Τα 3 πιο επικίνδυνα ζώα για τους ανθρώπους

Η Μποτσουάνα επιτρέπει ξανά το κυνήγι των ελεφάντων

Με το που θα ακούσει κανείς για επικίνδυνα ζώα, το μυαλό του πάει…πού αλλού; Στα άγρια ζώα! Η ανθρώπινη φαντασία, επηρεασμένη από τον κινηματογράφο κυρίως, μας φέρνει στο νου εικόνες φρίκης, με τρομακτικά σαγόνια λιονταριών και τίγρεων και ακόμα πιο τρομακτικά σαγόνια καρχαριών.

Η αλήθεια όμως είναι ότι, οι τρομεροί αυτοί θηρευτές της φύσης δεν είναι και τόσο επικίνδυνοι όσο πιστεύουμε. Αν και οι μετρήσεις και οι αριθμοί δεν μπορεί να είναι ακριβείς και εντελώς αξιόπιστοι, ωστόσο, παρατηρητήρια άγριας ζωής, θεσμοί και οργανώσεις δίνουν στοιχεία που εκπλήσσουν, σχετικά με τους ανθρώπινους θανάτους που προκαλούνται από το ζωικό βασίλειο.

Για παράδειγμα, ο καρχαρίας είναι υπεύθυνος για 6 ανθρώπινους θανάτους το χρόνο, ενώ τα λιοντάρια για 20.

Οι ελέφαντες και οι ιπποπόταμοι ευθύνονται για 500 ανθρώπινους θανάτους και οι κροκόδειλοι για 1000.

Οι αριθμοί των ανθρώπινων θανάτων ανεβαίνουν από τα σκουλήκια, τα παράσιτα και άλλους βλαβερούς μικροοργανισμούς και φτάνουν στους 4.500 (για κάθε είδος).

Οι μύγες τσε – τσε ευθύνονται για 10.000 ανθρώπινους θανάτους το χρόνο.

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι, ο σκύλος, ο καλύτερος φίλος μας ευθύνεται για 35.000 περίπου θανάτους ανθρώπων κάθε χρόνο.

Στη λίστα όμως των πιο επικίνδυνων για τον άνθρωπο ζώων βρίσκονται:

3η Θέση

Τα φίδια με 100.000 θανάτους το χρόνο, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και με περισσότερους από τους μισούς, στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, ενώ σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ, και το Κονγκό έχει μεγάλο πρόβλημα με τα δηλητηριώδη φίδια, ωστόσο, επειδή η χώρα δεν δίνει επίσημα στοιχεία για τους θανάτους από αυτά, οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι θάνατοι μπορεί να αγγίζουν και τους 200.000 ετησίως.

2η Θέση

Οι άνθρωποι με 437.000 θανάτους ετησίως, από ανθρωποκτονίες, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος.

1η Θέση

Τα κουνούπια με 750.000 ανθρώπινους θανάτους κάθε χρόνο. Οι μισοί από αυτούς τους θανάτους προέρχονται από την ελονοσία και ακολουθεί ο δάγκειος πυρετός που πλήττει την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Τα κουνούπια είναι λοιπόν, το πιο επικίνδυνο ζώο για τον άνθρωπο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα