3 απλές συμβουλές για να διαχειριστούμε το στρες των Χριστουγέννων

3 απλές συμβουλές για να διαχειριστούμε το στρες των Χριστουγέννων

Η γιορτινή περίοδος μπορεί να αποδειχθεί στρεσογόνα για τόσους πολλούς διαφορετικούς λόγους. Για αρχή, μπορεί να περιτριγυριζόμαστε από όλα τα μέλη της οικογένειάς μας και πάλι να νιώθουμε μόνοι. Μπορεί επίσης να είναι μια περίοδος κρίσιμη για τα οικονομικά μας λόγω των πληρωμών και των εξόδων.

Και ύστερα υπάρχουν και τα μπερδεμένα μηνύματα που λαμβάνουμε για το φαγητό και το σώμα μας• αλλά και η γενικότερη ενθάρρυνση να «υποκύπτουμε» στο χριστουγεννιάτικο μενού, ενώ παράλληλα όλοι υπονοούν ότι χρειάζεται να διατηρούμε ένα μικρότερο μέγεθος στο παντελόνι μας.

Αλλά δεν χρειάζεται να περνάμε όλο αυτό το διάστημα πνιγμένοι στο στρες. Οι παρακάτω 3 συμβουλές που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε το στρες των γιορτών.

3 απλές συμβουλές για να διαχειριστούμε το στρες των Χριστουγέννων

1. Αναπτύξτε ή διατηρήστε μια πρακτική διαλογισμού

Ο διαλογισμός μας επιτρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω από το χάος και να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας. Ο διαλογισμός μας αναγκάζει να σταματήσουμε, να συνδεθούμε με το σώμα μας και να συνειδητοποιήσουμε πότε χρειαζόμαστε την αυτοφροντίδα. Μπορεί να νιώθουμε ότι κατά τη γιορτινή περίοδο δεν έχουμε ούτε ελάχιστο χρόνο να διαθέσουμε για διαλογισμό, αλλά ακόμα και τρία λεπτά την ημέρα μπορούν να κάνουμε μεγάλη διαφορά.

2. Απομακρύνετε την πίεση και τις προσδοκίες

Η πίεση των γιορτών είναι μεγάλη: να βγάλουμε την τέλεια φωτογραφία, να κάνουμε το τέλειο δείπνο, να είμαστε συνεχώς ευδιάθετοι και χαρούμενοι. Όλα αυτά σπάνια έχουν έστω και ένα ρεαλιστικό ψήγμα προσδοκίας.

Και αυτό διότι τα Χριστούγεννα οι ζωές δεν σταματούν ξαφνικά, έχουμε πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας με τα οποία συνεχίζουμε να ασχολούμαστε. Είναι σημαντικό να απομακρυνθούμε από την απαίτηση των «τέλειων» γιορτών και να αποδεχτούμε ότι αυτό που ζούμε σε αυτές τις γιορτές είναι αρκετό.

Να θυμάστε ότι οι γιορτές υποτίθεται ότι έχουν στόχο πια να περνάμε χρόνο με τους αγαπημένους μας και όχι να αποδεικνύουμε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πόσο υπέροχα και μοναδικά περνάμε. Μικρή συμβουλή: Μην ακολουθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όποιο άτομο σας κάνει να νιώθετε ότι οι δικές σας γιορτές είναι λιγότερο ευχάριστες από τις δικές του.

3. Ενεργοποιήστε πλήρως την αυτοσυμπόνια

Η αυτοσυμπόνια αποτελεί ένα σπουδαίο τρόπο στροφής προς τον εαυτό μας, επειδή μας υπενθυμίζει να αφηνόμαστε και μέσω αυτού να θρέφουμε τον εαυτό μας. Κάντε λοιπόν ό,τι χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή για να φροντίσετε εις βάθος τον εαυτό σας. Η αυτοσυμπόνια είναι βασικός καταλύτης για την αυτοφροντίδα, και τα δύο αποτελούν όπλα που μας βοηθούν να περάσουμε ανέμελα και ξέγνοιαστα τις γιορτές, γιατί το αξίζουμε.

Alexis Conason, κλινική ψυχολόγος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα