14 Αγιουρβεδικές Συμβουλές για να βελτιώσoυμε τη λειτουργία της πέψης μας

14 Αγιουρβεδικές Συμβουλές για να βελτιώσoυμε τη λειτουργία της πέψης μας

Η Αγιουρβέδα βασίζεται στην Αρχαία Ινδική Ιατρική Γνώση. Σε αντίθεση με τη δυτική ιατρική, δεν επικεντρώνεται μόνο σε αυτά που τρώτε αλλά και στο πότε να φάτε και πώς να φάτε. Εάν θέλετε να είστε σε άριστη κατάσταση, φυσικά και πνευματικά, τότε η Αγιουρβέδα σας προτείνει τα παρακάτω.

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικές Αγιουρβεδικές συμβουλές, που θα βελτιώσουν την πέψη σας.

1) Η Αγιουρβέδα προτείνει να τρώτε το φαγητό σας το μεσημέρι όταν η πεπτική ικανότητα βρίσκεται στο μέγιστο. Το φαγητό τη νύχτα δεν συνιστάται. Θα πρέπει να παίρνετε ένα αρκετά μεγάλο πρωινό για να σας «κρατάει» μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Το μεσημεριανό γεύμα θα πρέπει να είναι το κύριο ημερήσιο γεύμα σας.

2) Φάτε μόνο όταν το σώμα σας το απαιτεί. Το στομάχι σας όπως και η κύστη σας θα πρέπει να είναι άδεια πριν φάτε το γεύμα σας.

3) Φάτε μη επεξεργασμένο χορτοφαγικό φαγητό και αν το επιθυμείτε, συμπεριλάβετε μόνο 10% κρέατος στη διατροφή σας.

4) Πίνετε νερό πριν τα γεύματά σας. Το νερό βοηθά στη ρύθμιση της όξινης στιβάδας του στομάχου.

5) Αντί να τρώτε σνακ μεταξύ των γευμάτων, πιείτε νερό.

6) Μην πίνετε κρύα ποτά κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

7) Μην τρώτε γρήγορα το φαγητό σας. Να τρώτε χαλαρά και αργά.

8) Έχετε ό,τι χρειάζεστε, διαθέσιμο και κοντά σας, πριν αρχίσετε να τρώτε το γεύμα σας.

9) Έχετε ένα τελετουργικό πριν από το γεύμα. Αυτό, στην πραγματικότητα αυξάνει την πέψη.

Διαβάστε επίσης: Αγιουρβεδικός συνδυασμός για τσάι

10) Προσπαθήστε να εστιάσετε στην ποιότητα του φαγητού που τρώτε. Τρώτε αργά, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά από το γεύμα σας.

11) Μην μιλάτε ή παρακολουθείτε τηλεόραση ενώ τρώτε το φαγητό σας. Η εστίασή σας πρέπει να είναι στην ολοκλήρωση του φαγητού σας.

12) Πάντα να προσπαθείτε να ολοκληρώνετε το γεύμα σας. Μη χάνετε από την ποσότητα του φαγητού που έχετε βάλει. Αντί να αφήνετε φαγητό στο πιάτο σας, είναι καλύτερα να βάζετε μικρές ποσότητες φαγητού στην αρχή και αργότερα να βάζετε μεγαλύτερες.

13) Μαγειρέψτε το φαγητό σας με έναν ισορροπημένο τρόπο. Το υπερβολικά ψημένο ή το μη ψημένο φαγητό είναι κακό για την πέψη σας.

14) Αποφύγετε το βαρύ φαγητό τη νύχτα. Τα βαριά τρόφιμα είναι δύσκολο να αφομοιωθούν και έτσι, είναι καλύτερα όταν τρώγονται την ημέρα. Επίσης, προσπαθήστε να ενσωματώσετε και τις έξι γεύσεις στο γεύμα σας.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές στην καθημερινή σας ρουτίνα και θα δημιουργήσετε μια νέα σχέση αγάπης με το φαγητό. Η πέψη σας θα βελτιωθεί σημαντικά και θα ζήσετε μια πιο υγιεινή ζωή.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα