2018: Η τέταρτη πιο ζεστή χρονιά που καταγράφηκε στον πλανήτη

2018: Η τέταρτη πιο ζεστή χρονιά που καταγράφηκε στον πλανήτη

Τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης τονίζει ο ΟΗΕ, που έδωσε στη δημοσιότητα, έκθεση, λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, COP24.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη στους πρώτους 10 μήνες του 2018 ήταν υψηλότερη κατά σχεδόν 1 βαθμό από εκείνη της εποχής 1850-1900.

Υπάρχει μια τάση ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη που είναι προφανής και συνεχίζεται, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΜ, Πέτερι Τααλάς, σε συνέντευξή του.

«Πρέπει να το τονίζουμε ξανά κα ξανά» λέει ο Πέτερι Τααλάς, «είμαστε η πρώτη γενιά που καταλαβαίνει καλά τις κλιματικές αλλαγές και η τελευταία που μπορεί να αντιδράσει στις συνέπειές τους».

Όπως είναι γνωστό, οι συγκεντρώσεις των αερίων είναι εκείνες που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που με τη σειρά του αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της ανόδου της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τον Τααλάς, υπάρχει ο κίνδυνος, η θερμοκρασία στη Γη να αυξηθεί από 3-5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, αν η τάση αυτή συνεχιστεί.

Οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων από την αύξηση της θερμοκρασίας είναι εμφανείς, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ανθρώπους άνω των 65 ετών, που είναι ευάλωτοι σε αυξημένες θερμοκρασίες. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ αισθητό και στη χώρα μας, όπου μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων ζουν στην πόλη.

Από στοιχεία προκύπτει ότι το 2017, 157 περίπου εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι τρίτης ηλικίας εκτέθηκαν σε υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες παγκοσμίως, σε σχέση με το 2000 και 18 εκατομμύρια περισσότεροι από όσοι ήταν το 2016.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο μέλλον, τα περιστατικά παθήσεων σχετικών με υψηλές θερμοκρασίες (καρδιαγγειακά προβλήματα, προβλήματα νεφρών, διαβήτης και αναπνευστικά προβλήματα) θα αυξηθούν ραγδαία.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, αναφέρουν ότι, ενώ μεταξύ 1986-2017 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέβηκε κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου, η μέση άνοδος της θερμοκρασίας στην οποία εκτέθηκαν οι άνθρωποι ήταν υπερδιπλάσια (0,8 βαθμοί).

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα