Οι τρεις μεγαλύτερες αιτίες για την κατάθλιψη και τη μοναξιά

Οι τρεις μεγαλύτερες αιτίες για την κατάθλιψη και τη μοναξιά

Πολύ συχνά, ακούτε ότι η κατάθλιψη, το άγχος και η μοναξιά είναι παγκόσμιες επιδημίες που καταστρέφουν την ποιότητα ζωής και την ευημερία πολλών ανθρώπων.

Και αυτό είναι αλήθεια. Η κατάθλιψη, το άγχος και η μοναξιά είναι μια πανδημία της σύγχρονης κοινωνίας.

Για κάποιο λόγο, παρόλο που είμαστε περισσότερο συνδεδεμένοι από ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία, είμαστε λιγότερο συνδεδεμένοι μεταξύ μας ως ανθρώπινα όντα.

Είμαστε πιο μοναχικοί από ποτέ. Και υπάρχουν κάποιες αιτίες που οι περισσότεροι άνθρωποι κατηγορούν για αυτό, όπως η τεχνολογία, το τραύμα, το άγχος, η εργασία, ακόμη και η διατροφή.

Διαβάστε επίσης: Τα 3 Κλειδιά για την Ολιστική Θεραπεία της Κατάθλιψης

Ωστόσο, υπάρχουν τρεις μεγάλες αιτίες, ίσως οι μεγαλύτερες, για τις οποίες, κανείς δεν μιλά ανοιχτά και είναι οι εξής:

1. Πνευματική ανάπτυξη σε λάθος περιβάλλον

Μάλλον μια από τις μεγαλύτερες αιτίες της μοναξιάς, της απομόνωσης, του άγχους και ακόμη και της κατάθλιψης, στη σύγχρονη εποχή, είναι να αφυπνίζεσαι σε μεγαλύτερες αλήθειες ενώ περιβάλλεται από λάθος ανθρώπους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι επαινούν την πνευματική ανάπτυξη χωρίς να σκεφτούν ποτέ τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να φέρει. Το να αφυπνίζεσαι στην αλήθεια σε λάθος περιβάλλον μπορεί να είναι σκληρό.

Αυξάνεστε πνευματικά, στρέφετε αλλού την προσοχή σας από τα παλιά βλαβερά ενδιαφέροντα, βλέπετε μεγαλύτερες αλήθειες της ζωής αλλά, ταυτόχρονα, ανακαλύπτετε ότι είστε μόνοι με αυτό το είδος φωτισμένης προοπτικής.

2. Χάνοντας την αίσθηση του εαυτού σας

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε χαμένοι στη ζωή σε κάποιο σημείο. Αυτή η περίοδος χρησιμεύει στην επανεμφάνιση και την εξέλιξη του εαυτού. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι κολλάνε και χάνουν την αίσθηση του εαυτού τους.

Κάποιοι μπορεί ακόμη και να πέσουν στην παγίδα ότι ο Εαυτός είναι κακός και θα πρέπει να ζήσετε χωρίς αυτόν. Ίσως πιστέψουν ότι δεν είναι ο πραγματικός σας Εαυτός. Αλλά ο Εαυτός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πνεύματός σας, είναι πνευματικό όργανο. Αν και ο πραγματικός δεν είναι ο εαυτός, χρειάζεστε τον Εαυτό για να είστε πνευματικά υγιής, όπως ακριβώς χρειάζεστε τα όργανα σας. Χωρίς έναν Εαυτό δεν μπορείτε πραγματικά να συνδεθείτε με άλλους.

3. Δεν έχεις μια υγιή κοινωνική ζωή

Τα τέσσερα βασικά στοιχεία στη ζωή κάθε ατόμου είναι η υγεία, η εργασία, η μάθηση και η κοινωνικοποίηση. Χωρίς μόνο ένα από αυτά τα τέσσερα κλειδιά, ένα άτομο θα έχει αρνητικές συνέπειες στη ζωή του.

Πρέπει να διατηρήσουμε ισορροπημένα αυτά τα 4 στοιχεία υγιεινής διαβίωσης. Ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή, πολλοί άνθρωποι δεν διαθέτουν το τέταρτο κλειδί.

Αγνοούν εντελώς την κοινωνική πλευρά της ζωής τους.

Μια υγιής κοινωνική ζωή μας ανταμείβει με τη σύνδεση, την ασφάλεια και την εσωτερική ζεστασιά. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνάντηση νέων ανθρώπων, την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή. Όλοι οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα.

Ελένη Παππά 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα