Η Ημέρα της Γης
Η 22α Απριλίου είναι η Διεθνής Ημέρα της Γης και σε ολόκληρο τον κόσμο διοργανώνονται εκδηλώσεις, με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων που κατοικούν στη Γη.
Στόχος των δράσεων αυτών είναι να μάθουμε όλοι, για το τι είναι ο πλανήτης μας, ποια είναι η θέση μας σε αυτόν και πόσο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε στην καθημερινότητά μας ώστε, να σταματήσουμε την χωρίς προηγούμενο οικολογική καταστροφή και να χαράξουμε νέα πορεία, με σεβασμό προς τους πόρους του πλανήτη πάνω στον οποίο ζούμε και ενίοτε, ευημερούμε.
Η επιβίωσή μας και η ευημερία μας εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και χρησιμοποιούμε τα υλικά και τις τροφές του πλανήτη.
Η Ανθρωπότητα, μέσα σε λίγες εκατοντάδες χρόνια της σύγχρονης ιστορίας της, βρέθηκε να έχει στα χέρια της εργαλεία και δυνάμεις οι οποίες την έκαναν να επικρατήσει ολοκληρωτικά έναντι των άλλων ειδών, με αποτέλεσμα τη διατάραξη της διατροφικής αλυσίδας.
Η Ανθρωπότητα επιβλήθηκε με καταστροφικό τρόπο σε όλο τον πλανήτη, μάλλον δίχως να υποψιάζεται πως τα μαθήματα οικιακής και κατ’ επέκταση οικολογικής οικονομίας, ίσως να ήταν τελικά, κάτι παραπάνω από απαραίτητα.
Στη σημερινή εποχή, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, τα εντομοκτόνα κοντεύουν να εξολοθρεύσουν φυλές όπως οι μέλισσες, άκρως απαραίτητες για την παραγωγή τροφής στη Γη.
Το πλαστικό κυριολεκτικά πνίγει και υποβιβάζει κάθε σταγόνα των ωκεανών.Εκδηλώσεις για ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των νέων γενεών είναι επείγουσες και μία Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης ίσως να μην είναι αρκετή.
Περισσότερες από 175 χώρες του κόσμου λαμβάνουν μέρος με μεγάλες εκδηλώσεις αυτή την ημέρα, η οποία συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (EarthDayNetwork).
Εμπνευστής της ημέρας αυτής είναι ο ακτιβιστής Τζον Μακ Κόνελ, ο οποίος πρότεινε τις εκδηλώσεις και τους εορτασμούς μίας Ημέρας της Γης, σε ένα συνέδριο της UNESCO το 1969, στο Σαν Φρανσίσκο.
Οι εκδηλώσεις αρχικά συντονίστηκαν στο Σαν Φρανσίσκο και γρήγορα βγήκαν από τα σύνορα και συντονίστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η ανάγκη της ευαισθητοποίησης των ανθρώπων παραμένει ακόμη επείγουσα.