ζεστά. Τα ζεστά χέρια ενισχύουν τη φιλική ατμόσφαιρα, ενώ τα κρύα χέρια πυροδοτούν το αντίθετο αποτέλεσμα.
 • Πάρτε ό,τι έχετε μόλις ακούσει από το φίλο σας, παραφράστε το και επαναλάβετέ το. Το άτομο που σας μιλά, θα λάβει υποσυνείδητα την αίσθηση ότι είστε ένας πραγματικά καλός ακροατής. Απλά μην το παρακάνετε με την παράφραση.
 • Αν θέλετε κάποιος να σας βοηθήσει, ξεκινήστε με τη φράση «Χρειάζομαι τη βοήθειά σου…». Οι άνθρωποι μισούν να νιώθουν τύψεις και γι’ αυτό δεν θα μπορέσουν να αρνηθούν ένα χέρι βοηθείας.
 • Αν πιστεύετε ότι κάποιος δεν σας συμπαθεί, ρωτήστε αν μπορείτε να δανειστείτε το μολύβι ή το στυλό του. Από τη μία πλευρά, οι άνθρωποι τείνουν να μη βοηθούν εκείνους που δεν συμπαθούν, αλλά από την άλλη πλευρά, είναι μια τόσο μικρή χάρη που είναι πιθανό να μην μπορεί να σας πει όχι. Στο τέλος, θα σας γνωρίσει λίγο καλύτερα και θα καταλάβει ότι έκανε λάθος που σας αντιπαθούσε.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα