17 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τους κρυστάλλους

17 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τους κρυστάλλους

1. Όλα έχουν να κάνουν με το ρυθμό: Οι κρύσταλλοι είναι επαναλαμβανόμενες συνθέσεις τριών διαστάσεων από άτομα, ιόντα ή μόρια.

2. Σχεδόν κάθε στέρεο υλικό μπορεί να κρυσταλλοποιηθεί – ακόμα και το DNA. Οι χημικοί από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, από το Πανεπιστήμιο του Purdue και το Εθνικό Εργαστήριο του Argonne πρόσφατα δημιούργησαν κρυστάλλους DNA αρκετά μεγάλους για να μπορούμε να τους δούμε με γυμνό μάτι. Αυτό το επίτευγμα θα μπορούσε να έχει εφαρμογές στη νανοηλεκτρονική και στην ανάπτυξη φαρμάκων.

3. Ένα αντικείμενο που δεν είναι κρύσταλλος: τα κρυστάλλινα ποτήρια, όπως και τα αντίστοιχα βάζα που τόσο φοβούνται οι νεόνυμφοι (το ποτήρι συνίσταται από άτομα ή μόρια σε ακατάστατη μορφή και όχι σε τάξη όπως ο γνήσιος κρύσταλλος).

4. Το παλαιότερο γνωστό κομμάτι κρυστάλλου στην επιφάνεια του πλανήτη μας χρονολογείται στα 4.4 δισεκατομμύρια χρόνια και είναι κρύσταλλοι ζιρκόν από το Jack Hills της δυτικής Αυστραλίας.

5.  Το κέντρο της γης κάποτε πιστεύαμε ότι ήταν ένας και μοναδικός κρύσταλλος σιδήρου. Οι γεωλογικές έρευνες τώρα δείχνουν ότι ο εσωτερικός πυρήνας δεν είναι κάτι ενιαίο, αλλά περισσότερο ένα συσσωμάτωμα μικρότερων κρυστάλλων.

6.  Μικροί κρύσταλλοι από πυριτικό άλας, που χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες για να διαμορφωθούν έχουν βρεθεί μέσα σε παγωμένους κομήτες από την άκρη του ηλιακού μας συστήματος. Ισχυρές ηλιακές ακτίνες μπορεί να παρείχαν την απαραίτητη ζέστη.

7.  Στο Chihuahua του Μεξικό ένα ασβεστολιθικό σπήλαιο 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης περιέχει τους μεγαλύτερους κρυστάλλους του κόσμου: σχηματισμοί γυαλιστερού γύψου με διάμετρο 2 μέτρων και μήκος 11 μέτρα, που ζυγίζουν μέχρι και 55 τόνους.

8.  Το 1885, ένας γρανάτης που ζύγιζε σχεδόν 4.5 κιλά ανακαλύφθηκε κάτω από την 35th Street κοντά στο Broadway. Σύμφωνα με τους κατοίκους, ανακαλύφθηκε μάλλον κατά τη διάρκεια κατασκευής μετρό.

9. Η μονάδα μέτρησης των διαμαντιών, το καράτιο, προέρχεται από το ελληνικό κεράτιον, που χρησιμοποιούταν για τη ζύγιση μικρών ποσοτήτων. Ισούται με 200 χιλιοστόγραμμα.

10.  Όταν ο Richard Burton αγόρασε στην Elizabeth Taylor το διαμάντι Taj-Mahal σε σχήμα καρδιάς, λέγεται ότι περηφανεύτηκε, λέγοντας: «Έχει τόσα πολλά καράτια που είναι σαν ένα γογγύλι».

11. Ένα ζωντανό, έντονο ροζ διαμάντι έκανε παγκόσμιο ρεκόρ όταν αγοράστηκε σε μια δημοπρασία για 46 εκατομμύρια δολάρια από έναν Λονδρέζο κοσμηματοπώλη.

12.  Το διαμάντι Κάλιναν είναι το μεγαλύτερο διαμάντι – ή μάλλον ήταν. Ζύγιζε 3.106 καράτια, όταν ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική το 1905, αλλά από τότε έχει κοπεί σε περισσότερους από 100 λίθους.

13.  Οι λίθοι Κάλιναν, αψεγάδιαστοι, είναι τώρα μέρος της Βρετανικής Βασιλείας. Το μεγαλύτερο, 530 καρατίων, βρίσκεται σε ένα από τα Βρετανικά βασιλικά στέμματα.

14. Για εμάς τους υπόλοιπους, υπάρχει το κρυσταλλικό χλωριούχο νάτριο, ή αλλιώς το αλάτι. Και η ζωή μας είναι γεμάτη από αυτό: αν το νερό εξατμιζόταν από τους ωκεανούς του κόσμο, θα έμεναν 4.5 εκατομμύρια κυβικά μίλια αλατιού.

15. Άλλος ένας κρύσταλλος για τους κοινούς θνητούς είναι η ζάχαρη. Καταναλώνουμε περίπου ο καθένας μας 40 κιλά το χρόνο.

16.  Και σαν να μην έφτανε η σύνδεσή της με την παχυσαρκία και τα προβλήματα στα δόντια, νέες έρευνες την συνδέουν πια και με την υπέρταση.

17. Το χιόνι είναι σχεδόν αγνό κρυσταλλοποιημένο νερό, αλλά μέχρι να ακουμπήσει το έδαφος απορροφά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οπότε είναι καλύτερο να μην το καταναλώνουμε.

http://hyper.ahajournals.org/cgi/content/abstract/HYPERTENSIONAHA.110.165456v1

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα