Δεσμεύσεις ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα τρία χρόνια στο Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας ανακοινώθηκαν από τους δωρητές, στη Λυών της Γαλλίας, στο έκτο συνέδριο ανασυγκρότησης του Παγκόσμιου Ταμείου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που συγκεντρώθηκε ποτέ για μια πολυμερή οργάνωση υγείας.
Τα κεφάλαια θα βοηθήσουν στην αποτροπή 234 εκατομμυρίων μολύνσεων και θα σώσουν 16 εκατομμύρια ζωές έως το 2030, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο.
Το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας είναι ένας διεθνής οργανισμός χρηματοδότησης και εταιρικής σχέσης που ξεκίνησε επίσημα το 2002, για την καταπολέμηση αυτών των καταστροφικών ασθενειών. Οι προσπάθειές του έχουν σώσει μέχρι σήμερα 32 εκατομμύρια ζωές .
Μιλώντας στη διάσκεψη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν κάλεσε τους ηγέτες και τους ιδιώτες δωρητές, να συνεργαστούν για να επιτύχουν τον στόχο των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
“Δεν θα αφήσω κανέναν να βγει από αυτό το δωμάτιο ούτε να φύγει από τη Λυών μέχρι να συμπληρωθούν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια”, είπε χαμογελώντας.
“Και έτσι, αργότερα, θα τα έχουμε”.
Διαβάστε επίσης: Πώς ένας 13χρονος έγινε η αλλαγή που ήθελε να δει στον κόσμο
Ο Macron διέθεσε περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο Παγκόσμιο Ταμείο, ποσό που αντιπροσωπεύει μια αύξηση 20% από την τελευταία συνεισφορά της Γαλλίας. Η Γαλλία δεν ήταν ο μόνος δωρητής που ενίσχυσε και αύξησε τη δέσμευσή της.
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Joseph Muscat, ανακοίνωσε δέσμευση ύψους μόλις 331.000 δολαρίων, η οποία ήταν η πρώτη δέσμευση της χώρας στην οργάνωση.
Η ανακοίνωση αυτή ήταν αποτέλεσμα της εκστρατείας του Παγκόσμιου Πολίτη, η οποία κάλεσε τον Μασκάτ να δεσμεύσει στο Παγκόσμιο Ταμείο.
“Φέτος, υποσχεθήκαμε στους επτάχρονους του κόσμου ότι θα τερματίσουμε το AIDS, την φυματίωση και την ελονοσία μέχρι το 2030 – τη στιγμή που θα γίνουν ενήλικες”, δήλωσε ο Peter Sands. “Η σημερινή αξιοσημείωτη επίδειξη της παγκόσμιας αλληλεγγύης δείχνει ότι ο κόσμος δεσμεύεται να τηρήσει αυτή την υπόσχεση, δουλεύοντας δυνατά, ταχύτερα και μαζί”.
Τον επόμενο μήνα, οι ηγέτες του κόσμου θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ακόμη περισσότερα για την παγκόσμια υγεία στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, στο Αμπού Ντάμπι ενώ τον Ιούνιο του 2020, το Λονδίνο θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη αναπλήρωσης για τη Συμμαχία Εμβολίων.
Και οι δύο πρωτοβουλίες εργάζονται για την παροχή πρόσβασης σε βασικά εμβόλια σε ευάλωτους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο και είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη καλής υγείας και ευημερίας για όλους.
Το είδαμε στo globalcitizen
Photo: Global Fund facebook