Οι 3 εκδοχές της ευτυχίας: Η λάθος, η σωστή και η χωρίς αιτία

Οι 3 εκδοχές της ευτυχίας: Η λάθος, η σωστή και η χωρίς αιτία

Για να γράψω το βιβλίο μου «Ευτυχία…» με βήματα απλά, πέρασα χρόνια παίρνοντας συνεντεύξεις από δεκάδες ειδικούς, αλλά και ευτυχισμένους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Να τι ανακάλυψα:

Δυστυχισμένοι: Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό: άγχος, κόπωση, μελαγχολία και κακή διάθεση. Δεν είναι το ίδιο με την κλινική κατάθλιψη, που επηρεάζει δραματικά την ικανότητά σας να ζήσετε μια φυσιολογική ζωή και για την οποία είναι απολύτως απαραίτητη η επαγγελματική βοήθεια.

Ευτυχισμένοι για τον Λάθος Λόγο: ‘Οταν οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι, συχνά προσπαθούν να κάνουν τους εαυτούς τους να αισθανθούν καλύτερα με το να επιδίδονται σε εξαρτήσεις ή συμπεριφορές που είναι βραχυπρόθεσμα ευχάριστες αλλά μακροπρόθεσμα επιζήμιες: ναρκωτικά, αλκοόλ, υπερβολικό σεξ, υπέρμετρες αγορές, παθολογικός τζόγος, υπερβολική κατανάλωση φαγητού και υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης, για να ονομάσουμε κάποιες από αυτές.

Αυτό το είδος ευτυχίας δεν είναι ευτυχία στην πραγματικότητα.

Δεν είνα τίποτε άλλο παρά ένας προσωρινός τρόπος να αμβλύνουμε ή να ξεφύγουμε από τη δυστυχία μας, μέσα από φευγαλέες εμπειρίες ηδονής.

Ευτυχισμένοι για τον Σωστό Λόγο: Αυτό είναι που οι περισσότεροι εννοούν με την ευτυχία: καλές σχέσεις, επιτυχημένες σταδιοδρομίες, οικονομική ασφάλεια και αξιοποίηση των ταλέντων και των ικανοτήτων μας. Είναι η ευχαρίστηση που αποκομίζουμε όταν έχουμε στη ζωή μας τα υγιή πράγματα που επιθυμούμε.

Το να είμαστε Ευτυχισμένοι για τον Σωστό Λόγο εξαρτάται από την εξωτερική κατάσταση της ζωής μας – αν οι συνθήκες αυτές αλλάξουν ή χαθούν, συνήθως χάνεται κι η ευτυχία μας.

Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι υπάρχει και ένα ακόμη επίπεδο στο συνεχές της ευτυχίας – το να είμαστε Ευτυχισμένοι Χωρίς Λόγο.

Ευτυχισμένοι Χωρίς Λόγο: Αυτή είναι η πραγματική ευτυχία – μία νευροφυσιολογική κατάσταση γαλήνης και ευεξίας που δεν εξαρτάται από εξωτερικές συνθήκες.

Το να είμαστε Ευτυχισμένοι Χωρίς Λόγο, δεν σημαίνει πως χαμογελάμε σαν χαζοί όλη την ώρα ή πως βιώνουμε κάποια επιφανειακή έξαρση της διάθεσης.
Η Ευτυχία Χωρίς Λόγο δεν είναι συναίσθημα. Μάλιστα, όταν είστε Ευτυχισμένοι Χωρίς Λόγο μπορείτε να βιώσετε οποιοδήποτε συναίσθημα – συμπεριλαμβανομένης της λύπης, του φόβου, της οργής ή του να αισθάνεστε πληγωμένοι – αλλά ακόμη βιώνετε εκείνη τη βαθύτερη αίσθηση γαλήνης και ευεξίας.

Η Ευτυχία Χωρίς Λόγο είναι μία κατάσταση που αναφέρεται στο σύνολο των πνευματικών και θρησκευτικών παραδόσεων στην ανθρώπινη ιστορία.

Η ιδέα είναι παγκόσμια. Στον Βουδισμό λέγεται αναίτια χαρά, στον Χριστιανισμό είνα η βασιλεία των Ουρανών που βρίσκεται μέσα μας και στον Ιουδαϊσμό αποκαλείται ασρέι, δηλαδή μια εσωτερική αίσθηση αγιότητας και υγείας. Στο Ισλάμ ονομάζεται φάλαχ, δηλαδή ευτυχία και ευεξία, και στον Ινδουϊσμό λέγεται αναντά, ή αλλιώς, αγνή ευδαιμονία.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Keidi Keating «Το Φως» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα