4 ερωτήσεις που αξίζει να κάνουμε στον εαυτό μας πριν από κάθε σημαντική απόφαση

4 ερωτήσεις που χρειάζεται να κάνουμε στον εαυτό μας πριν από κάθε σημαντική απόφαση

Λίγα χρόνια πριν, βρέθηκα σε μια καθοριστική στιγμή που είχε τη δύναμη να διαμορφώσει το μέλλον μου. Κάποιοι από εμάς βιώνουν αυτή τη στιγμή νωρίς και της επιτρέπουμε να μας καθοδηγήσει.

Όπως η στιγμή που έζησε ο νέος ακόμα Tony Robbins μια κρύα νύχτα των Ευχαριστιών, όταν αποφάσισε ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ ξανά να μείνει πεινασμένη και φτωχή η οικογένειά του.

Όπως η στιγμή που έζησε ο 9χρονος ακόμα Bo Eason όταν πήρε ένα τηλεφώνημα από τον προπονητή του baseball πληροφορώντας τον ότι δεν ήταν αρκετά καλός για να μείνει στην ομάδα, όπως ο αδερφός του. Άλλοι θα βιώσουν αυτό το είδος καθοριστικής στιγμής αργότερα, όπως εγώ.

Μού πήρε περισσότερο χρόνο, πόνο και στεναχώρια για να καταλάβω πως αν κάτι δεν άλλαζε στη ζωή μου, θα έκανα για πάντα μια μέτρια, ανικανοποίητη και δυστυχισμένη ζωή.

Ο Ben Franklin είχε πει κάποτε ότι κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν στα 25, αλλά δεν θάβονται μέχρι τα 75. Αυτό ήμουν εγώ. Βρέθηκα στα 25 μου να κάθομαι σε ένα γραφείο και να κάνω μια δουλειά που μισώ. Δεν είχα σκοπό και ένιωθα συμπτώματα κατάθλιψης. Ήμουν νεκρός.

Ήταν εκείνη η καθοριστική στιγμή στη ζωή μου που έπρεπε να πάρω μια απόφαση. Άρχισα λοιπόν να αναζητώ πλήρεις απαντήσεις στις παρακάτω τέσσερις ερωτήσεις:

1. Ποιος είμαι;

Τι πιστεύω για τον εαυτό μου και μήπως χρειάζεται να το αλλάξω; Ο εσωτερικός μας διάλογος και οι αμφιβολίες είναι οι κύριοι εχθροί των κινήτρων και του ενθουσιασμού. Χρειάζεται να πάρουμε τον έλεγχο του εαυτού μας, αν θέλουμε να αλλάξουμε την ιστορία μας. Αποδείχτηκε ότι εγώ διηγιόμουν στον εαυτό μου ιστορίες περιορισμών, φόβων, δικαιολογιών και χαμένων ευκαιριών.

2. Ποιος θέλω να γίνω;

Αφού απαντήσουμε στις παραπάνω ερωτήσεις και αποβάλλουμε την αρνητικότητα από την ιστορία μας, χρειάζεται να βρούμε μια νέα κατεύθυνση. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα όραμα για το ποιοι θέλουμε να γίνουμε, ξεχνώντας τη «σταθερότητα» και την αδράνεια.

Οι ζωντανοί οργανισμοί, είτε εξελισσόμαστε, είτε πεθαίνουμε. Δημιουργήστε ένα όραμα για τον εαυτό σας μέσα από το οποίο δεν θα έχετε άλλη επιλογή από το να βγείτε έξω από ζώνες ασφαλείας. Αυτό είναι σημαντικό ασχέτως του ποιοι είστε ή τι έχετε πετύχει μέχρι τώρα. Μηδέν όραμα σημαίνει μηδέν πρόοδο.

3. Τι είμαι πρόθυμος να κάνω για να φτάσω εκεί;

Όλα σχετίζονται με τη δράση. Αφού πιστέψετε στον εαυτό και στο δυναμικό σας και δημιουργείτε έναν νέο όραμα και μια νέα ιστορία για τον εαυτό σας, θα χρειαστείτε να βουτήξετε στη δράση. Τι είστε πρόθυμοι να κάνετε κάθε μέρα για να έρθετε ένα βήμα πιο κοντά στον εκπληκτικό μελλοντικό εαυτό σας;
Και τέλος…

4. Πώς θα ανταποδώσω πίσω στον κόσμο;

Υπάρχουν άπειρα άρθρα και έρευνες που έχουν διεξαχθεί από διάφορα επιστημονικά πεδία για να μας αποδείξουμε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος, ασχέτως του επιπέδου επιτυχίας που έχουμε επιτύχει, αν δεν έχουμε βρει τον τρόπο να προσφέρουμε πράγματα στον κόσμο και στην κοινότητα.

Είτε μέσω των δώρων, των ταλέντων ή των πόρων σας, ανταποδώστε. Όταν φτάσετε «εκεί», βρείτε έναν τρόπο να ανταποδώσετε και η καρδιά σας θα γεμίσει γαλήνη και ευτυχία. Ο Tony Robbins έγινε τελικά ένας άνδρας που άλλαξε τον κόσμο. Μέσα από αυτό το μεγάλο που έχτισε, μπορεί να προσφέρει εκατομμύρια γεύματα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Ο Bo Eason χρησιμοποίησε τη δική του καθοριστική στιγμή για να εργαστεί σκληρότερα από οποιονδήποτε γύρω του και υπερπήδησε πολλά εμπόδια για να γίνει ένας από τους κορυφαίους αθλητές στον κόσμο. Εσείς;

Michael Ivanov

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα