3 χρυσοί κανόνες για μια υγιεινή διατροφή

3 χρυσοί κανόνες για μια υγιεινή διατροφή

1ος Κανόνας
Πάνω απ’ όλα είναι σημαντικό το πρόγραμμα διατροφής που θα υιοθετήσουμε να σέβεται τις συνήθειες και το γούστο μας.
Όταν είναι απαραίτητες δραστικές αλλαγές πρέπει να γίνονται σταδιακά μέσα στο χρόνο, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε τα νέα δεδομένα στην καθημερινή μας ζωή.

Αν πρέπει για παράδειγμα να αφαιρέσουμε το κρασί από τη διατροφή μας, μπορούμε να φτάσουμε το στόχο μας με μικρά βήματα: αρχικά καταναλώνουμε κρασί σε συγκεκριμένα τακτικά – αλλά όχι συχνά – χρονικά διαστήματα, έπειτα σε αραιά χρονικά διαστήματα και τέλος μόνο σποραδικά ή και καθόλου (μέτρο που τις περισσότερες φορές δεν είναι πια αναγκαίο).

2ος Κανόνας
Μία σωστή διατροφή πρέπει να μας εφοδιάζει με την απαραίτητη για να ζούμε ποσότητα θερμίδων (ενέργειας) και παράλληλα πρέπει να είναι ποιοτικά ρυθμισμένη με τρόπο που να μας παρέχει τα βασικά θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη, σάκχαρα, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες, φυτικές ίνες (ίνες και νερό) σε σωστές ποσότητες.

Η διατροφή μας λοιπόν πρέπει να ποικίλει τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αποφεύγοντας την καθημερινή επανάληψη γευμάτων όπως κάνουμε συχνά.

Ας σκεφτούμε για παράδειγμα όσους τρώνε μεσημεριανό εκτός σπιτιού πέντε φορές την εβδομάδα. Τρώνε συχνά ένα σάντουιτς που συνοδεύουν με ένα χυμό, ο οποίος περιέχει ζάχαρη, και δεν τρώνε καθόλου σαλάτα που είναι απαραίτητη.

3ος Κανόνας
Κάθε φαγητό έχει τα δικά του χαρακτηριστικά οξύτητας και σύνθεσης που βοηθούν την πέψη όταν έρθουν σε επαφή με κάποιες τροφές ενώ την παρακωλύουν όταν έρθουν σε επαφή με κάποιες άλλες.

Ο σωστός συνδυασμός των τροφών σε ένα γεύμα διευκολύνει την πέψη, επιταχύνει το μεταβολισμό, και ελαττώνει το χρόνο επαφής της τροφής με το εντερικό τοίχωμα, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργία τοξινών που προέρχονται από τις εντερικές ζυμώσεις.

Μεγάλος αριθμός εντερικών ζυμώσεων, κακής πέψης και στομαχικού καύσου (η γνωστή μας καούρα) εξαρτάται άμεσα από το συνδυασμό -σ’ ένα γεύμα- ομάδων τροφών που είναι ασύμβατες μεταξύ τους όπως είναι για παράδειγμα το κρέας (πρωτεΐνες) με το ψωμί (υδατάνθρακες).

Απόσπασμα από το βιβλίο “Συνδυασμοί τροφών για την υγεία και τη σιλουέτα σας” από τις εκδόσεις Πορφύρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα