Η κλινική ύπνωση, ή αλλιώς υπνοθεραπεία, είναι μία μέθοδος που μέσω μιας προφορικής καθοδήγησης από τον θεραπευτή, ο θεραπευόμενος “μπαίνει” σε μια λειτουργία αυξημένης εστίασης. Συνήθως περιγράφεται ως μία κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης και ηρεμίας που οδηγεί τους ανθρώπους σε επικοινωνία με το υποσυνείδητό τους σύμφωνα με την κλινική Mayo.
Η «κατάσταση της εστιασμένης προσοχής και της συγκέντρωσης» που προκαλείται από την ύπνωση μπορεί να μας βοηθήσει να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας δυναμικότερα, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ύπνωσης (ASCH).
Αν και σύμφωνα με τα ερευνητικά κέντρα χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθούν ολοκληρωτικά τα οφέλη της ύπνωσης, ήδη μερικά αποτελέσματα εμφανίζουν αρκετό ενδιαφέρον.
Η κλινική ύπνωση βοηθά στην ποιότητα του ύπνου.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, Ελβετοί ερευνητές παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε μια ομάδα γυναικών. Οι γυναίκες αφού άκουσαν μια καθοδήγηση ύπνωσης, κοιμήθηκαν για 90 λεπτά.
Εκείνες που θεωρήθηκαν πιο ευαίσθητες στην ύπνωση, αφού άκουσαν την καθοδήγηση, πέρασαν κατά 80% περισσότερο χρόνο σε βαθύ ύπνο από ότι όταν είχαν ακούσει ένα ουδέτερο κείμενο πριν κοιμηθούν.
“Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μεγάλης σημασίας για τους ασθενείς με προβλήματα ύπνου και για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας”, ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής ερευνητής, Maren Cordi του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Ενώ συμπλήρωσε: “Σε αντίθεση με πολλά φάρμακα που προκαλούν ύπνο, η ύπνωση δεν έχει αρνητικές παρενέργειες.”
Απαλύνει τα συμπτώματα στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ομοσπονδία Ψυχολογίας, σε μία μελέτη το 2003 που έγινε σε 204 ασθενείς που είχαν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, το 71% από αυτούς, ανέφερε, πως είδε βελτίωση στα συμπτώματα του συνδρόμου έπειτα από συνεδρίες υπνοθεραπείας 12 εβδομάδων. Ενώ το 81% από αυτούς, ανέφεραν πως συνέχιζαν να νιώθουν καλύτερα μέχρι και 6 χρόνια αργότερα από το τέλος των συνεδριών της υπνοθεραπείας.
Ηρεμεί τα “φουντώματα” της κλιμακτηρίου.
Σε μία άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2013, γυναίκες που βρίσκονταν σε περίοδο κλιμακτηρίου, ανέφεραν, πως υπέφεραν από την ξαφνική εμφάνιση “φουντωμάτων” περίπου 50 φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, έπειτα από 5 συνεδρίες ύπνωσης την εβδομάδα που πραγματοποιήθηκαν για 12 εβδομάδες, παρατηρήθηκε, πως τα συμπτώματα μειώθηκαν κατά 74%.