14 λόγοι για τους οποίους νιώθετε συχνά πολύ πεινασμένοι

14 λόγοι για τους οποίους νιώθετε συχνά πολύ πεινασμένοι

Η πείνα είναι το φυσικό σύνθημα του σώματός σας ότι χρειάζεται περισσότερη τροφή.

Όταν είστε πεινασμένοι, το στομάχι σας μπορεί να “γουργουρίζει” και να το αισθάνεται άδειο ή να έχετε πονοκέφαλο, να αισθάνεσθε ευερέθιστος ή να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να κρατηθούν αρκετές ώρες μεταξύ των γευμάτων πριν αισθανθούν και πάλι πεινασμένοι αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους.

Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις γι’ αυτό, συμπεριλαμβανομένης μιας δίαιτας που δεν έχει πρωτεΐνες, λίπος ή ίνες, καθώς και υπερβολική πίεση ή αφυδάτωση.

Αυτό το άρθρο εξετάζει 14 λόγους για τους οποίους, μπορεί κανείς να αισθάνεται υπερβολική πείνα

1. Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

Η κατανάλωση αρκετών πρωτεϊνών είναι σημαντική για τον έλεγχο της όρεξης. Η πρωτεΐνη έχει την ιδιότητα να μειώνει την πείνα και μπορεί να σας βοηθήσει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυξάνει την παραγωγή ορμονών που προκαλούν πληρότητα και μειώνει τα επίπεδα των ορμονών που διεγείρουν την πείνα.

2. Δεν κοιμάστε αρκετά

Ο επαρκής ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία σας. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού σας συστήματος και το να κοιμάστε αρκετά, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Επιπλέον, ο ύπνος είναι ένας παράγοντας ελέγχου της όρεξης, καθώς βοηθά στη ρύθμιση της γκρελίνης, της ορμόνης που προάγει την όρεξη.

3. Τρώτε πάρα πολλούς εξευγενισμένους υδατάνθρακες

Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες έχουν υποστεί επεξεργασία και έχουν απογυμνωθεί από τις ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα τους. Μία από τις πιο δημοφιλείς πηγές ραφιναρισμένων υδατανθράκων είναι το άσπρο αλεύρι, το οποίο βρίσκεται σε πολλές τροφές με βάση το σιτάρι, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά. Τρόφιμα όπως σόδα, καραμέλα και ψημένα προϊόντα, τα οποία παρασκευάζονται με επεξεργασμένα σάκχαρα, θεωρούνται επίσης ως εξευγενισμένοι υδατάνθρακες. Δεδομένου ότι οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες δεν έχουν πλήρεις ίνες, το σώμα τους χωνεύει πολύ γρήγορα. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο μπορεί να πεινάτε συχνά εάν τρώτε πολλούς εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες, καθώς δεν προάγουν σημαντικά, το αίσθημα της πληρότητας.

4. Η δίαιτά σας είναι χαμηλή σε λίπος

Το λίπος παίζει σημαντικό ρόλο για να σας κρατήσει χορτασμένο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον αργό γαστρεντερικό χρόνο διαμετακόμισης, που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να χωνέψετε και παραμένει στο στομάχι σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, η κατανάλωση λίπους μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση διαφόρων ορμονών που προάγουν την πληρότητα.

5. Δεν πίνετε αρκετό νερό

Η σωστή ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική υγεία σας. Η κατανάλωση αρκετού νερού έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προαγωγής της υγείας του εγκεφάλου και της καρδιάς και της βελτιστοποίησης της απόδοσης της άσκησης. Επιπλέον, το νερό προάγει την υγεία του δέρματος και του πεπτικού σας συστήματος. Το νερό επίσης, μειώνει την όρεξη όταν καταναλώνεται πριν από τα γεύματα.

6. Η δίαιτά σας στερείται ινών

Εάν η δίαιτά σας δεν έχει φυτικές ίνες, μπορεί να αισθάνεστε πεινασμένοι συχνά.

