20 Μαΐου 2018: Αρχοντικά της Κηφισιάς ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό

20 Μαΐου 2018: Αρχοντικά της Κηφισιάς ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό

Περίπατο σε ιστορικούς δρόμους της πόλης και επίσκεψη σε μερικά από τα αρχοντικά που βρίσκονται στους δρόμους αυτούς, διοργανώνει ο Δήμος Κηφισιάς, την Κυριακή20 Μαΐου.

Στον περίπατο, που θα ξεκινήσει από την οδό Δηλιγιάννη, τους επισκέπτες θα υποδεχτούν τα “μόνιππα”, οι παραδοσιακές άμαξες που σύρονται από ένα άλογο.

Οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν στην οδό Κοκκινάκη που πήρε το όνομά της από τον Χιώτη κηπουρό Κοκκινάκη. Αυτός ήταν που καλλιέργησε στην Κηφισιά οπωροφόρα δένδρα, βερυκοκιές, κερασιές, βυσσινιές κ.ά, γέμισε τον τόπο με μενεξέδες και τριαντάφυλλα και απέκτησε πολλούς μαθητές, διδάσκοντάς τους κηπουρική και ανθοδετική, στην οποία διακρίθηκε.

Οι επισκέπτες θα συνεχίσουν στις οδούς Στροφυλίου, Ραγκαβή και Τατοΐου, όπου θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την ιστορία του Φαναριώτη Ραγκαβή, προς τιμή του οποίου δόθηκε το όνομα στην ομώνυμη οδό, θα πάρουν πολλές πληροφορίες για τα ρωμαϊκά λουτρά, το Άντρο των Νυμφών καθώς και για το συρμό του ατμήλατου σιδηρόδρομου Αθηνών – Κηφισιάς, το λεγόμενο “θηρίο”.

Το εκκλησάκι της Παναγιάς Ξυδούς θα ανοίξει την πύλη του για τον κόσμο αλλά και τέσσερα αρχοντικά:

Η Βίλα Βαλλιάνου – Ρωμάνου που κτίστηκε το 1890. Το στυλ της Βίλας εισήχθη στην Ελλάδα επί Όθωνα και ονομάστηκε ελληνο-ελβετικό, όρος που επικράτησε καθολικά.

Η Βίλα Νόρμα που αποτελεί δείγμα “εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής”, συνδυάζει δηλαδή στοιχεία από διαφορετικά στυλ και περιόδους. Εδώ, οι επισκέπτες θα θαυμάσουν γραφικά στοιχεία, νεοκλασικά, αλλά κυρίως αρ νουβώ. Η επίσημη ονομασία της Βίλας Νόρμα είναι οικία ιδιοκτησίας Φράγκου.

Η Οικία Ράλλη που κτίστηκε το 1900 – 1905 και έχει κτιστεί με μεσαιωνικά αρχιτεκτονικά πρότυπα και
Η Έπαυλη Πύρνα, μια διώροφη νεοκλασική κατοικία, που ήταν η εξοχική κατοικία του εφοπλιστή Γεωργίου Νικολάου, δίπλα στο ρέμα της Πύρνας και αποτελεί δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.

Στον τελευταίο σταθμό αυτού του όμορφου και ενδιαφέροντος περιπάτου, οι επισκέπτες θα απολαύσουν ένα πρόγραμμα χορών μιας άλλης εποχής, όπως βαλς, ταγκό και φοξ τροτ, από τους δασκάλους χορού του Δήμου Κηφισιάς.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα