3 διασκεδαστικά βήματα που μας βοηθούν να θυμόμαστε τα ονόματα των ανθρώπων

3 διασκεδαστικά βήματα που μας βοηθούν να θυμόμαστε τα ονόματα των ανθρώπων

Για κάθε άνθρωπο, το όνομά του είναι ο γλυκύτερος ήχος του κόσμου. Περικλείει όλα όσα είναι, ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι ακούν με μεγάλη προσήλωση κάθε πρόταση που εκφέρεται μετά από το όνομά τους.

Οι περισσότεροι δεν θυμόμαστε τα ονόματα των ανθρώπων όταν τους συναντάμε για πρώτη φορά. Αυτό συμβαίνει επειδή μας απασχολεί τόσο πολύ η εντύπωση που θα κάνουμε εμείς, ώστε δεν ακούμε καν το όνομα του ατόμου. Δεν φταίει το ότι ξεχνάμε τα ονόματά τους – στην πραγματικότητα δεν τα ακούμε.

Σας προτείνουμε, λοιπόν, 3 βήματα, που θα σας βοηθήσουν να τα ανακαλείτε ευκολότερα στη μνήμη σας:

Βήμα 1. Επαναλάβετε το όνομά τους

Όταν σας συστήνουν σε ένα καινούργιο πρόσωπο, πείτε το όνομά του δυνατά δύο φορές, ώστε να βεβαιωθείτε πως το ακούσατε σωστά· αυτό σας δίνει την ευκαιρία να το απομνημονεύσετε. Αν σας σύστησαν στη Σούζαν, πείτε: «Σούζαν…χαίρομαι που σε γνωρίζω, Σούζαν». Αν έχετε να κάνετε με ένα ασυνήθιστο όνομα, ζητήστε να το συλλαβίσουν· αυτό σας προσφέρει ακόμη περισσότερο χρόνο για να το απομνημονεύσετε.

Βήμα 2. Μετατρέψτε το όνομά τους σε αντικείμενο

Ο λόγος που δυσκολευόμαστε τόσο να θυμηθούμε τα ονόματα είναι ότι δεν πρόκειται για απτά αντικείμενα, τα οποία το μυαλό σας μπορεί να αναπαραστήσει.

Για να θυμάστε το όνομα κάποιου, φτιάξτε στο μυαλό σας μια εικόνα που να έχει σχέση με τον ήχο του ονόματός του. Για παράδειγμα, για τη Θεοδώρα φανταστείτε ένα δώρο, ενώ η Κωνσταντίνα μπορεί να σας θυμίσει μια καντίνα, ο Βασίλης τον Αϊ Βασίλη και, τέλος, μπορείτε να δείτε την Ιφιγένεια να έχει γένια.

Βήμα 3. Δημιουργήστε μια γελοία σκηνή

Στη συνέχεια, φανταστείτε το αντικείμενο να αλληλεπιδρά με κάποιον γελοίο τρόπο με ένα χαρακτηριστικό του ατόμου που ξεχωρίζει έντονα.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 καλύτεροι τρόποι για να ξεπεράσουμε τους φόβους μας

Για παράδειγμα, αν η Θεοδώρα έχει κόκκινα, φουντωτά μαλλιά, φανταστείτε ότι πάνω στα μαλλιά της βρίσκεται ένα τεράστιο πακέτο με κόκκινη κορδέλα· αν ο Βασίλης έχει κοιλίτσα, φανταστείτε τον με τη στολή του Αϊ Βασίλη· και αν η Κωνσταντίνα είναι κάπως παχουλή, δείτε την μπροστά σε μια καντίνα να τρώει τα σάντουιτς τρία-τρία. Το μυστικό είναι ένα: όσο πιο γελοία φαίνεται η σκηνή, τόσο πιο εύκολα θα θυμάστε το όνομά τους.

Εξασκηθείτε στην χρήση αυτών των εικόνων και ξαφνικά όλοι θα αρχίσουν να πιστεύουν ότι είστε ιδιοφυία.

Μην πείτε ποτέ σε κανέναν πώς γίνατε τόσο φοβερός στο να θυμάστε ονόματα, γιατί πολύ γρήγορα θα αρχίσετε να χάνετε τους φίλους σας – και ειδικά τον Μιχάλη (χαμάλη) και την Ιφιγένεια (να έχει γένια).

Απόσπασμα από το βιβλίο των Allan & Barbara Pease «Χαρισματική Προσωπικότητα; Πανεύκολο!» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα