Άρθρο της Kalee Brown
Ο καθένας από εσάς βρίσκεται σε ένα δικό του μοναδικό ταξίδι πνευματικότητας, είτε σας ενδιαφέρει το θέμα, είτε όχι! Ωστόσο, αυτό που πολλοί από εμάς ξεχνούν είναι ότι η επίτευξή της δεν αποτελεί μια δουλειά ή έναν τρόπο ζωής· γιατί αποτελεί την ίδια μας την ύπαρξη. Όλοι έχουμε ψυχή, που αποτελείται και από συνείδηση και η οποία είναι συνδεδεμένη με όλους και όλα. Η πνευματικότητα δεν είναι επιλογή, είναι εγγενής και συνιστά τον πυρήνα του είναι μας.
Εντούτοις, η πνευματικότητα μπορεί να είναι κάτι που σας ενδιαφέρει και έχετε επιλέξει να ερευνήσετε. Και υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες διαθέσιμες, που μπορεί να γίνει δύσκολο να αποκρυπτογραφήσετε την αλήθεια ή έστω την δική σας αλήθεια. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι πείθουν τους εαυτούς τους ότι πρέπει να αλλάξουν, ώστε να έρθουν σε επαφή με την πνευματικότητα.
Αλλά αν και η πρόοδος, όπως και η αλλαγή, είναι σπουδαία χαρακτηριστικά, δεν χρειάζεται απαραιτήτως να αλλάξετε τη ζωή σας ριζικά, για να καταφέρετε να συνδεθείτε με το σύμπαν, τον Ανώτερο Εαυτό σας, το Θεϊκό ή όπως αποφασίσετε να το αποκαλέσετε. Δεν υπάρχει μόνο ένα μονοπάτι προς «τη φώτιση» ή μόνο μια σειρά κανόνων που χρειάζεται να ακολουθήσετε. Γιατί είστε ήδη ένα πνευματικό ον, απλά χρειάζεστε τη διαδικασία για να καταφέρετε να το θυμηθείτε! Και σίγουρα υπάρχουν πρακτικές που μπορούν να σας βοηθήσουν στο δικό σας πνευματικό ταξίδι· ωστόσο, όλοι εκφράζουμε και βιώνουμε την πνευματικότητα διαφορετικά.
Γι’ αυτό και παρακάτω παρουσιάζουμε τρεις μύθους για την πνευματικότητα που μπορεί να σας εμποδίζουν να απολαμβάνετε πλήρως τη ζωή και να δυσκολεύουν τη διαδικασία αντίληψης της πνευματικότητάς σας:
1. Η πνευματικότητα είναι ένα σύστημα πεποιθήσεων
Για πολλούς ανθρώπους, ειδικά για εκείνους που επιλέγουν να ακολουθήσουν μια θρησκεία, η πνευματικότητα γίνεται το κύριο σύστημα πεποιθήσεών τους, που διέπει και ελέγχει ολοκληρωτικά τις αποφάσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. Οι άνθρωποι τυπικά αποδέχονται αυτό το σύστημα πεποιθήσεων ως μια κοινωνική συνθήκη, από τους φίλους και την οικογένεια τους που επίσης μοιράζονται την ίδια θρησκεία.
Η πνευματικότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή τυφλή πίστη σε παλιά βιβλία και διαθήκες· σχετίζεται με την επίγνωση του εαυτού μας ως μια ψυχή και ένα ολοκληρωμένο ανθρώπινο ον. Μέσω αυτής γνωρίζουμε πώς να συνδεθούμε παραπάνω με τον εαυτό μας και την αληθινή ουσία του θεϊκού. Δε χρειάζεται να την πιστέψετε, αλλά απλά να την νιώσετε.
Δεν χρειάζεται να υπακούτε σε μια σειρά κανόνων και να υιοθετήσετε ακραίες συγκεκριμένες πεποιθήσεις, ώστε να φτάσετε την πνευματικότητα. Ούτε να κρύβετε τα συναισθήματα σας και να γίνεστε απόμακροι και αδιάφοροι για τις χαρές της ζωής.