Η κατανάλωση πολλών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες βοηθάει να διατηρηθεί η πείνα υπό έλεγχο. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες επιβραδύνουν το ρυθμό εκκένωσης του στομάχου σας και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

7. Τρώτε ενώ είστε αφηρημένοι

Εάν ζείτε σε έναν πολυάσχολο τρόπο ζωής, μπορείτε συχνά να τρώτε ενώ είστε αφηρημένοι. Αν και μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο, η αποσπασματική κατανάλωση μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία σας. Συνδέεται με μεγαλύτερη όρεξη, αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και αύξηση του σωματικού βάρους.

8. Ασκείστε πολύ

Τα άτομα που ασκούνται, συχνά καίουν πολλές θερμίδες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν συμμετέχετε τακτικά σε άσκηση υψηλής έντασης ή συμμετέχετε σε σωματική δραστηριότητα για μακρά διάρκεια, όπως στην περίπτωση μαραθωνίου.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ασκούν τακτική άσκηση σε τακτική βάση τείνουν να έχουν ταχύτερο μεταβολισμό, πράγμα που σημαίνει ότι καίγονται περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας από εκείνους που ασκούν μετριοπαθείς ή ζωντανές συνήθειες ζωής.

9. Πίνετε πολύ αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι γνωστό για τις ερεθιστικές του επιδράσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει τις ορμόνες που μειώνουν την όρεξη, όπως η λεπτίνη, ειδικά όταν καταναλώνεται πριν ή με τα γεύματα. Για τον λόγο αυτό, μπορεί να αισθάνεστε πεινασμένοι συχνά, εάν πίνετε υπερβολικό αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης: Τα συναισθήματά μας επηρεάζουν το φαγητό που τρώμε

10. Πίνετε τις θερμίδες σας

Τα υγρά και στερεά τρόφιμα επηρεάζουν την όρεξή σας με διάφορους τρόπους. Αν καταναλώνετε πολλά υγρά τρόφιμα, όπως κρέμες αντικατάστασης γεύματος και σούπες, μπορεί να πεινάτε πιο γρήγορα από ότι αν είχατε φάει πιο στερεά τρόφιμα. Ένας σημαντικός λόγος για αυτό είναι ότι τα υγρά περνούν από το στομάχι σας πιο γρήγορα από ό,τι κάνουν τα στερεά.

11. Έχετε υπερβολική πίεση

Η υπερβολική πίεση είναι γνωστό ότι αυξάνει την όρεξη. Αυτό οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις της στην αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης , μιας ορμόνης που έχει αποδειχθεί ότι προάγει την πείνα και την επιθυμία για φαγητό. Για το λόγο αυτό, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε πάντα πεινασμένοι εάν αισθάνεστε συχνά άγχος.

12. Λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα

Αρκετά φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την όρεξή σας ως παρενέργεια. Τα πιο κοινά φάρμακα που προκαλούν όρεξη περιλαμβάνουν αντιψυχωτικά, όπως κλοζαπίνη και ολανζαπίνη, καθώς και αντικαταθλιπτικά, σταθεροποιητές της διάθεσης, κορτικοστεροειδή και φάρμακα κατά των επιληπτικών. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα διαβήτη, όπως η ινσουλίνη, οι εκκριταγωγές της ινσουλίνης και τα θειαζολιδινοδιόνια, είναι γνωστό ότι αυξάνουν την πείνα και την όρεξή σας.

13. Τρώτε πολύ γρήγορα

Ο ρυθμός με τον οποίο τρώτε μπορεί να παίξει ρόλο στο πόσο πεινασμένος νιώθετε. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί που τρώνε γρήγορα, έχουν μεγαλύτερη όρεξη και τάση να τρώνε περισσότερο στα γεύματα, σε σύγκριση με αυτούς που τρώνε αργά. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος.

14. Έχετε ιατρικά θέματα

Η συχνή πείνα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα νόσου. Πρώτον, η συχνή πείνα είναι ένα κλασικό σημάδι του διαβήτη. Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και συνήθως συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως υπερβολική δίψα, απώλεια βάρους και κόπωση. Ο υπερθυρεοειδισμός, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερδραστήριο θυρεοειδή, σχετίζεται επίσης με αυξημένη πείνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προκαλεί την υπερβολική παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς, οι οποίες είναι γνωστό ότι προάγουν την όρεξη.

Brianna Elliott, RD

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα