Στην Κίνα, ένα δημοφιλές ρητό λέει: “Το φαγητό είναι καλύτερη θεραπεία από την την ιατρική, ενώ ο ύπνος είναι η καλύτερη από όλες.”
Άλλες χώρες έχουν παρόμοια ρητά. «Ο ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο», λένε οι Άγγλοι γονείς στα παιδιά τους. Σύμφωνα με μια συχνά αναφερόμενη ιρλανδική παροιμία, “Ένα καλό γέλιο και ένας μακρύς ύπνος είναι οι καλύτερες θεραπείες στο βιβλίο του γιατρού.”
Ο ύπνος είναι ο μεγάλος θεραπευτής! Είναι καρπός της λαϊκής σοφίας που έχει επιβεβαιωθεί από τη σύγχρονη έρευνα. Ωστόσο, η επιστήμη έχει αποδείξει επίσης τις επιζήμιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η έλλειψη ύπνου.
Οι κίνδυνοι της αϋπνίας είναι καλά τεκμηριωμένοι. Οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα είτε να κοιμηθούν είτε να παραμείνουν κοιμισμένοι εμφανίζουν συχνά ενδείξεις χαμηλής ενέργειας, ευερεθιστότητας και κατάθλιψης. Η αϋπνία μπορεί από μόνη της να αποτελεί ένδειξη υποκείμενου ιατρικού προβλήματος – άγχος ή καρδιακό πρόβλημα, για παράδειγμα.
Κάποιες φορές, η αϋπνία μπορεί να είναι μια απαραίτητη, αν και ανεπιθύμητη, επιλογή τρόπου ζωής. Παραδείγματος χάριν, υπάρχουν εκείνοι που εργάζονται νυχτερινές βάρδιες και συχνά δεν μπορούν να έχουν τον ύπνο που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν ο υπόλοιπος κόσμος ξυπνά και πηγαίνει για τις συχνά θορυβώδεις δουλειές του.
Στη συνέχεια υπάρχουν οι μαθητές, για τους οποίους η μελέτη αργά το βράδυ μπορεί να είναι χαρακτηριστικό της ύπαρξής τους. Μπορεί να είναι συνήθης, ή ίσως μόνο λίγες μέρες πριν από μια εξέταση ή την προθεσμία για ένα σημαντικό διαγώνισμα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, στην επιδίωξη του ακαδημαϊκού επιτεύγματος και ως εκ τούτου μιας καλής σταδιοδρομίας, στερούνται όχι μόνο τον ύπνο, αλλά επίσης, κατά πάσα πιθανότητα, του επαρκούς χρόνου για σωματική άσκηση.
Διαβάστε επίσης: Γιατί χρειάζεται να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας κάθε μέρα;
Ωστόσο, οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου και της άσκησης μπορεί να είναι σοβαρές. Η βλάβη στη σωματική υγεία του ατόμου μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη.
Επομένως, φαίνεται λογικό να συμπεράνουμε ότι ο σπουδαστής που δεν ξαγρυπνά – ιδιαίτερα αργά τη νύχτα – και επικεντρώνεται περισσότερο στην εξασφάλιση ικανοποιητικού ύπνου και άσκησης, μπορεί στην πραγματικότητα να αποδώσει καλύτερα στις εξετάσεις. Μπορεί επίσης να διαπιστώσει ότι η ζωή είναι πιο ευτυχισμένη και πιο ικανοποιητική.
Έτσι, στην αρχή του κινεζικού έτους του αρουραίου, είτε είστε φοιτητής είτε όχι, γιατί να μην πάρετε μια γενναία απόφαση για το νέο έτος: να έχετε αρκετό ποιοτικό ύπνο και να κάνετε αρκετή άσκηση;
Και έχοντας υπόψη ότι οι Κινέζοι λένε: «Το φαγητό είναι καλύτερη θεραπεία από την ιατρική, ενώ ο ύπνος είναι η καλύτερη από όλες», μπορούμε επίσης να υποσχεθούμε ότι θα τρώμε πιο υγιεινά.
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε το 2020 το έτος που υιοθετούμε τις καλές συνήθειες που θα μας κρατήσουν ευτυχισμένους, υγιείς και ξεκούραστους για το υπόλοιπο της ζωής μας.
Από τους Michael Harrold και Xu Yanqiu