2. Η πνευματικότητα είναι μια δουλειά ή μια «αγγαρεία»
Υπάρχουν πολυάριθμες, διαφορετικές πρακτικές που μπορούν να σας διδάξουν τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τον Ανώτερο Εαυτό σας: η χρήση κρυστάλλων, ο διαλογισμός, η yoga, οι αναπνοές, η χρήση ημερολογίου, οι ενεργειακοί θεραπευτές και άλλα πολλά. Αν και ο καθένας μπορεί να βοηθηθεί μέσα από αυτές, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι τρόποι ανταποκρίνονται στις δικές σας ανάγκες και μπορούν να ακολουθηθούν από όλους.
Η πνευματικότητα είναι ένα ατομικό ταξίδι και δεν θα εκφραστεί από όλους στον ίδιο βαθμό και με τον ίδιο τρόπο. Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος να εξασκήσουμε την πνευματικότητά μας είναι να είμαστε απλά με τους εαυτούς μας. Μπορούμε απλά να ηρεμήσουμε τον νου μας και να είμαστε εμείς στο εδώ και τώρα. Γι’ αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνεστε για την προσέγγιση που πρέπει να ακολουθήσετε, τα χρήματα και τον χρόνο που πρέπει να ξοδέψετε. Γιατί δεν υπάρχουν πρέπει εδώ.
Αν η πνευματικότητα αρχίζει να σας φαίνεται σας μια αγγαρεία και αγχώνεστε με όλα όσα έχετε να κάνετε για να την επιτεύξετε, τότε πιέζετε τον εαυτό σας. Χρειάζεστε οπωσδήποτε ένα διάλειμμα και ίσως να αλλάξετε προσέγγιση! Για παράδειγμα, συνήθιζα να αγχώνομαι και να εκνευρίζομαι με τον εαυτό μου, καθώς δεν έβρισκα το χρόνο να διαλογιστώ. Ύστερα, ανακάλυψα ότι μπορούσα να επιτεύξω τον ίδιο βαθμό ενσυνειδητότητας και ευχαρίστησης καθώς οδηγούσα, μαγείρευα ή έκανα άλλες δραστηριότητες. Έτσι εγκατέλειψα την αυστηρή «ιεροτελεστία» του διαλογισμού και άρχισα να ενσωματώνω την εξάσκηση της πνευματικότητάς μου σε άλλες στιγμές της μέρας.
3. Πνευματικότητα σημαίνει ότι είμαστε συνεχώς χαρούμενοι
Αυτή αποτελεί άλλη μια κοινή, αλλά λανθασμένη, πεποίθηση. Συχνά μας ενθαρρύνουν να αναζητήσουμε μόνο το φως, να εγκαταλείψουμε το σκοτάδι και να καταπιέσουμε τα συναισθήματά μας. Η πραγματικότητα όμως της ζωής είναι τελείως διαφορετική. Ζούμε σε έναν «δυιστικό» κόσμο και ως ανθρώπινα όντα εκφράζουμε μια ευρεία γκάμα συναισθημάτων. Κι όλα αυτά τα συναισθήματα είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν για κάποιο λόγο. Γιατί να υπάρχουν ο θυμός και η θλίψη, αν δεν εξυπηρετούν κάποιο είδος ανώτερου σκοπού;
Ορισμένες φορές, οι άνθρωποι συγχέουν την αποστασιοποίηση με την καταπίεση των συναισθημάτων και δρουν σαν ρομπότ. Η πραγματική, γνήσια όμως αποστασιοποίηση περιλαμβάνει την πλήρη επεξεργασία όλου του πρίσματος των συναισθημάτων μας, ώστε να μπορέσουμε ύστερα να τα αφήσουμε ελεύθερα. Κάτι που σημαίνει ότι πολύ συχνά χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε και το σκοτάδι.
Η αυτo-εκπλήρωση μπορεί να αποδειχτεί μια πολύ επίπονη διαδικασία, αλλά αυτό είναι απόλυτα φυσικό. Και κάποιοι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά αρνητικά συναισθήματα, ενώ άλλοι όχι. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ο σεβασμός και στήριξη μεταξύ μας στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, ακόμα και όταν αναγνωρίσουμε ότι τα μονοπάτια μας δεν είναι ίδια.